Πως να κοιμήσεις το μωρό σου – Απλά και πρακτικά tips

Πως να κοιμήσεις το μωρό σου – Απλά και πρακτικά tips

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Απλά και πρακτικά tips για να κοιμηθεί εύκολα το μωρό μας

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγές, για να κοιμηθεί «εύκολα» ένα μωρό, μια που κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Επίσης, τα ωράρια ύπνου εξαρτώνται και από την ηλικία του παιδιού. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες δοκιμασμένες προτάσεις για το πώς θα καταφέρετε να κάνετε το μωρό σας να κοιμηθεί -καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, αν είναι αυτό εφικτό- κερδίζοντας έτσι και εσείς μερικές ώρες πολύτιμου ύπνου:
 

Μάθετε το παιδί από νωρίς τις καλές συνήθειες στον ύπνο

Σαφώς και ο ύπνος δεν είναι μία κατάσταση στην οποία μπορείτε να πιέσετε το μωρό. Μπορείτε όμως να έχετε εξασφαλίσει τα βασικά: Δηλαδή, ένα ασφαλές, ευχάριστο και ζεστό περιβάλλον, ένα κατάλληλο στρώμα, ελαφρύ ντύσιμο με ζεστά σκεπάσματα, και ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο. 

Κάνετε το μωρό να νιώσει ασφάλεια

Δώστε στο μωρό ένα λούτρινο ζωάκι ή μια κουβερτούλα που θα  έχουν τη δική σας μυρωδιά. Θυμηθείτε πως τα μωρά έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης και όταν ξυπνούν τρομαγμένα, ιδίως μέσα στη νύχτα, η μυρωδιά της μαμάς δίπλα τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική και να τα βοηθήσει να ξανακοιμηθούν.

Εξασφαλίστε μια ήρεμη μέρα στο μωρό 

Όταν η μέρα του μωρού είναι ήσυχη και ευχάριστη, το πιθανότερο είναι, ότι εξίσου ήσυχη και ευχάριστη θα είναι και η νύχτα του. Περάστε μαζί του όσο περισσότερο χρόνο έχετε στην διάθεσή σας για να νιώσει χαρά και ασφάλεια μαζί σας και αυτό θα το βοηθήσει να πέσει για ύπνο πιο «χορτασμένο» από την παρουσία και την αγάπη σας. 

Κάντε διαχωρισμό ανάμεσα σε ημέρα και νύχτα

Στη βρεφική ηλικία τα μωρά μπερδεύουν τη νύχτα με την ημέρα. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το βρέφος να διαχωρίσει τον μεσημεριανό από τον βραδινό ύπνο με τη χρήση διαφόρων τελετουργικών. Το βράδυ μπορεί να συνδεθεί με το μπάνιο, το νανούρισμα ή το άκουσμα απαλής μουσικής και με τη συσκότιση του δωματίου.

Εξασφαλίστε του μια σωστή ρουτίνα

Τα μωρά, αν και μικρά διαθέτουν «εσωτερικό ρολόι». Αν φροντίζετε να το βάζετε για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα, σύντομα θα αρχίσει να νυστάζει μόλις πλησιάζει η συγκεκριμένη ώρα κι έτσι θα αποκοιμιέται πιο εύκολα. Επιπλέον, εάν φροντίζετε να ακολουθείτε κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα που ολοκληρώνεται βάζοντάς το στην κούνια (μπάνιο, άλλαγμα, γάλα κ.λπ.), τότε το μωρό σας θα αντιληφθεί πιο εύκολα το μήνυμα ότι έχει έρθει η ώρα για ύπνο.

Φροντίστε ώστε το δωμάτιο να έχει τη σωστή θερμοκρασία

Το δωμάτιο όπου κοιμάται το μωρό πρέπει να είναι δροσερό –όχι ζεστό. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 18 - 21°C. Εάν όμως διαπιστώσετε ότι ιδρώνει ή ότι τα πόδια και τα χέρια του είναι παγωμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα πρέπει να ρυθμίσετε να κατεβάσετε ή να ανεβάσετε ανάλογα το θερμοστάτη του καλοριφέρ. Αποφύγετε τις κουβέρτες, τα παπλώματα και τα βαριά σκεπάσματα τον πρώτο χρόνο της ζωής του, γιατί μπορεί κατά τη διάρκεια του ύπνου να του καλύψουν το πρόσωπο. Προτιμήστε τους υπνόσακους.

Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο είναι το καλύτερο δώρο για το μωρό σας. Μετά το μπάνιο, κάντε του ένα χαλαρωτικό μασάζ, ντύστε το κατευθείαν με ζεστές πιτζάμες και βάλτε το στην κούνια του.