Οδηγός για τις πρώτες χειμωνιάτικες βόλτες με το μωρό

Οδηγός για τις πρώτες χειμωνιάτικες βόλτες με το μωρό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

 

 

 

Στα μωρά αρέσουν πολύ οι βόλτες. Το εξωτερικό περιβάλλον εξιτάρει την περιέργεια και τη φαντασία τους. Αν λοιπόν πάρουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, η βόλτα το χειμώνα θα γίνει μια από τις πιο αγαπημένες «ρουτίνες» για εσάς και το μωρό σας.

 

Ακόμη και το χειμώνα τα μωρά έχουν ανάγκη την καθημερινή τους βόλτα γιατί η αλλαγή περιβάλλοντος τα χαλαρώνει και τα κουράζει ταυτόχρονα (με αποτέλεσμα μετά να κοιμούνται καλύτερα).

 

 


Από ποια ηλικία μπορεί ένα μωρό να βγαίνει βόλτα; 

Μετά τις πρώτες δύο τρεις εβδομάδες της ζωής του. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, είναι η διάρκεια της εξόδου να αυξάνεται σταδιακά. Για παράδειγμα, την πρώτη εβδομάδα μπορείτε να το βγάλετε για μισή ώρα την ημέρα. Τη δεύτερη βδομάδα από μία ώρα την ημέρα, την τρίτη από μιάμιση ώρα, ενώ από την τέταρτη βδομάδα μπορείτε άφοβα να το βγάλετε και για δύο ώρες.

 

Προσοχή στις καιρικές συνθήκες

Η αλήθεια είναι ότι η εξωτερική θερμοκρασία επηρεάζει κατά πολύ, το αν θα πρέπει να βγάλουμε βόλτα το μωρό. Ο αέρας, η βροχή, η αυξημένη υγρασία, αλλά και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δε κάνουν καλό ούτε σε εσάς, αλλά ούτε στο μωρό. Στην περίπτωση βροχής ή όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν θα πρέπει να αναβληθεί o περίπατος.

 

Το κατάλληλο μέρος για βόλτα

Ιδανικά μέρη για τις πρώτες βόλτες του μωρού το χειμώνα είναι ένα πάρκο με καθαρό αέρα ή μια παιδική χαρά. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τους κλειστούς χώρους (όπως τα εμπορικά κέντρα) όπου ο αερισμός είναι ανεπαρκής και η θερμοκρασία δεν ρυθμίζεται σωστά. Σε τέτοιους χώρους το βρέφος κινδυνεύει από ιώσεις και κρυολογήματα.

 

Ποιο είναι το κατάλληλο «μέσο» για να μεταφέρουμε το μωρό;
Ο μάρσιπος αγκαλιάς είναι μια καλή λύση, γιατί μας βοηθάει να κρατάμε το μωρό μπροστά μας και να το ελέγχουμε, αλλά και επειδή εκεί το μωρό διατηρείται στα ζεστά καθώς παίρνει τη θερμοκρασία του σώματος μας. Στο καροτσάκι το μικρό κρυώνει πιο εύκολα γι' αυτό πρέπει να κατεβάσουμε το ειδικό κάλυμμα του καροτσιού, όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου ή έχει αέρα. Αν θέλουμε πάλι να μεταφέρουμε το μωρό με το αυτοκίνητο, πριν την έξοδο μας θα πρέπει να ζεστάνουμε το καλοριφέρ αλλά να μην ξεπερνάμε τους 22 βαθμούς Κελσίου.

 

Τι να του φορέσουμε;
Ο γενικός κανόνας είναι: καλύτερα πολλά ρούχα και ελαφριά παρά λίγα και βαριά. Έτσι μπορείτε να αφαιρείτε ή να προσθέτετε κατά βούληση, ρούχα όταν διαπιστώνετε ότι κάνει λιγότερο ή περισσότερο κρύο. Επιπλέον, τα πολλά στρώματα από ύφασμα δημιουργούν καλύτερη μόνωση για το σώμα του  σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον.
Για το μάρσιπο και το καροτσάκι, ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι ένας σκούφος, γαντάκια και καλτσάκια. Εάν κάνει κρύο, προσθέστε στο καροτσάκι μια ζεστή κουβερτούλα, πριν το τοποθετήσετε μέσα και σκεπαστέ το καλά. Στο αυτοκίνητο αφαιρούμε τα εσωτερικά ρούχα ώστε όταν θα βγει έπειτα έξω να του τα ξαναφορέσουμε.

 

Προστατέψτε το δέρμα του μωρού από το κρύο

Ειδικά τις κρύες μέρες, ο παγωμένος αέρας έξω και η πολλή ζέστη στους εσωτερικούς χώρους μπορούν να αφυδατώσουν το δερματάκι του μωρού γι’ αυτό φροντίστε να το κρατάτε ενυδατωμένο με ειδικές κρέμες και λοσιόν για μωρά.