Ο Νοέμβριος είναι μήνας αντιγριππικού εμβολιασμού. Μην τον αφήσετε να περάσει έτσι: Εμβολιαστείτε.
Η γρίπη δεν είναι παίξε-γέλασε: Πρόκειται για μια σοβαρή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού, που εμφανίζεται στη χώρα μας συνήθως τον Οκτώβριο και επιδη ...
16 Απριλίου 2015
Είναι σχεδόν αδύνατο να εξηγήσετε και να πείσετε με λογικά επιχειρήματα ένα μικρό παιδί (ειδικότερα ένα παιδί προσχολικής ηλικίας) ότι πρέπει να πάρει το φάρμακό του. Το παιδί δεν κατανοεί τον κίνδυνο, δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει να προσέχουμε την υγεία μας και σκέφτεται σε εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Εσείς όμως, δεν έχετε τα χρονικά περιθώρια. Το παιδί πρέπει να παίρνει το φάρμακό του κάποιες συγκεκριμένες ώρες. Mπορεί ο γιατρός να σας συνέστησε τη σωστή θεραπεία, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να σας συστήσει και τον καλύτερο τρόπο για να πείσετε το παιδί σας να την ακολουθήσει. Yπάρχουν, όμως, μερικές έξυπνες κινήσεις για να τα καταφέρετε και να πάρει το παιδί αδιαμαρτύρητα το φάρμακό του.
Η στρατηγική
Κατ΄ αρχήν λέμε πάντα αλήθεια στο παιδί. Δεν προσπαθούμε να το ξεγελάσουμε λέγοντάς του ότι θα του δώσουμε σοκολατούχο γάλα ή αναψυκτικό. Κι αυτό γιατί θα χάσει την εμπιστοσύνη μας κι αυτό θα έχει ολέθρια αποτελέσματα. Ανακοινώνουμε στο παιδί με τον πλέον απλό και λιτό τρόπο ότι ήρθε η ώρα να πάρει το φάρμακό του. Δεν το ανάγουμε σε σημαντικό ζήτημα. Το ανακοινώνουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αναγγέλλουμε ότι ήρθε η ώρα να ντυθεί ή να πάει για μπάνιο. Επίσης, του δίνουμε κάποιες δυνατότητες επιλογών για να νοιώθει ότι είναι ο κύριος των πραγμάτων. Μπορούμε για παράδειγμα να το ρωτήσουμε: «Θα πάρεις το φάρμακο σου πριν ή μετά το πρωινό σου;» ή «Θέλεις χυμό μήλου ή χυμό πορτοκαλιού για να πάρεις το φάρμακο σου σήμερα;»
Δεν απειλούμε και δεν τιμωρούμε. Αν αρνείται πεισματικά κάντε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα. Είναι αρκετός χρόνος για να ανασυγκροτηθεί και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Επιστρέψτε με διαφορετικό τρόπο χορήγησης του φαρμάκου και πείτε του ότι θα δοκιμάστε κάτι καινούργιο. Εάν για παράδειγμα δίνατε το φάρμακο με δοσομετρικό κουτάλι δοκιμάστε τη σύριγγα ή σταγονόμετρο ή δοσομετρικό κύπελλο. Οποιαδήποτε αλλαγή στην προσέγγισή σας μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού και να λάβει το φάρμακο του. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το κύπελλο με τον αγαπημένο του ήρωα ή ένα χρωματιστό κουτάλι.
Μικρά κόλπα
- Τοποθετήστε το φάρμακο στο ψυγείο. Η χαμηλή θερμοκρασία συνήθως βελτιώνει τη γεύση.
- Ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε να αναμίξετε το φάρμακο με μικρή ποσότητα χυμού ή κρέμας ή γιαουρτιού. Να θυμάστε ό,τι πρέπει να ανακατευτεί πολύ καλά και να καταναλωθεί όλη η απαιτούμενη ποσότητα φαρμάκου.
- Δώστε σιρόπι σοκολάτας ή μέλι. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο των 2 ετών μπορείτε να δώσετε σιρόπι σοκολάτας αμέσως μετά τη λήψη του φαρμάκου, καθώς λόγω της παχύρρευστης υφής του σιροπιού επικαλύπτεται η πιθανόν δυσάρεστη γεύση του φαρμάκου.
- Τοποθετείτε το φάρμακο όσο πιο βαθιά γίνεται στο στόμα. Οι γευστικοί κάλυκες συγκεντρώνονται στο πρόσθιο και στο κεντρικό τμήμα της γλώσσας, οπότε αν παρακάμψετε τις ζώνες αυτές και τοποθετείστε το φάρμακο στο πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας, το παιδί μπορεί να αντιδράσει καλύτερα.
- Ζητήστε από το παιδί να κλείσει τη μύτη του καθώς καταπίνει. Τουλάχιστον έτσι δε θα μυρίζει το φάρμακο.
- Επιβραβεύστε με επαίνους ή με ένα αυτοκόλλητο όταν τα καταφέρνει. Μπορείτε ακόμη να έχετε έτοιμο το αγαπημένο του ρόφημα, για να το πιεί αμέσως μετά. Ο χυμός βύσσινου, αν αρέσει στο παιδί, καλύπτει τη γεύση του φαρμάκου.
- Φροντίστε να λαμβάνει το φάρμακο την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος του σπιτιού, ώστε να θεωρηθεί ως μέρος της καθημερινής του ρουτίνας.
- Προσέξτε τα κρυφά μηνύματα που στέλνετε στο παιδί. Εάν διαισθανθεί ότι το λυπάστε που είναι άρρωστο και χρειάζεται να πιει αυτό το φρικτό φάρμακο, τότε θα είναι ακόμη δυσκολότερο να το πείσετε.
- Εάν το παιδί είναι άνω των 5 ετών ή εάν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του τους λόγους για τους οποίους δεν θέλει να πάρει το φάρμακό του. Διευκρινίστε εάν νοιώθει παρενέργειες, ναυτία ή πονοκεφάλους.