Τα ινομυώματα περνούν απαρατήρητα ή αναστατώνουν τις ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Τα ινομυώματα είναι συχνές καλοήθεις παθήσεις της μήτρας και εμφανίζονται σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 25% των γυναικών αναπαρ ...
17 Μαρτίου 2021
Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα πολλών γυναικών είναι η μητρότητα. Η απόκτηση ενός παιδιού που θα φέρει την ολοκλήρωση στις ζωές μας, που θα γεμίσει την καθημερινότητά μας αγάπη και στοργή. Αυτός ο δρόμος, ωστόσο, δεν είναι για όλες μας εύκολος, ούτε και στρωμένος με ροδοπέταλα.
Άλλες με την πρώτη κιόλας προσπάθεια φτάνουν να έχουν στα χέρια τους ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης, ενώ άλλες το προσπαθούν πολύ καιρό με χίλιους δυο τρόπους. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Στο τέλος, όμως, πάντα τα καταφέρνουμε εμείς οι γυναίκες, έτσι δεν είναι;
Είμαστε δυνατές, έχουμε πείσμα και ειδικά όταν πρόκειται να γίνουμε μανούλες, κάπως μαγικά αποκτάμε υπερδυνάμεις. Αν, λοιπόν, κι εσύ βρίσκεσαι σε αυτήν τη φάση που τώρα συζητάς με τον αγαπημένο σου την απόκτηση ενός παιδιού και έχεις ήδη αρχίσει τις προσπάθειες να μείνεις έγκυος, δεν πρέπει να ξεχάσεις κάτι πολύ σημαντικό. Πρέπει να υπολογίζεις κάθε μήνα τις γόνιμες μέρες σου. Να ξέρεις πότε έχεις ωορρηξία, ώστε να… προσπαθείς στοχευμένα και οι πιθανότητες να συλλάβεις να γίνονται ολοένα και περισσότερες.
Θα μας πεις… «Και πώς θα καταλάβω ότι βρίσκομαι σε μέρες ωορρηξίας;». Μα, δεν είναι καθόλου δύσκολο! Παρακάτω θα δεις τα τέσσερα σημάδια-συμπτώματα που θα σε κάνουν να αντιληφθείς ότι βρίσκεσαι στις πιο σημαντικές μέρες του μήνα. Και τότε… να είσαι σίγουρη πως το μωρό σου δεν θα αργήσει να έρθει!
- Η θερμοκρασία του σώματος αλλάζει
Όπως σίγουρα γνωρίζεις, το θερμόμετρο πρέπει να δείχνει 36.6 °C για να λέμε ότι έχουμε φυσιολογική θερμοκρασία σώματος. Στις μέρες ωορρηξίας, όμως, αυτό δεν συμβαίνει. Υπάρχει μια μικρή άνοδος στη θερμοκρασία μας. «Η θερμοκρασία αλλάζει ελάχιστα κατά τη διάρκεια του κύκλου και αυξάνεται περίπου κατά μισό με έναν βαθμό °C κατά την ωορρηξία. Για να χρησιμοποιήσει μία γυναίκα αυτήν τη μέθοδο, θα πρέπει να μετρά κάθε ημέρα τη θερμοκρασία της και να την καταγράφει. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται το πρωί μόλις ξυπνήσει και πριν σηκωθεί από το κρεβάτι», εξηγεί η μαία, Βικτώρια Σιώτη.
- Υπολόγισε τις μέρες
Συνήθως, οι γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη μέθοδο και να υπολογίσουν τις γόνιμες μέρες τους. «Γενικά πιστεύεται πως η ωορρηξία γίνεται τη 14η μέρα του κύκλου, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η ωορρηξία συμβαίνει 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αν μια γυναίκα έχει κύκλο 30 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει τη 16η ημέρα. Ωστόσο, σε μερικές γυναίκες μπορεί να έχουμε ωορρηξία μία-δυο μέρες αργότερα ή νωρίτερα», λέει η κ. Σιώτη.
- Ήπιος πυελικός πόνος
Αν έχεις αισθητούς -όχι υπερβολικούς- πόνους χαμηλά στην κοιλιά, τότε έχεις ωορρηξία. Αυτοί οι πόνοι μπορεί να διαρκέσουν από μερικά λεπτά μέχρι λίγες ώρες. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορείς να δεις και ελάχιστο αίμα ή μαζί με τον πόνο στην κοιλιά να έχεις και ναυτία, η οποία είναι πολύ σύντομη βέβαια.
- Κολπικές εκκρίσεις και τραχηλική βλέννα
«Αν μια γυναίκα παρατηρήσει εκκρίσεις κίτρινες ή άσπρες, που μάλιστα μπορεί να λερώνουν και το εσώρουχο, τότε βρίσκεται σε μέρες ωορρηξίας. Στην ουσία, πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία μεγαλώνει και ωριμάζει το ωοθυλάκιο. Τότε, λέμε πως έχουμε τις πιο γόνιμες μέρες του κύκλου», αναφέρει η Βικτώρια Σιώτη.
Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές της συμβουλές τη μαία, Βικτώρια Σιώτη.