Πόσο καιρό πρέπει να θηλάζεις; Όσο θέλεις εσύ!

Πόσο καιρό πρέπει να θηλάζεις; Όσο θέλεις εσύ!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Ο θηλασμός είναι ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση. Κάποιες μαμάδες το βιώνουν ως μία υπέροχη εμπειρία, άλλες πιο δύσκολα. Είτε θηλάζεις είτε όχι, εμείς είμαστε δίπλα σου για να κάνεις την επιλογή που σου ταιριάζει.

Ο θηλασμός είναι μια πολύ συγκινητική και ιερή στιγμή για κάθε μητέρα. Είναι ένα είδος σύνδεσης με το μωρό της καθώς μαμά και βρέφος έρχονται σε άμεση επαφή, ενώ το μωράκι λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος που χρειάζεται για να μεγαλώσει. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστούν τα μωρά να θηλάζουν τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες ζωής τους και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα να συνεχίσει ο θηλασμός και με συμπληρωματικές τροφές.

Ωστόσο, δεν μπορούν ή δε θέλουν όλες οι μαμάδες να θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν επίσης πολλές μητέρες που δε καταφέρνουν να θηλάσουν καθόλου. Τίποτα δεν είναι κατακριτέο!

Ο θηλασμός είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα και αποτελεί καθαρά προσωπική ανάγκη της μαμάς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν μια μητέρα δεν το επιτύχει, θα χαρακτηριστεί ως «ανεπαρκής μαμά». Δε χωρούν ταμπέλες και στερεότυπα στον μητρικό θηλασμό, κι αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουν όλοι οι γιατροί και ψυχολόγοι. Μια ευτυχισμένη και υγιής μανούλα μπορεί να έχει ένα εξίσου χαρούμενο και  υγιές μωρό.

Γιατί όμως μια μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει; Παρακάτω μπορείς να δεις 3 λόγους που οι μητέρες αποφασίζουν να σταματήσουν τον θηλασμό:

1. Επειδή πονούν

Μερικές μαμάδες πονούν πολύ κατά τη διαδικασία του θηλασμού, κυρίως από το δάγκωμα του μωρού στις θηλές, ή παθαίνουν μαστίτιδα και έτσι αποφασίζουν να διακόψουν.

2. Αισθάνονται ότι δεν παράγουν αρκετό γάλα

Υπάρχουν μαμάδες που νιώθουν τύψεις και ενοχές, επειδή θεωρούν ότι δεν είναι αρκετή η ποσότητα γάλακτος που παράγουν για τα μωρά τους, οπότε προτιμούν να διακόψουν τελείως τη διαδικασία.

3. Μπορεί απλά να μην έχουν άπλετο χρόνο

Μια μαμά που επιστρέφει στη δουλειά της ή που έχει κι άλλα, μεγαλύτερα παιδιά να ασχοληθεί, μπορεί να μην έχει τον απαιτούμενο χρόνο να θηλάσει το μωρό της. Γιατί και ο θηλασμός χρειάζεται χρόνο και μια συγκεκριμένη διαδικασία μέχρι το μωράκι και η μαμά να νιώσουν άνετα.

Αν είσαι σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και νιώθεις ότι θέλεις να διακόψεις τον θηλασμό είναι δικαίωμά σου, όπως και αν θελήσεις να το προσπαθήσεις. Παρακάτω ακολουθούν κάποια tips που μπορεί να διευκολύνουν τη διαδικασία θηλασμού.

1. Συμβουλεύσου τον γιατρό ή/και τη μαία σου

Η γνώση και η αναζήτηση πληροφοριών για τον θηλασμό είναι σημαντική και βοηθητική για κάθε μητέρα. Μπορείς, λοιπόν, να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και τη μαία σου, ώστε να σου δείξουν μερικές στάσεις θηλασμού και να μοιραστούν μαζί σου tips για αβίαστο και ευχάριστο θηλασμό με το μωρό σου.

2. Μπορείς να μιλάς και με άλλες μαμάδες

Είναι παρήγορο και ανακουφιστικό να συζητάς και να ανταλλάσσεις απόψεις με μαμάδες που είναι στην ίδια φάση με εσένα. Μπορείς να βρεις μία φίλη ή μία συνάδελφο με την οποία βιώνεται τις ίδιες εμπειρίες και να μιλάτε για όσα σας δυσκολεύουν ή σας προβληματίζουν σε σχέση με τον θηλασμό.