4+1 χρήσιμες συμβουλές για να αγαπήσει το παιδί το σχολείο

4+1 χρήσιμες συμβουλές για να αγαπήσει το παιδί το σχολείο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Το σχολείο είναι το μέρος που από την Πρώτη τάξη του δημοτικού και για πολλά χρόνια το παιδί θα περνά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας του. Ειδικά, για τα «πρωτάκια» οι προβληματισμοί τόσο για εκείνα, όσο και για τους γονείς μπορεί να είναι πολλοί. Σίγουρα, η αγάπη για το σχολείο και η μάθηση καλλιεργούνται, επομένως να είστε βέβαιοι πως αν έχετε έναν σωστό καθοδηγητικό ρόλο, τότε το παιδί σας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίζει θετικά και με όρεξη το σχολείο

1. Δώστε έμφαση στην κοινωνικοποίηση του παιδιού

Η κοινωνικοποίηση είναι θεμελιώδης για το παιδί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για ένα πιο «κλειστό» παιδί να πάει στο σχολείο, όπου θα περιτριγυρίζεται από άλλα άγνωστα παιδάκια σε ένα τελείως ξένο περιβάλλον από αυτό του σπιτιού του. Τα ντροπαλά παιδιά, συνήθως, κλείνονται στον εαυτό τους και δεν θέλουν να πάνε σχολείο, διότι τους είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούν σε νέα περιβάλλοντα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να έχετε επενδύσει από νωρίς στην υγιή κοινωνικοποίηση του παιδιού, ώστε να μην νιώσει αρνητικά συναισθήματα, όταν έρθει η ώρα για το σχολείο. 

Ενθαρρυντικό είναι ότι αυτή η συστολή που παρουσιάζουν τα παιδιά είναι αρκετά συχνή στα προσχολικά χρόνια και συχνά αποτελεί μια συμπεριφορά που θα ξεπεράσουν αργότερα, καθώς θα νιώθουν πιο άνετα με τον εαυτό τους. Υπάρχουν, όμως, και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να χτίσετε τη θετική στάση των μικρών σας απέναντι στο σχολείο και για να τα ενθαρρύνετε, να πλησιάσουν πιο εύκολα τα άλλα παιδιά.

2. Καλλιεργήστε από πριν την αγάπη του για το διάβασμα

Σίγουρα ένα παιδί που δεν έχει έρθει σε επαφή από μικρό με παραμύθια και παιδικά βιβλία, είναι πιθανό να έχει αρνητική στάση απέναντι στο διάβασμα για το σχολείο. Γι’ αυτό είναι καλό να έχετε ήδη επενδύσει ποιοτικό χρόνο μαζί με το μικρό σας, διαβάζοντάς του παραμύθια και παιδικά εικονογραφημένα βιβλία γεμάτα ευφάνταστες ιστορίες και πολύχρωμες εικόνες. 

Μια έξυπνη ιδέα είναι να επιλέξετε βιβλία που αντικατοπτρίζουν τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, είτε πρόκειται για αθλήματα, εργαλεία, ζωάκια είτε υπερήρωες. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το παιδί σας αφοσιωμένο στην ανάγνωση. Μπορείτε, επίσης να αφήσετε το παιδί σας να επιλέξει τα δικά του βιβλία. Έτσι, όχι μόνο το παιδί δεν θα έχει αρνητική στάση απέναντι στη μάθηση, αλλά πολύ περισσότερο θα έχει καλλιεργήσει το λόγο του και τις πνευματικές του ικανότητες. 

Επίσης, εκτός από τα βιβλία, μπορείτε να ενισχύσετε την επιθυμία του παιδιού για μάθηση κάνοντας την εκπαίδευση διασκεδαστική, χρησιμοποιώντας παιχνίδια με αριθμούς, γράμματα, σχήματα, χρώματα, παιδικά τραγουδάκια, παραμύθια, παζλ, ζωγραφική κ.α. Η μάθηση στο σπίτι και η εμπλοκή σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο.

3. Δημιουργήστε του θετικά συναισθήματα για το σχολείο

Το παιδί θα είναι χαρούμενο στο σχολείο μόνο, αν το συνδέσει με θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά, η ελευθερία και η δημιουργικότητα. Ο φόβος της αποτυχίας, η υποχρέωση και ο τρόμος της επίπληξης θα το αποθαρρύνουν εντελώς. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε αρνητικά φορτισμένες εκφράσεις που δημιουργούν φόβο, ανησυχία και ανασφάλεια, όπως: «τέρμα τα αστεία» ή «να δούμε τώρα πώς θα τα πάμε» κ.α. 

Πολύ σημαντικό είναι να μιλήσετε πρώτα με το παιδί σας για το νέο βήμα του. Δώστε του θετικά ερεθίσματα για αυτήν την εξέλιξη. Αν είστε διστακτικοί, τα παιδιά θα το καταλάβουν και θα τους δημιουργηθεί αρνητική εντύπωση. Μιλήστε για τα θετικά του σχολείου δηλαδή ότι θα είναι με άλλα παιδιά της ηλικίας του, ότι θα μάθει καινούρια πράγματα και θα κάνουν νέες παρέες. Δείξτε ενθουσιασμό και περηφάνια που το παιδί σας κάνει τα πρώτα του βήματα.

4. Δείξτε του πως είστε το στήριγμά του

Κάθε νέο ξεκίνημα είναι μία περίοδος αυξημένου στρες για το παιδί και αναμένεται να παρουσιάσει αυξημένη προσκόλληση στους γονείς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί, όταν γυρνάει σπίτι, να σας αναζητά περισσότερο απ’ ότι συνήθως και να έχει μία μεγαλύτερη δυσκολία να σας αποχωριστεί. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και δείχνει ότι το παιδί έχει αναπτύξει μία υγιή προσκόλληση με εσάς. Για να το βοηθήσετε κατά την περίοδο προσαρμογής του είναι χρήσιμο να του αφιερώσετε περισσότερο αποκλειστικό χρόνο. 

Η προσαρμογή των παιδιών σε νέα περιβάλλοντα, όπως το σχολείο, απαιτεί υπομονή, συνέπεια και κυρίως κατανόηση από τους γονείς. Είναι βοηθητικό, λοιπόν, να αναγνωρίσουν οι γονείς τα δικά τους συναισθήματα και να πειστούν οι ίδιοι για τα θετικά αυτής της νέας εμπειρίας για το παιδί. Με αυτό τον τρόπο, θα μεταδώσουν στα παιδιά το συναίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας.

5. Δώστε έμφαση στον ποιοτικό ελεύθερο χρόνο

Ειδικά, για ένα παιδί που θα πάει στην Πρώτη Δημοτικού, είναι απαραίτητο να του εξασφαλίσετε αρκετό ελεύθερο χρόνο, προκειμένου να παίζει, να εκτονώνεται και να εκφράζεται μέσω του παιχνιδιού. Φυσικά είναι και η καλύτερη ευκαιρία, για να περάσετε μαζί ποιοτικό χρόνο και αν έχει κάποιο πρόβλημα με το σχολείο, να σας το εκφράσει και να βρείτε μαζί μια λύση. Έτσι, καλό είναι να ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα που του αρέσει και να παίξετε μαζί τα αγαπημένα του παιχνίδια. 

Μια εξίσου καλή ιδέα προετοιμασίας για τις πρώτες μέρες στο σχολείο είναι να παίξετε μαζί με το παιδί σας το «σχολείο» στον κοινό ελεύθερο χρόνο σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιχνίδια, σχολικά είδη ή κουκλάκια, προκειμένου να αναπαραστήσετε τι κάνει το παιδί στο σχολείο, πώς θα είναι η πρώτη ημέρα, πώς θα είναι η στιγμή του αποχωρισμού κ.α. Γίνετε μέρος του παιχνιδιού τους και δημιουργήστε μοναδικές στιγμές μαζί τους που θα διώξουν μακριά κάθε ίχνος αβεβαιότητας και ανασφάλειας σχετικά με το σχολείο.