Μπισκότα θηλασμού – Τάση ή νέα πραγματικότητα;

Μπισκότα θηλασμού – Τάση ή νέα πραγματικότητα;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Μία από τις αγωνίες της κάθε νέας μαμάς μετά τον τοκετό είναι ο θηλασμός. Το αν θα καταφέρει να βγάλει επαρκή ποσότητα γάλακτος για να μπορέσει να χορτάσει το μωράκι της και να τρέφεται σωστά. Μήπως κι εσύ έχεις αυτό το άγχος το τελευταίο διάστημα;

Η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλες οι νέες μαμάδες έχουμε έρθει αντιμέτωπες με τέτοιες σκέψεις και έχουμε καταφύγει σε διάφορες λύσεις και γιατρικά. Μασάζ στο στήθος, θηλασμός εναλλάξ στα στήθη και χρήση θηλάστρου είναι μερικές από τις επιλογές που συστήνουν οι ειδικοί για καλύτερα αποτελέσματα και οι περισσότερες τα έχουμε δοκιμάσει όλα! Το τελευταίο διάστημα, όμως, ακούγονται έντονα τα «μπισκότα θηλασμού», τα οποία υπόσχονται αύξηση της παραγωγής γάλακτος και πολλές μητέρες έχουν καταφύγει σε αυτήν τη συνταγή με την πρόθεση να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τα μωράκια τους.

Τα συγκεκριμένα μπισκότα φτιάχνονται με βρώμη, μαγιά μπύρας, λιναρόσπορο, ζάχαρη, βούτυρο, κομμάτια μαύρης σοκολάτας και κριθάρι και υπόσχονται να βοηθήσουν στη μεγαλύτερη παραγωγή μητρικού γάλακτος κατά τον θηλασμό. Είναι, όμως, τα πράγματα έτσι; Ή πρόκειται απλά για μία τάση;

«Θα έλεγα πως τα μπισκότα θηλασμού είναι μια νέα τάση. Πίσω από αυτό δεν υπάρχει κάποια επιστήμη ή κάποια έρευνα. Αυτό που συστήνουμε στις νέες μανούλες είναι να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, που να αποτελείται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μια θηλάζουσα μητέρα έχει ανάγκη από όλες τις διατροφικές ομάδες για να παράγει γάλα. Κι αυτό, γιατί όσο πιο σωστά τρώει, τόσο πιο σωστά γίνεται ο θηλασμός και η παραγωγή γάλακτος», επισημαίνει η μαία, Βικτώρια Σιώτη.

Και συνεχίζει: «Η συγκεκριμένη συνταγή για τα «μπισκότα θηλασμού» δεν είναι σε καμία περίπτωση απαγορευτική. Θα ήθελα όμως να επισημάνω κάτι. Θεωρώ πως το βούτυρο θα πρέπει να αντικατασταθεί με ελαιόλαδο και η ζάχαρη με μέλι. Είναι πιο θρεπτικές τροφές και εμπεριέχονται σε αυτό που λέμε μεσογειακή διατροφή. Η βρώμη, που περιέχουν τα εν λόγω μπισκότα, είναι πολύ καλή πηγή υδατάνθρακα, ενώ και η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει την ψυχολογία. Και όλοι ξέρουμε πως η ψυχολογία μιας νέας μαμάς έχει μεταπτώσεις. Εν κατακλείδι, αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουν οι νέες μανούλες πως μόνο με μια ισορροπημένη διατροφή θα έχουν και καλή ποιότητα, αλλά και επαρκή ποσότητα γάλακτος. Τα συγκεκριμένα μπισκότα, με τις παραλλαγές που σας πρότεινα, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ θρεπτικό σνακ».

Ευχαριστούμε θερμά τη μαία, Βικτώρια Σιώτη, για τις επιστημονικές της συμβουλές.