Πιθανή ημερομηνία τοκετού: Πώς θα την υπολογίσεις

Πιθανή ημερομηνία τοκετού: Πώς θα την υπολογίσεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Κάθε μέλλουσα μαμά, μετά τη συνειδητοποίηση της εγκυμοσύνης της, έχει μια συγκεκριμένη σκέψη στο μυαλό της: το πότε θα γεννήσει. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο και οι ερωτήσεις στον γυναικολόγο για την πιθανή ημερομηνία τοκετού δεν έχουν… σταματημό. Έτσι δεν είναι;

Στην πραγματικότητα, όλο αυτό είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο. Και ποια μέλλουσα μανούλα δεν θέλει να ξέρει πότε ακριβώς θα κρατήσει στην αγκαλιά της το μωράκι της; Όχι μόνο, όμως… Ο υπολογισμός της πιθανής ημερομηνίας τοκετού βοηθά, ώστε να είσαι και εσύ σωστά προετοιμασμένη για τη μετάβαση και την παραμονή σου στο μαιευτήριο. Να έχεις ετοιμάσει τη βαλίτσα σου, τα πράγματά σου και ό,τι χρειάζεσαι για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή… όταν τα νερά θα σπάσουν.

diarkeia egkumosunis

Για να μην αγχώνεσαι και ταλανίζεις το μυαλό σου με υπολογισμούς, λοιπόν, παρακάτω θα μάθεις και πόσο διαρκεί μια εγκυμοσύνη – κατά προσέγγιση-, αλλά και πώς ακριβώς θα υπολογίσεις την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Και, έτσι, θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Η διάρκεια μιας εγκυμοσύνης

«Μια εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες. Υπάρχει μια παράταση που δίνεται από ορισμένους γιατρούς -όχι όλους- και ανάλογα με το πώς κυλά η εγκυμοσύνη, η οποία μπορεί να φτάσει τις 41 και τις 42 εβδομάδες. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν ξεπερνάμε τις 42 εβδομάδες», εξηγεί η μαία, Βικτώρια Σιώτη.

Υπολογισμός πιθανής ημερομηνία τοκετού

Ο βασικότερος τρόπος να υπολογίσει μια εγκυμονούσα την πιθανή ημερομηνία τοκετού είναι να θυμηθεί πότε ήταν η πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου της. «Η εγκυμονούσα πρέπει να μας πει πότε είχε τελευταία φορά περίοδο και από εκείνη την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου υπολογίζουμε 40 εβδομάδες. Έτσι, καταλαβαίνουμε περίπου πότε θα γεννήσει», λέει η Βικτώρια Σιώτη.

Τι γίνεται, όμως, αν κάποια εγκυμονούσα δεν θυμάται επακριβώς την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου της;

upologismos pithanis imerominias toketou

«Συμβαίνει και αυτό. Ο υπέρηχος, λοιπόν, θα δείξει αν υπάρχει απόκλιση και αν όντως ταιριάζει η ημερομηνία που μας έδωσε η εγκυμονούσα. Εκεί γίνεται η επιβεβαίωση. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και γυναίκες που δεν έχουν σταθερό κύκλο, οπότε μπορεί εξ’ αρχής να υπολογίσουν λανθασμένα την πιθανή ημερομηνία τοκετού τους», επισημαίνει η Βικτώρια Σιώτη.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές της συμβουλές τη μαία, Βικτώρια Σιώτη.