Πώς θα φτιάξετε τον καλύτερο πουρέ ever!

Πώς θα φτιάξετε τον καλύτερο πουρέ ever!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Εκτέλεση

Ο πουρές είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών (αλλά και των μεγάλων). Ξέρετε όμως πώς να τον κάνετε αληθινά νόστιμο, με υπέροχη βελούδινη υφή, χωρίς κομματάκια και χωρίς να κολλάει στο κουτάλι σαν να είναι από... λάστιχο; Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε τον καλύτερο πουρέ που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

 

Διαλέξτε τις καλύτερες πατάτες

 

Ιδανικές για πουρέ είναι οι πατάτες που είναι πιο πλούσιες σε άμυλο, όπως αυτές από το Νευροκόπι, την Τρίπολη ή την Κύπρο, γιατί απορροφούν καλύτερα τα υλικά που θα προσθέσουμε στον πουρέ. Αντίθετα, οι πατάτες που στο βράσιμο παραμένουν εντελώς λείες, συνήθως απαιτούν περισσότερο χτύπημα για να λιώσουν με αποτέλεσμα ο πουρές να παίρνει μια υφή σαν «λάστιχο».

 

Βράστε σε άφθονο αλατισμένο νερό

 

Ρίξτε τις πατάτες σε κατσαρόλα με κρύο νερό και αφήστε το να πάρει βράση. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, οι πατάτες θα απορροφήσουν νερό και αλάτι -έτσι θα γίνουν πιο νόστιμες και δεν θα χρειάζεται να προσθέσετε (πολύ) αλάτι μετά. Επίσης, εάν τις ρίξετε σε νερό που ήδη βράζει θα μαγειρευτούν ανομοιόμορφα και το εξωτερικό τους θα μαλακώσει υπερβολικά πριν το εσωτερικό προλάβει να βράσει.

 

Στεγνώστε τις πατάτες πριν τις λιώσετε

 

Όταν οι πατάτες σας είναι καλά βρασμένες (θα το διαπιστώσετε με το τεστ του μαχαιριού: τρυπήστε τες με ένα μαχαίρι στο κέντρο τους -εάν συναντήσετε αντίσταση χρειάζονται κι άλλο βράσιμο, διαφορετικά είναι έτοιμες), στραγγίστε τες σε ένα σουρωτήρι και στη συνέχεια, βάλτε τις ξανά στην κατσαρόλα (χωρίς νερό αυτή τη φορά) και αφήστε τες για ένα λεπτό στο μάτι της κουζίνας, ενώ ανακατεύετε συνεχώς, προκειμένου να εξατμιστεί όλο το νερό που υπάρχει στην επιφάνειά τους. Έτσι, εξασφαλίζετε ότι ο πουρές σας δεν θα γίνει πολύ νερουλός. 

 

Χτυπήστε όσο χρειάζεται για να λιώσουν (και όχι παραπάνω)

 

Όταν λιώνουμε τις πατάτες, απελευθερώνεται το άμυλο που περιέχουν. Όσο περισσότερη ώρα διαρκεί η διαδικασία τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα του αμύλου, του συστατικού που κάνει τον πουρέ να έχει κολλώδη υφή. Γι' αυτό, αν θέλετε να είναι ο πουρές κρεμώδης και αφράτος δεν πρέπει να λιώνετε τις πατάτες για πολλή ώρα και επιπλέον να το κάνετε είτε με το ειδικό εργαλείο του πουρέ είτε με μύλο λαχανικών και όχι στο μίξερ που χτυπάει υπερβολικά και πολύ έντονα.

 

Προσθέστε βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ζεστό γάλα

 

Είναι προτιμότερο να λιώσετε τις πατάτες μόνες τους και να προσθέσετε το βούτυρο και το γάλα αφού έχουν πάρει την υφή του πουρέ, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα. Για να μην επηρεάσετε τη θερμοκρασία της πατάτας όταν ετοιμάζετε τον πουρέ, είναι σημαντικό να έχετε αφήσει το βούτυρο για αρκετή ώρα εκτός ψυγείο και να ζεστάνετε το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος) πριν το προσθέσετε. Με αυτό τον τρόπο τα υλικά θα ενσωματωθούν πιο εύκολα στις λιωμένες πατάτες και έτσι δεν θα χρειαστεί να ανακατέψετε για πολλή ώρα.