Το ταξίδι με μωρό στο αεροπλάνο είναι μια εμπειρία που μπορεί να φαντάζει τόσο υπέροχη, αφού μπορεί να είναι το πρώτο σου ταξίδι στο εξωτερικό αφού έγινες μαμά, αλλά συγχρόνως μπορεί να γίνει αγχωτική.
Τι θα γίνει αν κλάψει το μωρό μου; Μήπως ενοχ ...
28 Απριλίου 2015
Της Ζωής Κρονάκη
Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ξαφνικά ένα νέο μέλος μπαίνει στην οικογένεια και αλλάζει τις ισορροπίες!
Είτε συμβαίνει πρώτη φορά με το πρωτότοκο, είτε δεύτερη, είτε τρίτη, οι δυσκολίες είναι οι ίδιες.
Και σας μιλάω εκ πείρας, καθώς ο νέος μας μπέμπης ήρθε στον κόσμο μόλις πριν από 25 μέρες!
Στη δική μου περίπτωση, όπως και στην περίπτωση όλων όσοι έχετε κι άλλο παιδάκι, το άγχος δεν είχε να κάνει μόνο με το νεογέννητο αλλά και με τη μικρή μου που μας περίμενε στο σπίτι.
Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να προετοιμάσω την Κρίστα για τον ερχομό του μπέμπη.
Παρόλα αυτά, το απόγευμα που επιστρέψαμε σπίτι από το μαιευτήριο, η μικρή είχε τρομερή υπερένταση... όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Φώναζε δυνατά για να την προσέξουμε, έβγαζε αντίδραση και κοιτούσε το μωρό από απόσταση.
Σήμερα που γράφω αυτό το άρθρο είμαστε σε καλύτερο δρόμο.
Προσπαθώ να της δίνω προσοχή (όσο μπορώ) και να κανονίζω δραστηριότητες εκτός σπιτιού, όπου πηγαίνει με τον μπαμπά της.
Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, πάντα υπάρχει ένας οδηγός επιβίωσης για το πρώτο διάστημα με το νεογέννητο στο σπίτι.
Γονείς, κάντε κουράγιο και ακολουθήστε, αν θέλετε, τα παρακάτω δικά μου tips που ίσως να σας φανούν χρήσιμα.
Τουλάχιστον σε εμένα λειτούργησαν.
Έτοιμοι;
Συμβουλή #1
Οπλιστείτε με υπομονή
Δεν πρόκειται να περάσετε το πιο εύκολο διάστημα της ζωής σας. Ωστόσο, με υπομονή και ηρεμία θα καταφέρετε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις, σαφώς καλύτερα από όσο φαντάζεστε! Το πρώτο διάστημα μέσα μου αυτό που υπερίσχυε ήταν το αίσθημα της ευθύνης... Σιγά σιγά, όμως, άρχισα να απολαμβάνω την επαφή με το μωράκι μου και να νιώθω και άλλα πολύ πιο ουσιαστικά συναισθήματα...
Συμβουλή #2
Αφουγκραστείτε το μωράκι σας
Στην αρχή πιθανότατα δεν θα μπορείτε να καταλάβετε γιατί κλαίει. Πεινάει; Έχει κολικούς; Μήπως είναι άρρωστο; Μην ξεχνάτε ότι το κλάμα στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν τα μωρά!
Μήπως είναι άρρωστο; Μην ξεχνάτε ότι το κλάμα στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν τα μωρά!
Τις πρώτες ώρες και μέρες ασφαλώς είναι δύσκολο να καταλάβετε τι ακριβώς σας ζητά το μικρούλι σας όταν κλαίει.
Όσο περνάει ωστόσο ο καιρός θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε το κλάμα του και θα παρατηρείτε διαφορετικές κινήσεις του σώματός του αλλά και διαφορετικό τόνο στο κλάμα του.
Το πρώτο πράγμα που άρχισα να καταλαβαίνω ήταν πότε το μωρό πεινούσε. Πιπιλούσε συνέχεια το χέρι του, έβγαζε τη γλώσσα και έψαχνε απεγνωσμένα το στήθος μου...
Συμβουλή #3
Ακολουθήστε το ένστικτό σας
Μανούλες, εσείς ξέρετε καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζεται το μωράκι σας. Άλλωστε, η φύση έχει προνοήσει πριν από σας για σας. Ο μόνος που ουσιαστικά μπορεί να χτίσει την επαφή με το μωρό σας είστε εσείς! Ούτε το διαδίκτυο, ούτε οι άλλες μαμάδες, ούτε καν η δική σας! Θυμάμαι ότι ήμουν όλη την ώρα σε έναν υπολογιστή ψάχνοντας. Μόνο όταν απελευθερώθηκα από κανόνες και πρέπει μπόρεσα να ακολουθήσω το ένστικτό μου!
Συμβουλή #4
Θηλασμός! Τι όμορφο και δύσκολο πράγμα!
Βάλτε το μωράκι σας στο στήθος από την πρώτη στιγμή που θα γεννηθεί! Συνεχίστε να το θηλάζετε όσο και όποτε θέλει. Μην ακούτε κανέναν να μιλάει για πρόγραμμα! Το μωράκι σας ξέρει καλύτερα πότε και πόσο θέλει να φάει, ειδικά το πρώτο διάστημα. Θυμάμαι τους μαραθώνιους θηλασμούς μας και το απίστευτο βλέμμα του! Πάντως αν τα βρείτε σκούρα με το θηλασμό πάρτε βοήθεια από τη μαία σας ή από τα κέντρα θηλασμού. Σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν δεν καταφέρετε να θηλάσετε μην νιώσετε ούτε λεπτό ανεπαρκής ως μαμά! Κάνετε το καλύτερο για το μωράκι σας και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει!
Συμβουλή #5
Για πελαγωμένους μπαμπάδες!
Ο δικός σας ρόλος, μπαμπάδες, είναι «μικρός» αλλά σημαντικός. Σταθείτε στη σύντροφό σας έστω βοηθώντας τη στο άλλαγμα της πάνας ή προσφέροντας χρόνο με την παρουσία σας. Προσωπικά ήθελα τον άντρα μου διαρκώς δίπλα μου! Μου αρκούσε και μόνο να τον έχω εκεί. Και το πιο βασικό από όλα, μπαμπάδες: μην ξεχνάτε να λέτε στη γυναίκα σας πόσο πολύ την αγαπάτε και πόσο σημαντική είναι!
Συμβουλή #6
Βρείτε λίγο χρόνο για σας
Φαντάζει ουτοπικό ειδικά το πρώτο διάστημα. Ωστόσο είναι σημαντικό να αφιερώνετε έστω και ελάχιστο χρόνο στον εαυτό σας.
Ακόμη και με ένα ντους θεωρούσα ότι πρόσφερα στον εαυτό μου ένα μεγάλο δώρο. Επίσης προσπαθήστε να κοιμάστε κι εσείς όταν κοιμάται το μωρό σας.
Όσο δύσκολο κι αν είναι το πρώτο διάστημα να θυμάστε ότι θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω η συνέχεια!
Ζωή