Πως θα αρχίσει να κοιμάται στην κούνια του – Κάνετε εύκολη τη μετάβαση

Πως θα αρχίσει να κοιμάται στην κούνια του – Κάνετε εύκολη τη μετάβαση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Ήρθε η ώρα να αρχίσει να κοιμάται στην κούνια του; Πώς θα κάνετε εύκολη τη μετάβαση

Όλοι οι γονείς έχουμε προβληματιστεί για το πότε και αν είναι το παιδί μας «έτοιμο» για να μετακινηθεί από την κούνια στο κρεβάτι του. Η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχει κάποια καθορισμένη ηλικία που πρέπει να αντικατασταθεί η κούνια του παιδιού μ’ ένα κανονικό κρεβάτι. Η μετάβαση αυτή γίνεται συνήθως, μεταξύ 1 ½ και 3 ½ χρονών. 

Η πρώτη παράμετρος στο να καταλάβουμε πότε θα πρέπει να αφήσει το παιδί την κούνια, είναι το ύψος του παιδιού. Το παιδί επιβάλλεται να αφήσει την κούνια όταν έχει ύψος 85-90 εκατοστά. Άλλωστε σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο το παιδί έχει μάθει πλέον να περπατά πολύ καλά και σταθερά έχοντας ταυτόχρονα αναπτύξει και όλες του τις κινητικές ικανότητες. Έτσι εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε αν το παιδάκι σας, μπορεί πλέον εύκολα να σκαρφαλώσει στην κούνια και να δραπετεύσει. Άρα ο κίνδυνος πτώσης ακόμη παραμονεύει και η κούνια δεν είναι πλέον και τόσο ασφαλής επιλογή. 

Εκτός από τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού, οι γονείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους κυρίως την ψυχοπνευματική ωριμότητα του παιδιού. Αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο για το αν το παιδί είναι έτοιμο να αρχίσει να κοιμάται στο κρεβάτι του. Το πόσο ανεξάρτητο αρχίζει να νιώθει το παιδί, αποτελεί το βασικότερο στοιχείο το οποίο βοηθά τους γονείς να πάρουν την απόφαση να αλλάξουν την κούνια με ένα παιδικό κρεβάτι. Μετά τα 2 έτη τα περισσότερα παιδιά επιθυμούν και εκφράζουν την ανεξαρτησία τους. 

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πάει στο νέο του κρεβάτι;

Η μετάβαση από την κούνια στο παιδικό κρεβάτι θα πρέπει να γίνει σταδιακά και χωρίς πίεση έτσι ώστε το παιδί να μην αντιδράσει αρνητικά και απορρίψει αυτήν την αλλαγή.

Μη βιαστείτε να απομακρύνετε την κούνια μόλις τοποθετήσετε στο δωμάτιο το καινούριο κρεβάτι. Κυρίως μην προσπαθήσετε να υποχρεώσετε το παιδί να κοιμηθεί στο νέο του κρεβάτι από το πρώτο κιόλας βράδυ. 

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να νιώσει το παιδί πίεση και πως δεν έχει πλέον άλλη επιλογή. 

Αφήστε το παιδί να αναμειχθεί στην διαδικασία. Ο πιο σίγουρος τρόπος να ανυπομονεί να κοιμηθεί στο καινούριο του κρεβάτι είναι να το αφήσετε να το επιλέξει. Εάν αυτό δεν γίνεται, μπορείτε μαζί να διαλέξετε ένα σετ σεντόνια ή αυτοκόλλητα τα οποία μπορεί να κολλήσει στο προσκέφαλο. Βοηθήστε το να τοποθετήσει στο κρεβάτι τα αγαπημένα του παιχνίδια. 

Ενθαρρύνετέ το να ξαπλώνει εκεί αρχικά κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας -μπορεί για παράδειγμα να παίρνει εκεί μόνο το μεσημεριανό ύπνο του για ένα διάστημα. 
 

Διατηρήστε τις συνηθισμένες δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όπως το μπάνιο και το παραμύθι, ή ξαπλώστε για λίγα λεπτά δίπλα στο παιδί και μιλήστε μαζί του για τις «περιπέτειές» του της ημέρας που μόλις πέρασε. 
 

Κάνετε υπομονή. Μην περιμένετε η μετάβαση να γίνει ομαλά μέσα σε ένα βράδυ. Ίσως χρειαστεί να περάσουν 2 και 3 εβδομάδες μέχρι το μικρό σας να νιώθει άνετα στο νέο του κρεβάτι για αυτό φροντίστε να έχετε υπομονή και να παραμένετε σταθεροί στα όρια που θέτετε.  

Αν περιμένετε κι άλλο παιδί και σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε την κούνια του για το μωρό προγραμματίστε εγκαίρως την αλλαγή ώστε να μην αισθανθεί ότι «παραγκωνίζεται» για να παραχωρήσει τη θέση του στο καινούριο μωρό

Και μερικές πρακτικές συμβουλές

Το παιδικό κρεβατάκι θα πρέπει να είναι χαμηλό, κυρίως εάν το παιδί είναι μικρό σε ηλικία. 

Προσαρμόστε κατά μήκος του κρεβατιού μία προστατευτική μπάρα προς αποφυγή πτώσεων. 

Επιλέξτε ένα καλής ποιότητας ανατομικό στρώμα, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να το αλλάξετε στην προσχολική ηλικία, αλλά και μέχρι την ηλικία των 11 ετών. 

Φροντίστε η πλευρά του κρεβατιού η οποία δεν έχει μπάρα να εφάπτεται στον τοίχο χωρίς κενό.