Σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς καβουρδίζουμε το σουσάμι για 10 λεπτά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μέλι και μόλις αρχίζει να βγάζει φουσκάλες ξεκινάμε να ανακατεύουμε διαρκώς για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσ ...
24 Οκτωβρίου 2022
Εκτέλεση
Είμαι σίγουρος, όντας γονιός και ο ίδιος, πως συχνά φτάνετε σε αδιέξοδο όταν δεν ξέρετε τι είναι καλύτερο να προσφέρετε στα παιδιά σας, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της διατροφής τους. Πολλές φορές αυτό το αδιέξοδο σε συνδυασμό με την επιμονή των παιδιών μας, μας οδηγεί σε πρόχειρες λύσεις όπως συσκευασμένα τρόφιμα, γεγονός που μπορεί να μας προκαλέσει τύψεις σχετικά με τη φροντίδα της διατροφής τους.
Το φορτίο για την ευθύνη της ποιότητας της διατροφής των παιδιών μας είναι αρκετά βαρύ και συχνά μας ταλαιπωρεί. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι ως γονείς, να μη δαιμονοποιούμε τρόφιμα και συστατικά, ώστε να περνάμε τα κατάλληλα μηνύματα στα παιδιά μας για μία ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή χωρίς ωστόσο να αποκλείουμε τρόφιμα όπως τα γλυκά από τη διατροφή τους. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε μηνύματα και συμπεριφορές που μπορεί να στρώσουν το δρόμο για την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών στο μέλλον.
Και τα γλυκά λοιπόν, είναι τρόφιμα που χωράνε σε μια υγιεινή διατροφή, πόσο μάλλον όταν έχουμε μεριμνήσει για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε. Μπορούν λοιπόν, να ενταχθούν στην καθημερινότητα των παιδιών μας, καλύπτοντας τις ανάγκες τους με τρόπο εναλλακτικό και συνάμα απολαυστικό. Το παν είναι να εμπλουτίσουμε το οπλοστάσιο των συνταγών μας, να μαγειρεύουμε χρησιμοποιώντας έξυπνα twists και να επενδύουμε λίγη ενέργεια στην παρουσίαση των συνταγών μας, ώστε να τις κάνουμε πιο ενδιαφέρουσες και δελεαστικές για τα παιδιά μας.
Έτσι, μιας και το φθινόπωρο έχει έρθει για τα καλά, δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για νόστιμα και υγιεινά ψησίματα. Το σπίτι θα γεμίσει ωραία φθινοπωρινά αρώματα από μήλο, κανέλα και σοκολάτα και κάθε μέρα θα μοιάζει Κυριακή, αφού θα έχετε απίθανα γλυκά σνακ για όλη την οικογένεια, καθ’ όλη τη διάρκεια της βδομάδας.
Προτείνω λοιπόν, δυο φθινοπωρινές, λαχταριστές και ισορροπημένες συνταγές που θα συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους. Είναι ιδανικές τόσο για πρωινό όσο και για ένα γρήγορο σνακ που θα απολαύσετε κι εσείς οι ίδιοι με τον καφέ σας ή το τσάι σας. Ακόμη, αποτελούν και μία εξαιρετική εναλλακτική για κολατσιό στο σχολείο. Αποτελούν ασπίδα για την υγεία όλων σας και μπορούν να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου καθώς είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, υγιεινά λιπαρά και φυτικές ίνες. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν τις δοκιμάσετε θα σας λύσουν τα χέρια και είναι βέβαιο ότι θα τις εντάξετε στο οικογενειακό σας συνταγολόγιο.
1η συνταγή: Εύκολα Μπισκότα μήλου
Υλικά για 22 μπισκότα:
- 100 γρ. νιφάδες βρώμη
- 90 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη ή ολικής ή γ.ο.χ.
- 2 κ.σ. baking powder
- 2 κ.σ. κανέλα
- 100 γρ. μέλι
- 30 γρ. βούτυρο αμυγδάλου
- 1 μήλο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο αυγό
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη, το αλεύρι, το baking, την κανέλα και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ ζεσταίνουμε το μέλι με το βούτυρο αμυγδάλου ώστε να ρευστοποιηθούν και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα στερεά. Ανακατεύουμε καλά, χτυπάμε το αυγό, το ρίχνουμε στο μπολ και ανακατεύουμε πάλι καλά.
3. Προσθέτουμε και το μήλο και το ενσωματώνουμε στο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 20 λεπτά μέχρι να σφίξει.
4. Σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί σχηματίζουμε με τη βοήθεια κουταλιού 22 μπισκότα, τα πιέζουμε λίγο με βρεγμένα δάχτυλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά.
Διατροφικές πληροφορίες/μπισκότο:
Ενέργεια: 60 kcal
Υδατάνθρακες: 11.4 γρ.
Πρωτεΐνη: 1.7 γρ.
Λιπαρά: 1.8 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 0.5 γρ.
Φυτικές Ίνες: 2 γρ.
Food waste tip: Μπορείτε να φτιάξετε αυτά τα μπισκότα ακόμη και με μήλα που δεν προλαβαίνετε να καταναλώσετε, έτσι θα προλάβετε την σπατάλη τροφίμων.
2η συνταγή: Brownies πρωινού χωρίς ζάχαρη
Υλικά για 8 μεγάλα κομμάτια (8 μερίδες)
· 180 γρ. νιφάδες βρώμης
· 400 ml γάλα αμυγδάλου
· 40 γρ. σκόνη άγλυκου κακάο
· 80 γρ. σιρόπι αγαύης ή μέλι
· 1 κ.γ. Baking powder
· 2 κ.σ. λιναρόσπορο
· 1 μπανάνα
· 2 κ.σ. φιστικοβούτυρο
· 50 γρ. σταγόνες σοκολάτας (ή κουβερτούρα ψιλοκομμένη)
· αλάτι
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ λιώνουμε μια ώριμη μπανάνα με το πιρούνι.
2. Προσθέτουμε τη βρώμη, το γάλα, το σιρόπι αγαύης, το κακάο, το λιναρόσπορο, το baking, το φιστικοβούτυρο, τη μισή σοκολάτα, αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι.
3. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι και ρίχνουμε και την υπόλοιπη σοκολάτα.
4. Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 175 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
5. Αφαιρούμε, κόβουμε σε κομμάτια και γαρνίρουμε προαιρετικά με έξτρα φιστικοβούτυρο.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/8 συνταγής):
Ενέργεια: 198 kcal
Υδατάνθρακες: 20.8 γρ.
Πρωτεΐνη: 5.1 γρ.
Λιπαρά: 6.6 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1.6 γρ.
Extra Tip: Ο λιναρόσπορος μπορεί να αντικαταστήσει το αυγό σε συνταγές που το περιέχουν. Η ζελατινώδης υφή που παίρνει ο κοπανιστός λιναρόσπορος όταν απορροφήσει νερό, παραπέμπει στις ιδιότητες του αυγού. Μπορείτε, λοιπόν, να αντικαταστήσετε ένα μεγάλο αυγό με ένα flax egg (αβγό λιναρόσπορου), θα χρειαστείτε 1 κουταλιά της σούπας κοπανισμένο λιναρόσπορο και 2-2 ½ κουταλιές της σούπας νερό.