delta-newlogo

Πέντε αλήθειες για το γάμο που κανείς δε θα σου πει

Πέντε αλήθειες για το γάμο που κανείς δε θα σου πει

Δύο άνθρωποι αγαπιούνται. Νιώθουν ότι γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον, αισθάνονται έτοιμοι για το μεγάλο βήμα της οικογένειας και παίρνουν τη μεγάλη απόφαση του γάμου. Ο γάμος όμως, αποδεικνύεται ένα ταξίδι με απροσδόκητες εξελίξεις. Και όλοι ανακαλύπτουν εκ των υστέρων ότι τελικά, υπάρχουν ορισμένες αλήθειες για το γάμο που όλοι παραδέχονται, αλλά κανείς δεν θα σου πει.

1. Τα μικρά και τα ασήμαντα είναι τα πιο σοβαρά
Η Terri L. Orbuch, καθηγήτρια κοινωνιολογικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αναφέρει: «Πολλά ζευγάρια καταλήγουν, ότι ένα από τα πιο απρόσμενα προβλήματα στο γάμο τους είναι ότι, τελικά, πρέπει να αντιμετωπίζουν τα μικρά, καθημερινά πράγματα που τους ενοχλούν στη σχέση τους, σε αντίθεση με ό,τι ακούμε στα ΜΜΕ περί του να μην δίνουμε σημασία στα μικρά και ασήμαντα».
Η Orbuch έχει παρακολουθήσει, επί 24 χρόνια, 373 ζευγάρια. Μέσα από συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια, τα ζευγάρια αναφέρουν ό,τι μικρές ενοχλητικές συμπεριφορές του/της συντρόφου τους  – όπως το να μην βάζει ποτέ τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων ή να αργεί πάντα όταν πάνε σινεμά – κατέληγαν να εξελιχθούν σε μεγάλο θέμα αν το ζευγάρι δεν μιλούσε για αυτά.
«Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε για τα μικρά, καθημερινά, πράγματα που μπορεί να σας ενοχλούν και να βρίσκεται με την/τον σύντροφό σας μία κοινή λύση», λέει η Orbuch. «Μην τα αφήνετε να φουντώνουν.»

2. Τα πεθερικά έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι μπορεί να νομίζετε
Αφού έχετε συναντηθεί και έχετε γευματίσει μερικές φορές με την οικογένεια του μέλλοντα συζύγου, μπορεί να νομίζετε ότι ξέρετε πώς να διαχειριστείτε τη σχέση σας μαζί τους. Αλλά η πράξη μπορεί να αποδειχθεί μακράν δυσκολότερη από τη θεωρία. Τα πεθερικά μπορεί είτε να «εφορμήσουν» με υπερβολική αγάπη επειδή βρήκαν την κόρη που δεν είχαν ποτέ ή να πιστέψουν ότι έχουν δικαιοδοσίες που δεν θα έπρεπε ή ακόμη και να επιβάλλουν κανόνες και συνήθειες που απλώς δεν ταιριάζουν στη δική σας ιδιοσυγκρασία. Όλα αυτά ενδεχομένως να αντιμετωπίζονται εύκολα όσο δεν υπάρχουν παιδιά. Εάν όμως, χρειαστείτε τη βοήθεια και τη στήριξή τους όταν θα έρθει ο πελαργός, τότε όλα τα παραπάνω αποκτούν νέο βαθμό δυσκολίας.
Πολλοί, εκπλήσσονται ακόμα περισσότερο με το πόσο ο γάμος τους μοιάζει με αυτόν των γονιών τους. Τα ζευγάρια πολλές φορές υποτιμούν τη σημασία του οικογενειακού παρελθόντος του κάθε συντρόφου. Ορκίζονται ότι ο γάμος τους θα είναι διαφορετικός από αυτόν που είχαν οι γονείς τους και μετά εκπλήσσονται – ή συχνά τρομοκρατούνται – από τις ομοιότητες. Μπορεί να μαλώνουν για τα οικονομικά ή για τη συμβολή του καθενός στις δουλειές του σπιτιού, ακριβώς όπως έκαναν και οι γονείς τους.

3. Το άγχος είναι πάντα μεγαλύτερο
Ο David, 36 ετών, οικονομολόγος στη Νέα Υόρκη, παντρεμένος για 5 χρόνια, αναφέρει: «Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά πραγματικά πρέπει να διαχειριστείς διπλάσιο όγκο από τα πάντα. Όταν είσαι παντρεμένος όλα τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, τα άγχη και oι επιτυχίες της δουλειάς, θέματα υγείας, οικογενειακές υποχρεώσεις, γιορτές και διαμάχες, όλα μετρούν εις διπλούν!». 
Η Orbuch αναφέρει ότι τα περισσότερα ζευγάρια που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δεν είχαν αρχικά συνειδητοποιήσει ότι μετά το γάμο, η ζωή θα γινόταν ξαφνικά τόσο φορτωμένη και αγχωτική, που ορισμένες φορές θα αναγκάζονταν να βάλουν τη μεταξύ τους σχέση σε δεύτερη μοίρα. «Είναι όμως σαφές, ότι όσο περισσότερους ρόλους και αρμοδιότητες αναλαμβάνει κανείς, τόσο λιγότερα μπορεί να δώσει σε κάθε μία από αυτές».
Τα περισσότερα ζευγάρια συμφώνησαν, ότι πολλές φορές έπρεπε να κάνουν πραγματική προσπάθεια για να μπορέσουν να συζητήσουν κάτι άλλο πέρα από τα παιδιά, τη δουλειά και τα θέματα του σπιτιού. Ένας τρόπος, όμως, για να ξαναβρούν την οικειότητά τους σαν ζευγάρι ήταν ακριβώς αυτός – το να συζητούν, ακόμα και όταν ήταν πιεσμένοι-  άλλα πιο σημαντικά θέματα, όπως τα συναισθήματά τους, τους στόχους και τα όνειρα τους για το μέλλον.

4. Ο έπαινος παίζει σημαντικό ρόλο
Οι ερευνητές ομολογούν ότι έχουν και οι ίδιοι εκπλαγεί από το πόσο απαραίτητο φαίνεται να είναι, για την ευτυχία σε βάθος χρόνου, το να επαινείς το σύζυγό σου και να αναδεικνύεις τις επιτυχίες του.
«Βρείτε ευκαιρίες για να ενθουσιαστείτε με τις επιτυχίες του συντρόφου σας», προτείνει ο Arthur Aron, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Stony Brook University της Νέας Υόρκης. «Πραγματικά ενδυναμώνει τη σχέση. Για την ακρίβεια, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό κι από το να του συμπαραστέκεστε στις αποτυχίες.»

5. Ένας καλός γάμος δεν είναι εισιτήριο ευτυχίας
Όταν πέρασε ο ενθουσιασμός του γάμου και της μετακόμισης στο καινούριο σπίτι, η Michelle αναφέρει με έκπληξη ότι άρχισε να αισθάνεται τις ίδιες ανησυχίες και τα συναισθηματικά αδιέξοδα που ένιωθε και πριν. «Ήμουν ακόμα δυσαρεστημένη με τη δουλειά μου και κουβαλούσα τα ίδια άγχη και συναισθηματικά φορτία με πριν. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ακόμα και με μία σχέση που με έκανε ευτυχισμένη, έπρεπε να συνεχίσω να δουλεύω στα υπόλοιπα θέματα που είχα. Το να είμαι ερωτευμένη και να έχω κάποιον να με αγαπάει, δεν μπορούσε να διώξει όλα τα άλλα προβλήματά μου.»
Ο Aron αναφέρει ότι πολλοί αισθάνονται ορισμένες φορές δυσαρεστημένοι με το γάμο τους, ενώ στην πραγματικότητα, το αληθινό πρόβλημα βρίσκεται σε άλλους τομείς της ζωής τους. «Αν είστε δυσαρεστημένοι με την σχέση σας, πρέπει να εξετάσετε πώς πάει και η υπόλοιπη ζωή σας», συμπληρώνει. «Μπορείς πάντα να βρίσκεις αφορμές από κάτι που κάνει ο άλλος, όταν αισθάνεσαι δυστυχής».

Πηγή: WebMD

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ