Πώς να καθαρίσετε σωστά το πλυντήριο – Διώξτε μια για πάντα τις ανεπιθύμητες οσμές

Πώς να καθαρίσετε σωστά το πλυντήριο – Διώξτε μια για πάντα τις ανεπιθύμητες οσμές

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Ο εφιάλτης της νοικοκυράς. Ένα πλυντήριο ρούχων που αφήνει άσχημη μυρωδιά στα ρούχα. Το πλυντήριο μπορεί να «πλένεται» συνεχώς από τη συνεχή ροή νερού, ωστόσο ποσότητες νερού παραμένουν «φυλακισμένες» σε διάφορες κοιλότητές του, δημιουργώντας ένα έντονο κλίμα υγρασίας στον κάδο. Αυτό αποτελεί εστία ανάπτυξης μικροοργανισμών και μούχλας.

 

Επίσης το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες με κρύο νερό, έχει ως αποτέλεσμα να μένουν υπολείμματα απορρυπαντικού τα οποία σε συνδυασμό με τα άλατα που σχηματίζονται αποτελούν αιτία σχηματισμού μούχλας και δυσοσμίας στον κάδο. Εάν ρωτήσετε τον τεχνικό σας θα σας πει ότι τα πλυντήρια που πλένουν μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες αποκτούν περισσότερα προβλήματα. Πολλοί συστήνουν να πλένουμε στους 60 βαθμούς όσο πιο συχνά γίνεται και μια φορά το μήνα στους 90 ακόμα και αν βάλουμε το πλυντήριο να πλύνει άδειο, χωρίς ρούχα.

 

Τρόποι για να καθαρίσετε το πλυντήριο

 

Επιλέγουμε ένα πρόγραμμα πλύσης με υψηλή θερμοκρασία και πλένουμε στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία χωρίς ρούχα στον κάδο, προσθέτοντας δύο φλιτζάνια λευκό ξίδι,. Με αυτόν τον τρόπο σκοτώνονται και τα μικρόβια που είναι πιθανό να επιβιώνουν όταν χρησιμοποιούμε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας. Ξαναβάζουμε το πλυντήριο στο ίδιο πρόγραμμα και αφήνουμε να ξαναγεμίσει με καθαρό ζεστό νερό. Προσθέτουμε στη θήκη του απορρυπαντικού δύο κούπες λευκαντικό. Αυτό θα απομακρύνει τυχόν λεκέδες ή βρωμιά από τον κάδο. Αφήνουμε να τελειώσει το πλύσιμο τελείως και να στραγγίξει τα νερά. Βάζουμε το πλυντήριο στο σύντομο πρόγραμμα και αφήνουμε να ξαναγεμίσει με καθαρό ζεστό νερό. Δεν προσθέτουμε κάτι στο νερό αυτή τη φορά. Η πλύση θα καθαρίσει οποιοδήποτε υπόλειμμα από το πλυντήριο. Αφήνουμε την πλύση να τελειώσει.

 

Είναι, επίσης σημαντικό ανά 2-3 μήνες να ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία, με τη διαφορά ότι θα βάζουμε σόδα αντί για απορρυπαντικό (στην ίδια ποσότητα), ώστε να απαλλαγούμε από τα άλατα.

 

Αφαιρούμε το συρταράκι για το απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων και το μουλιάζουμε σε λεκάνη με ζεστό νερό. Όταν μουλιάσει καλά το βγάζουμε από το νερό και το ψεκάζουμε με καθαριστικό σπρέι καθημερινής χρήσης. Τρίβουμε καλά να φύγουν όλοι οι λεκέδες από απορρυπαντικό, μαλακτικό, άλατα ή μούχλα. Σκουπίζουμε καλά με καθαρή πετσέτα και επανατοποθετούμε.

 

Επιθεωρούμε το λάστιχο του κάδου για υπολείμματα μούχλας. Το τραβάμε προσεκτικά για να δούμε και στις κρυφές πτυχές του. Σε μια μικρή λεκάνη βάζετε μια κούπα υγρό λευκαντικό με βάση τη χλωρίνη. Προσθέτουμε 400ml χλιαρό νερό. Μουσκεύουμε ένα καθαρό πανί στο διάλυμα και τρίβουμε απαλά το λάστιχο σε όλη του την επιφάνεια και ειδικά στα σημεία όπου υπάρχει μούχλα. Αφήνουμε το υγρό να δράσει πέντε λεπτά. Με μια στεγνή και καθαρή πετσέτα σκουπίζουμε το λάστιχο για να αφαιρέσουμε όλα τα υπολείμματα.

 

Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε και το αρωματικό «φάρμακο» για το πλυντήριό μας. Χρειαζόμαστε 1 λίτρο νερό, μισό λίτρο άσπρο ξύδι, 250 γρ. σόδα μαγειρικής, 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο (γεράνι ή λεβάντα, ή ευκάλυπτο ή πράσινο μήλο ή ό,τι άλλο προτιμάμε). Μέσα σε ένα δοχείο, στο νεροχύτη της κουζίνας, αναμειγνύουμε σιγά σιγά όλα τα υλικά. Το μείγμα θα αφρίσει και στη συνέχεια θα κατακάτσει. Το ρίχνουμε μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι με καπάκι. Προσθέτουμε 1/4 κούπας (60 ml) μίγματος στο τελευταίο ξέβγαλμα ή το ρίχνουμε από την αρχή στην υποδοχή του μαλακτικού του  πλυντηρίου μας.

 

Μικρά tips για την καθημερινή φροντίδα του πλυντηρίου:

 

  • Κάθε φορά που βάζουμε πλύση, μπορούμε να βάλουμε και λίγη σόδα φαγητού.
  • Αφαιρούμε το συρταράκι και το αφήνουμε να στεγνώσει.
  • Ποτέ δεν αφήνουμε βρεγμένα ρούχα στο πλυντήριο.
  • Πάντα μετά την πλύση αφήνουμε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή. Δεν είναι ανάγκη να είναι ορθάνοιχτη, απλά λίγο ανοιχτή. Έτσι ο κάδος στεγνώνει καλά και δεν δημιουργείται μούχλα.
  • Μια φορά το μήνα καλό είναι να καθαρίζετε σχολαστικά την θήκη του απορρυπαντικού.