Η γονεϊκότητα είναι από τους πιο σημαντικούς ρόλους στη ζωή των ατόμων και έχει συχνά ιδιαίτερες προκλήσεις. Αντιμέτωποι με τις προκλήσεις αυτές, οι γονείς μπορεί να αναζητήσουν ένα πλαίσιο που θα ‘στηρίξει’ τη γονεϊκή τους λειτουργία.
Οι γονείς π ...
6 Ιανουαρίου 2014
Τα παιδιά δεν έχουν υπομονή. Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Ακόμη και όταν βρίσκεστε με κόσμο σε ένα πολύβουο εστιατόριο η υπομονή τους εξαντλείται γρήγορα. Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να περιμένουν στωικά μέχρι να έρθει ο σερβιτόρος. Εκείνα απλώς πεινούν, στην καλύτερη περίπτωση βαριούνται, ενώ στη χειρότερη είναι εκνευρισμένα. Τι μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε τα πράγματα; Δεδομένου ότι είστε σε δημόσιο χώρο αναζητήστε ήσυχους τρόπους διασκέδασης, παιχνίδια και που δε θα δημιουργήσουν ακαταστασία στο τραπέζι και βαβούρα στο μαγαζί.
- Ζωγραφίζω και μαντεύω: Πάρτε ό,τι αντικείμενα υπάρχουν στο τραπέζι. Εάν το σουπλά είναι χάρτινο τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως καμβά για τη ζωγραφική σας. Σε αντίθετη περίπτωση, αναζητήστε ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι χαρτί. Τοποθετήστε τα αντικείμενα πάνω του και με ένα μολύβι ζητήστε από τα παιδιά να σκιτσάρουν το περίγραμμα των αντικειμένων (της αλατιέρας, της πιπεριέρας, κλπ). Εάν το παιδί είναι πολύ μικρό, κάντε εσείς το περίγραμμα των αντικειμένων. Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί να ταιριάξει τα σχήματα με τα αντικείμενα. Μπορείτε ακόμη να παίξετε και τη γνωστή... ξεπατικωτούρα που κάναμε κι εμείς ως παιδιά. Ξεχωρίστε από την τσάντα σας ή από το τραπέζι ότι επίπεδα αντικείμενα μπορείτε να βρείτε - από χτένα, μέχρι κλειδιά και πιστωτική κάρτα. Βάλτε τα κάτω από το χαρτί και ζητήστε από το παιδί να «τρίψει» από πάνω το μολύβι.
- Βρες τι λείπει: Το πιο γνωστό παιχνίδι μνήμης για παιδιά. Βάλτε όλα τα αντικείμενα που έχετε στη διάθεσή σας (από τις χαρτοπετσέτες και την κέτσαπ, μέχρι την αλατιέρα) σε μία σειρά στο κέντρο του τραπεζιού. Ζητήστε από το παιδί να τα παρατηρήσει και μετά πείτε του να κλείσει τα μάτια. Ενώ δεν βλέπει, αφαιρέστε ένα αντικείμενο. Όταν το παιδί ανοίξει και πάλι τα μάτια του, ζητήστε του να βρει ποιο αντικείμενο λείπει. Σε κάθε σωστή απάντηση, αλλάζετε ρόλους.
- Τρίλιζα: Δεν χρειάζεται πάντα μολύβι και χαρτί. Μερικά καλαμάκια, λίγα φακελάκια ζάχαρης και... έτοιμοι για μεγάλους αγώνες!
- Αγώνας με καλαμάκια: Σε αυτήν την περίπτωση τα καλαμάκια χρησιμοποιούνται ως φυσοκάλαμα. Παίρνετε μικρά κομματάκια χαρτί, τα τυλίγετε σε μικρές μπαλίτσες και ο αγώνας ξεκινά. Κάθε παίκτης καλείται να μετακινήσει τη μπαλίτσα του φυσώντας από το καλαμάκι του.
- Μιλήστε για χρήματα: Για παιδιά προσχολικής ηλικίας τα χρήματα είναι ένας καινούργιος κόσμος. Κοιτάξτε μαζί νομίσματα και χαρτονομίσματα, εξηγήστε του τις διαφορές, μιλήστε τους για τις αξίες του κάθε νομίσματος και για τις εικόνες που έχουν πάνω.
- Απασχόληση πολύ μικρών παιδιών: Ακόμη και ένα ποτήρι νερό μπορεί να αποτελέσει ανεξάντλητη πηγή παιχνιδιού για ένα μωρό. Κρυφτείτε πίσω από το ποτήρι και αφήστε το να παρατηρεί τη διαστρεβλωμένη εικόνα και τα μάτια σας που τώρα φαίνονται πιο μεγάλα. Δώστε του να παίξει μουσική χτυπώντας ένα κουταλάκι στο ποτήρι.