Η διατροφή του παιδιού είναι το Α και το Ω για τη σωστή ανάπτυξή του. Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος ειδικά στη σημερινή εποχή, καθώς το παιδί «βομβαρδίζεται» από ελκυστικές διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφών, γρήγορων φαγητών και σνακ, που δεν ...
17 Ιουνίου 2021
Παραδέξου το! Κάθε φορά που μαγειρεύεις κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο ή μακαρόνια με κιμά γίνεται ένας πανικός στο τραπέζι για το ποιος θα προλάβει το πιάτο με το περισσότερο φαγητό. Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά λατρεύουν τέτοιου είδους τροφές και τις πιο πολλές φορές ζητούν και δεύτερη μερίδα.
Όταν, όμως, το μενού έχει ένα όχι και τόσο λαχταριστό φαγητό, όπως είναι το ψάρι για πολλά παιδιά, τότε ξεκινά η γκρίνια και η άρνηση. «Μπλιάχ, εγώ δεν το τρώω αυτό», «δε μου αρέσει το ψάρι, θέλω μακαρόνια», «όχι άλλο ψάρι, φτάνει»! Σίγουρα έχεις ακούσει άπειρες φορές από το στόμα των παιδιών σου τέτοιου είδους εκφράσεις, που αφορούν την ψαρόσουπα ή το ψητό ψάρι που μαγείρεψες. Και πίστεψέ μας! Δεν είσαι η μοναδική.
Όλες οι μαμάδες έχουμε βρεθεί στη δική σου θέση. Όλες έχουμε προσπαθήσει επανειλημμένα να πείσουμε τα παιδιά μας ότι το ψάρι είναι μια πολύ θρεπτική τροφή και ότι είναι απαραίτητο στη διατροφή τους. Κάποιες τα καταφέραμε, κάποιες άλλες το παλεύουμε καθημερινά. Αν κι εσύ τελευταία δίνεις «μάχη» με το μικρό σου για να φάει το ψάρι του, μην πιέζεσαι άλλο.
Υπάρχουν τρία απλά μυστικά, που θα κάνουν το παιδί σου να αγαπήσει το ψάρι και να το ζητάει μόνο του. Θα τα δεις αναλυτικά παρακάτω. Επίσης, η κλινική διαιτολόγος/διατροφολόγος, Ραφαέλα Μακρή, μας εξηγεί και ποια είναι τα οφέλη του ψαριού στη διατροφή των παιδιών, κάτι που σίγουρα σε ενδιαφέρει!
Τα μυστικά για να αγαπήσει το παιδί σου το ψάρι
- Μαγείρεψε ψάρι συχνά
«Η συχνή έκθεση σε ένα τρόφιμο το κάνει πιο οικείο και αυξάνει την πιθανότητα δοκιμής του παιδιού. Γι’ αυτό καλό είναι οι μαμάδες να το μαγειρεύουν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα», συμβουλεύει η κλινική διαιτολόγος/διατροφολόγος, Ραφαέλα Μακρή.
- Σέρβιρε σε ένα όμορφο πιάτο
«Τα παιδιά επηρεάζονται από την εμφάνιση του φαγητού και αυτό από μόνο του μπορεί να καθορίσει εάν ένα παιδί θα δοκιμάσει ψάρι ή όχι. Δοκιμάστε το, λοιπόν, ως φιλέτο ψαριού σε σουβλάκι, ως συνοδευτικό πάνω από τα αγαπημένα τους ζυμαρικά, ή συνοδευτικά με πουρέ γλυκοπατάτας σε παιχνιδιάρικα σχήματα», προτείνει η Ραφαέλα Μακρή.
- Δοκίμασε διαφορετικές εκδοχές
«Μια διαφορετική ιδέα είναι τα fish sticks. Επίσης, πολύ ξεχωριστά και ασυνήθιστα είναι τα χειροποίητα μπιφτέκια με ψάρι ή θαλασσινά. Τα παιδιά ίσως να μην έχουν ξαναδεί και δοκιμάσει κάτι τέτοιο. Αν, μάλιστα, συνοδευτεί με τις αγαπημένες τους σάλτσες σίγουρα θα ξετρελαθούν», λέει η Ραφαέλα Μακρή.
Η διατροφική αξία του ψαριού
«Η συχνή κατανάλωση ψαριού έχει πολλά οφέλη για την υγεία των παιδιών και είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη πληθώρας θρεπτικών συστατικών», εξηγεί η Ραφαέλα Μακρή. Και συνεχίζει:
1. «Τα ψάρια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και συγκεκριμένα το δοκοσα-εξανοϊκό οξύ (DHA). Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, και την όραση ενός παιδιού, λόγω και της βιταμίνης Α που περιέχουν.
2. Τα ψάρια είναι επίσης μια καλή πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, ασβεστίου, μαγνησίου, και βιταμίνης D, απαραίτητα για την ανάπτυξη του σκελετού και των οστών.
3. Τα ψάρια περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, και ιχνοστοιχείων, όπως η βιταμίνη Β12, ο φώσφορος, το σελήνιο, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος, και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K. Ο φώσφορος συμβάλλει στην καλή νευρολογική λειτουργία και την υγεία των οστών», λέει η κλινική διαιτολόγος/διατροφολόγος, Ραφαέλα Μακρή.
Ευχαριστούμε θερμά την κλινική διαιτολόγο/διατροφολόγο, Ραφαέλα Μακρή, για τις επιστημονικές της συμβουλές.
Instagram: @healthysetgo_
Site: www.healthysetgo.gr