Πότε ξεκινούν να περπατούν τα μωρά;

Πότε ξεκινούν να περπατούν τα μωρά;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Ανακάλυψε τους 3 βασικούς λόγους που εξηγούν γιατί δεν περπατούν όλα τα μωράκια στην ίδια ηλικία. Όπως εσύ έτσι και το μωρό σου είναι μοναδικό και θα τα κάνει όλα με τον δικό του τρόπο και στον δικό του χρόνο!

Θυμάσαι τα συναισθήματά σου όταν το μωρό σού γέλασε για πρώτη φορά ή σου έπιασε το χέρι; Πρόκειται για ανεκτίμητες στιγμές, που θα φέρνεις στο μυαλό σου συχνά-πυκνά στο πέρασμα των χρόνων.

Όπως λοιπόν έχεις βιώσει ως τώρα πολλές «πρώτες φορές» με το μωράκι σου, πιθανότατα να περιμένεις με ανυπομονησία τη μέρα που θα το δεις να στέκεται στα πόδια του και να κάνει τα πρώτα του βήματα. Που θα προσπαθεί να ισορροπήσει στα δύο του πόδια και θα έρθει να σε βρει όπου κι αν βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι.

Πότε θα συμβεί, όμως, αυτό; Μήπως έχει καθυστερήσει; Πολλά τέτοια ερωτήματα ίσως να ταλανίζουν το κεφάλι σου όσο μεγαλώνει το μωρό σου και είναι απόλυτα λογικό. Ξέρεις πόσες μαμάδες έχουν την ίδια αγωνία και ανυπομονησία με σένα; Δε χρειάζεται να αγχώνεσαι. Όλα θέλουν τον χρόνο τους.

Μπορείς αν θέλεις να διαβάσεις παρακάτω όλα τα στάδια από τα οποία περνά ένα μωρό μέχρι να περπατήσει, αλλά και τους λόγους για τους οποίους κάθε μωρό περπατά σε διαφορετική ηλικία.  

Τα στάδια του περπατήματος

  1. Μαθαίνει να κάθεται μόνο του (περίπου 6 μηνών)
  2. Αρχίζει να μπουσουλάει (περίπου 6-9 μηνών)
  3. Κρατιέται ή τραβάει για να σηκωθεί (περίπου 9 μηνών)
  4. Κρατιέται από τα έπιπλα για να κάνει μερικά βήματα (περίπου 9-12 μηνών)
  5. Περπατάει προσπαθώντας να διατηρήσει την ισορροπία από το ένα πόδι στο άλλο (περίπου 11-13 μηνών)

Γιατί δεν περπατούν όλα τα παιδιά στην ίδια ηλικία;

Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πότε ένα μωράκι θα ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα του βήματα:

  • Μέγεθος

Τα πιο αναπτυγμένα μωράκια περπατούν λίγο καθυστερημένα, διότι χρειάζονται περισσότερη δύναμη να σηκώσουν το βάρος τους συγκριτικά με τα πιο μικροκαμωμένα μωρά. Εντυπωσιακό, δε συμφωνείς;

  • Ασθένειες

Αν ένα μωρό έχει ξεπεράσει τους 15 μήνες και δεν περπατά, τότε ο γιατρός εξετάζει αμέσως για αρρώστιες που μπορεί να έχει περάσει το παιδί. Για παράδειγμα, μια λοίμωξη του αυτιού μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και να καθυστερήσει το περπάτημα.

  • Μεγαλύτερα αδέλφια

Ήξερες ότι ένα μωράκι -στην προσπάθειά του να μιμηθεί το μεγαλύτερο αδελφάκι του- μπορεί να περπατήσει σχετικά νωρίς; Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Πότε πρέπει οι γονείς να επισκεφθούν τον παιδίατρο;

Αν το μωράκι είναι 15 μηνών και δεν έχει περπατήσει ακόμα, καλό είναι να συμβουλευτείς τον παιδίατρο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δε χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, ούτε να αγχώνεσαι.