Υλικά που θα χρειαστούν:
Λευκός πηλός που στεγνώνει με τον αέρα (500gr)
3 κυπελλάκια γιαουρτιού Smart
1 πλάστης σιλικόνης
1 καλαμάκι
Σπάγκος ή λαμπάκια
Χωρίζουμε τον πηλό σε 3 ή 4 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη το καθέν ...
4 Απριλίου 2014
Η τάση υπάρχει εδώ και χρόνια αλλά, πλέον, έχει απογειωθεί. Ο όρος «πράσινη οικογένεια» έχει φτάσει σε επίπεδα που μέχρι πρότινος οι περισσότεροι θεωρούσαμε αδιανόητα. Η οικογένεια του Ρίτσαρντ Στράους δήλωσε στη «The Telegraph» πως πέρασε τις γιορτές των Χριστουγέννων δημιουργώντας απορρίμματα μόλις 100 γρ. του λίτρου. Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, εξηγούμε ότι με αυτό το ρυθμό, η οικογένεια Στράους γεμίζει μια σακούλα σκουπιδιών κάθε έξι μήνες!
Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας τους;
Ο ίδιος ο Ρίτσαρντ εξηγεί πως δεν αγοράζουν τίποτα με συσκευασία, ανακυκλώνουν ό,τι μπορούν, κομποστοποιούν τα οργανικά απορρίμματα ενώ αγοράζουν λαχανικά απευθείας από τους πιο κοντινούς παραγωγούς. Στις γιορτές χρησιμοποίησαν τα ίδια στολίδια που έχουν εδώ και χρόνια, επαναχρησιμοποίησαν χαρτί περιτυλίγματος από προηγούμενες χρονιές και ανακύκλωσαν όλες τις χριστουγεννιάτικες κάρτες. Και ενώ στο σπίτι τους υπάρχουν αυστηροί «πράσινοι» κανόνες, ειδικότερα σε ότι αφορά στη συρρίκνωση των απορριμμάτων, η σύζυγός του Ρέιτσελ τονίζει: «Είμαστε μία φυσιολογική οικογένεια και διασκεδάζουμε όπως όλοι».
Αρκετοί γονείς θέλουν να κάνουν πιο πράσινη τη ζωή τους και την οικογένειά τους, αλλά δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν ούτε τι ακριβώς συνεπάγεται ο οικολογικός τρόπος ζωής. Σας παραθέτουμε λοιπόν τα βασικά.
Κομποστοποίηση
Η οικιακή κομποστοποίηση είναι μία εντελώς φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.λπ.) μετατρέπονται, μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης, σε ένα πλούσιο οργανικό φυσικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο ή το μπαλκόνι με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης όπου συγκεντρώνουμε τα οργανικά απόβλητα και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα.
Ανακύκλωση
Οι περισσότεροι από εμάς παραμένουμε ανεκπαίδευτοι ή «απαίδευτοι» στο ζήτημα της σωστής χρήσης αυτών των πολύτιμων μπλε κάδων ανακύκλωσης.
Ας θυμηθούμε τα εξής:
Στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης μπαίνουν χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια, αλουμινένια κουτάκια (από αναψυκτικά, μπύρες κ.λπ.), γυάλινες συσκευασίες, πλαστικές και λευκοσιδηρές συσκευασίες (από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.).
- Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα.
- Όσες συσκευασίες μπορούμε, τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε.
- Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας αλλά τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση.
- Όταν φτάσουμε στον κάδο, αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα σε αυτόν, δεν τα πετάμε μέσα σε σακούλες.
- Μπορούμε, κατόπιν, να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση.
Εξοικονόμηση νερού
- Ελέγξτε το καζανάκι της τουαλέτας για διαρροή, με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά. Εάν το καζανάκι σας είναι παλιό, αντικαταστήστε το με κάποιο που διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής.
- Αποφύγετε το μπάνιο σε μπανιέρα γεμάτη νερό. Προτιμήστε τα σύντομα ντους. Αντικαταστήστε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής.
- Όταν βουρτσίζετε τα δόντια ή όσο διαρκεί το σαπούνισμα των χεριών, κλείνετε τη βρύση για να μην τρέχει άσκοπα το νερό.
- Επαναχρησιμοποιείστε τις πετσέτες σώματος και προσώπου. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται ο όγκος των άπλυτων ρούχων και τελικά οι χρήσεις του πλυντηρίου. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο ρούχων, μόνο όταν γεμίζει πλήρως ή ρυθμίστε κατάλληλα τη στάθμη νερού για το μέγεθος του φορτίου που χρησιμοποιείτε.
- Κατά το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι, γεμίστε το νεροχύτη ή μία λεκάνη με νερό και το ανάλογο απορρυπαντικό. Ξεβγάλετε γρήγορα με χαμηλή ροή. Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού, χρησιμοποιήστε τον ένα νεροχύτη για το πλύσιμο των πιάτων και τον άλλο για το ξέβγαλμα. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων, μόνο όταν γεμίσει πλήρως.
- Μην χρησιμοποιείτε το τρεχούμενο νερό, για να ξεπαγώσετε το κρέας ή άλλα παγωμένα τρόφιμα.
- Προτιμήστε να πλένετε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη νερό, αντί κάτω από συνεχώς ανοιχτή βρύση. Χρησιμοποιήστε μετά το ίδιο νερό για να ποτίσετε τα φυτά στις γλάστρες ή τον κήπο σας.
Εξοικονόμηση ενέργειας
- Σβήνουμε τα φώτα που δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα
- Δεν αφήνουμε τις ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές αναμμένες σε κατάσταση αναμονής (stand by). Τις κλείνουμε από το διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο.
- Βγάζουμε τους φορτιστές από την πρίζα, μετά την φόρτιση των συσκευών μας.
- Αντικαθιστούμε τους κοινούς λαμπτήρες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
- Κλιματισμός: προτιμούμε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α/Α+, οι οποίες έχουν την κατάλληλη ισχύ (BTU). Το καλοκαίρι, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του χώρου που κλιματίζεται στους 26°C και το χειμώνα στους 20°C.
- Προσέχουμε τη μόνωση του σπιτιού: με καλή μόνωση, ρύθμιση της θερμοκρασίας στους 20°-21°C και σωστή συντήρηση του καυστήρα, μπορούμε να επιτύχουμε εξοικονόμηση καυσίμου και μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι και 20%.
- Αντικαθιστούμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό. Ανάβουμε το θερμοσίφωνα μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
- Ηλεκτρική κουζίνα: Φροντίζουμε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες. Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας και εξοικονομούμε 30-60% στο ρεύμα. Προτιμάμε γυάλινα ή κεραμικά σκεύη. Σβήνουμε το φούρνο ή την εστία 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό.
- Τοποθετούμε το ψυγείο και τον καταψύκτη μακριά από πηγές θερμότητας, όπως είναι το ηλιακό φως και η ηλεκτρική κουζίνα και αποφεύγουμε να κρατάμε ανοικτές τις πόρτες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Πλυντήριο ρούχων: Επιλέγουμε το προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας (30°C), περιμένουμε μέχρι να γεμίσει ο κάδος και πλένουμε σε ώρες μη αιχμής, χρησιμοποιώντας το νυχτερινό ρεύμα.
- Πλυντήριο πιάτων: Περιμένουμε μέχρι να γεμίσει προτού το θέσουμε σε λειτουργία, επιλέγουμε το οικονομικό πρόγραμμα και το θέτουμε σε λειτουργία σε ώρες μη αιχμής, χρησιμοποιώντας το νυχτερινό πρόγραμμα.