Όλα όσα χρειάζεται μια νέα μαμά από τις φίλες της

Όλα όσα χρειάζεται μια νέα μαμά από τις φίλες της

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η ζωή μιας γυναίκας όταν γίνεται μαμά αλλάζει άρδην. Η χαρά, η ευτυχία και ο ενθουσιασμός είναι συναισθήματα που χαρακτηρίζουν την κάθε μέρα της. Συνυπάρχουν, όμως, μαζί με την ένταση, το άγχος και την αγωνία για το αν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στα ξενύχτια και στα κλάματα του μωρού της, στο νέο αυτό κόσμο της μητρότητας που «ανοίγεται» μπροστά της. Αλήθεια, κάπως έτσι δεν ένιωθες κι εσύ τις πρώτες στιγμές που βρέθηκες με το μωρό σου στο σπίτι; Όλες οι μαμάδες λίγο-πολύ τα ίδια βιώνουν.

Και εκείνη ακριβώς την πρώτη περίοδο με το μωρό τους, οι μανούλες έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη μια φίλη τους. Ναι! Μια νέα μαμά χρειάζεται -εκτός από γονείς και πεθερικά, εκτός από τον σύζυγό της- και τις φίλες της. Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο και να έχεις σκεφτεί πολλές φορές… «Μα στο σπίτι επικρατεί πανικός με το μωρό, μήπως να μην την πάρω τηλέφωνο;» ή «τι ωραία που θα ήταν να τη συναντούσα τώρα, αλλά σίγουρα δεν προλαβαίνει» και πολλά άλλα παρόμοια.

Δεν είναι έτσι, όμως! Η νέα μαμά και φίλη σου τώρα σε έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Σε χρειάζεται, όσο κι αν νομίζεις το αντίθετο. Μπορεί να μην έχει τον χρόνο να απολαύσει μαζί σου έναν καφέ για τρεις ώρες, όπως κάνατε πριν αποκτήσετε παιδιά, ή να μην μπορεί να κάνετε sleep over στο σπίτι σου βλέποντας ταινίες μέχρι το πρωί. Επιζητά την παρουσία σου, όμως, και για την ακρίβεια έχει ανάγκη τρία συγκεκριμένα πράγματα από εσένα, τα οποία θα μάθεις παρακάτω. Βοήθησέ τη, λοιπόν, με τον τρόπο σου και κάνε όσα μπορείς για να δείξεις πόσο καλή φίλη είσαι.

- Χρειάζεται ένα… πιάτο φαγητό

Μια νέα μαμά, ειδικά το πρώτο διάστημα προσαρμογής στο σπίτι, δεν έχει μάτια παρά μόνο… για το μωρό της. Τα πάντα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ακόμη και το τι θα φάει η ίδια για να ανταπεξέλθει στα ξενύχτια με το μωρό της. Για θυμήσου! Όταν κι εσύ έγινες μαμά για πρώτη φορά είχες μυαλό για μαγειρική; Όχι! Οι φορές, όμως, που το μωρό σου κοιμήθηκε κι εσύ έκατσες να ξαποστάσεις στον καναπέ, ενώ ονειρευόσουν παράλληλα ένα ζεστό πιάτο φαγητό ήταν πολλές. Το ίδιο έχει ανάγκη τώρα και η φίλη σου που έγινε μανούλα. Μην τη ρωτάς, λοιπόν! Απλά ετοίμασέ της κάνα δυο αγαπημένα της φαγητά, χτύπησέ της το κουδούνι και να είσαι σίγουρη πως θα χαμογελάσει πλατιά μόλις συνειδητοποιήσει την όμορφη πράξη σου.

- Χρειάζεται παρακίνηση για να δείξει λίγη φροντίδα στον εαυτό της

Το να είσαι νέα μαμά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Το άγχος, η ανησυχία και η αγωνία για το αν τα κάνεις όλα σωστά και για το αν το μωρό σου είναι καλά, μέρα με τη μέρα αυξάνονται. Πολλές φορές δεν έχεις καν μυαλό για εσένα την ίδια. Σίγουρα, όταν κι εσύ ήσουν νέα μαμά κάπως έτσι βίωνες τις πρώτες στιγμές της μητρότητας. Το ίδιο αισθάνεται και η φίλη σου που μόλις γέννησε και σε έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Μίλησέ της, υπενθύμισέ της να κάνει ακόμα κι ένα ντους όσο το μωρό κοιμάται ή προσφέρσου να της κάνεις τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Θα αισθανθεί πολύ όμορφα αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον εαυτό της και για αυτό θα ευθύνεσαι εσύ!

- Χρειάζεται παρέα

Μπορεί να νομίζεις πως η φίλη σου, που πρόσφατα έγινε μαμά, θέλει τον χώρο και τον χρόνο της ή πως από τα ξενύχτια και την κούραση δεν έχει όρεξη για κουβέντες, αλλά δεν είναι έτσι. Κάθε νέα μαμά έχει ανάγκη από παρέα, από μια φίλη κι έναν άνθρωπο να μιλήσει. Να ξέρει πως κάποιος είναι κοντά της να τη στηρίξει πρακτικά και ψυχολογικά μέχρι να βρει ξανά τους ρυθμούς της. Αν, λοιπόν, έχεις καιρό να μιλήσεις με τη φίλη σου θεωρώντας πως είναι πολύ απασχολημένη με το μωρό της, μην αργείς! Κάνε της ένα τηλέφωνο, συνάντησέ την και κάθισε απλά μαζί της. Δε φαντάζεσαι πόση ανάγκη έχει αυτήν την παρέα.