Παθητικό Κάπνισμα: Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά

Παθητικό Κάπνισμα: Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζεται ότι τα μισά παιδιά του κόσμου αναπνέουν αέρα ρυπασμένο από καπνό τσιγάρου κυρίως μέσα στα σπίτια τους. Έτσι, το παιδί γίνεται παθητικός καπνιστής από το κάπνισμα των γονέων ή των συγγενών του. Επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών Η έκθεση των παιδιών στον καπνό του τσιγάρου συνδέεται με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νόσου. Παιδιά καπνιστών γονέων έχουν 20-40 φορές περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε νοσοκομείο, λόγω οξείας βρογχίτιδας ή πνευμονίας, κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Στα επόμενα έτη εξακολουθούν να έχουν 3-5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από αναπνευστικές λοιμώξεις σε σχέση με αυτά που δεν καπνίζουν οι γονείς τους. Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα σε αυτά τα παιδιά και διαρκούν περισσότερο χρόνο σε σχέση με αυτά που ζουν σε σπίτι μη καπνιστών γονέων. Το κάπνισμα ευνοεί τη μετάδοση ιογενών λοιμώξεων από τους γονείς στα παιδιά μέσω του βήχα. Το παθητικό κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος, προκαλεί μέση ωτίτιδα, σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και αποτελεί σημαντικό παράγοντα απουσίας του παιδιού από το σχολείο εξαιτίας της νοσηρότητας που παρουσιάζουν. Μακροχρόνια συνέπεια είναι τα προβλήματα στη γλωσσική και πνευματική τους ανάπτυξη. Πώς θα προστατεύσετε το παιδί σας από το παθητικό κάπνισμα
  • Διακόψτε το κάπνισμα.
  • Ποτέ μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, ανοίγετε συχνά τα παράθυρα και αερίζετε καλά το σπίτι ή καπνίζετε σε συγκεκριμένο πάντα σημείο του σπιτιού, απομονωμένο από το παιδί.
  • Φροντίστε ώστε επισκέπτες και συγγενείς να καπνίζουν έξω από το σπίτι.
  • Αν κάποια μέλη της οικογένειας καπνίζουν, ζητήστε τους να το σκεφθούν σοβαρά και να προσπαθήσουν να το κόψουν.
  • Ποτέ μην καπνίζετε όταν κρατάτε το παιδί σας ή όταν αυτό βρίσκετε κοντά σας (π.χ. αυτοκίνητο).
  • Αποφεύγετε να εμπιστεύεστε το παιδί σας, κατά την απουσία σας, σε άτομα που καπνίζουν.
  • Ενημερωθείτε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τους επαγγελματίες που φροντίζουν ή απασχολούν παιδιά για το κάπνισμα/παθητικό κάπνισμα (π.χ. κυρίες που φροντίζουν ή απασχολούν τα παιδιά) και απαιτήστε την εφαρμογή του.
  • Ενημερωθείτε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει στις κοινωνικές δομές που υπάρχουν παιδιά για το κάπνισμα/παθητικό κάπνισμα και απαιτήστε την εφαρμογή του (π.χ. τι ισχύει για το κάπνισμα/παθητικό κάπνισμα σε παιδιατρικά νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κλειστούς χώρους παιχνιδιού, καταστήματα με παιδικά είδη).
  • Αποφεύγετε δημόσιους χώρους για καπνιστές (ταβέρνες, αεροδρόμια, καταστήματα), όταν είστε μαζί με το παιδί σας.
  • Συμβουλευθείτε τις υπηρεσίες υγείας και τον γιατρό σας για μεθόδους διακοπής του καπνίσματος και για τα αντικαπνιστικά κέντρα.
  • Ενημερωθείτε περισσότερο για τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος και ενημερώστε τους άλλους.
  • Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας ως μη καπνιστές και συμμετάσχετε σε εκστρατείες ενημέρωσης και αγωγής υγείας σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.