Παίζοντας με τα γράμματα της αλφαβήτα

Παίζοντας με τα γράμματα της αλφαβήτα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Της Κατερίνας Κιγιτζή Είμαι της άποψης πως στα προνήπια και στα νήπια τα παιδιά δεν είναι απαραίτητο να μάθουν να διαβάζουν ή να γράφουν. Σκοπός της προσχολικής αγωγής δεν είναι αυτός. Ναι, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν οπτικά ή να γράφουν γράμματα και ίσως τις φωνές τους αλλά δεν χρειάζεται οι μαμάδες να αγχωνόμαστε για την ανάγνωση. Άλλωστε στην Α' τάξη του δημοτικού σχολείου οι περισσότεροι δάσκαλοι (τουλάχιστον αυτό συνέβη στο σχολείο των δικών μου παιδιών) ξεκινούν θεωρώντας ότι κανένα παιδί δεν γνωρίζει να συλλαβίζει. Ξεκινούν από το μηδέν! Ωστόσο αν το δικό σας παιδί βλέπετε ότι έχει θέληση και διάθεση να μάθει να διαβάζει περισσότερα απ' ό,τι τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του μπορείτε να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο, αλλά κατά τη γνώμη μου υπό τη μορφή παιχνιδιού. Σήμερα θα σας προτείνω ένα παιχνίδι με τα γράμματα της αλφαβήτα για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ένα παιχνίδι αντιστοίχισης που μπορεί όμως να εξελιχθεί και σε ένα παιχνίδι λέξεων. Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται είναι από προνήπια έως ίσως και την πρώτη τάξη του δημοτικού. 1ος τρόπος παιχνιδιού "Μαθαίνω την αλφαβήτα" Σκοπός του παιχνιδιού είναι να αντιστοιχήσουν τα παιδιά τα μικρά γράμματα της αλφάβητα με τα μεγάλα.  Για να το παίξετε το παιχνίδι:
  1. Εκτυπώσετε το δωρεάν εκτυπώσιμο που φτιάξαμε στο Ανθομέλι (χρωματιστό ή ασπρόμαυρο) με τα μικρά γράμματα της αλφάβητα.
  2. Γράψτε πάνω σε πλαστικά καπάκια (λευκά κατά προτίμηση), με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο, τα κεφαλαία γράμματα του αλφάβητου.
Tip: Εάν δεν έχετε εκτυπωτή μπορείτε να σχεδιάσετε κύκλους σε ένα χαρτί με τη βοήθεια των καπακιών και να γράψετε τα γράμματα με έναν μαρκαδόρο. 2ος τρόπος παιχνιδιού: “Σχηματίζω λέξεις” Εάν έχετε μαζέψει πολλά καπάκια μπορείτε να γράψετε κάποια γράμματα δύο και τρεις φορές ώστε να παίξετε σχηματίζοντας λέξεις ή το όνομα του παιδιού. Είμαι σίγουρη πως τα παιδιά θα περάσουν ευχάριστα μαθαίνοντας. Οπότε πιείτε γάλα ΔΕΛΤΑ, μαζέψτε τα καπάκια, παίξτε με τα παιδιά κι όταν χορτάσετε το παιχνίδι μην ξεχάσετε να τα ανακυκλώσετε στους μπλε κάδους ή ακόμη καλύτερα να τα δώσετε για ανακύκλωση με σκοπό να αγοραστούν αναπηρικά καροτσάκια για συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Είναι σίγουρο πως σε κάποιο σημείο εκεί γύρω στο σπίτι σας θα υπάρχει κάποιο σημείο συλλογής καπακιών γι’ αυτόν τον σκοπό.