Ρυζόγαλο: Να τρώει η μάνα και του παιδιού να δίνει

Ρυζόγαλο: Να τρώει η μάνα και του παιδιού να δίνει

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Το παραδοσιακό επιδόρπιο που έφτιαχνε η γιαγιά στην κατσαρόλα έχει ανακτήσει τη λαμπρή του θέση στο υγιεινό διαιτολόγιο της σημερινής οικογένειας.

 

Ο συνδυασμός ρυζιού και γάλακτος είναι διαδεδομένος στα περισσότερα μέρη του κόσμου με διάφορες παραλλαγές και ονομασίες αλλά πάντα με γλυκιά γεύση. Οι Σκανδιναβοί περηφανεύονται για το δικό τους χωρίς κανέλλα ρυζόγαλο που είναι μάλιστα τυπικό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα. Η δική μας συνταγή χάνεται στα κιτάπια των γυναικών επί Τουρκοκρατίας και δεν εκτελείται ποτέ χωρίς κανέλα. Είναι νόστιμο και υγιεινό και παρά τη γλύκα του έχει λιγότερες θερμίδες όχι μόνο από γλυκά αλλά και από διάφορα αλμυρά σνακ που τα παιδιά μας αγοράζουν από τα περίπτερα. Ετοιμάστε λοιπόν το δικό σας ρυζόγαλο χωρίς ενοχές για τη σιλουέτα σας καθώς μία μερίδα δεν ξεπερνά τις 180 θερμίδες και πείστε τα παιδιά σας να το εντάξουν στο απογευματινό ή ακόμη και στο πρωινό τους γεύμα: περιέχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες Α, Β1, Β3 και Β5. Η κανέλλα δεν του προσδίδει μόνο γεύση Ανατολής αλλά και πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες.

 

Η συνταγή

 

Χρόνος εκτέλεσης: μισή περίπου ώρα για την προετοιμασία και την εκτέλεση της συνταγής.

 

Υλικά για 5-6 μερίδες

  • 4 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ
  • 1 κούπα τσαγιού νερό
  • 4 κούπες γάλα πλήρες φρέσκο
  • Μισή κούπα ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 2 βανίλιες σε σκόνη ή 2 κουταλάκια του γλυκού φυσική βανίλια. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε τη φλούδα ενός λεμονιού αφού πρώτα έχετε πλύνει πολύ καλά το λεμόνι.

Για το γαρνίρισμα: Κανέλα Κεϋλάνης κατά βούληση.

 

Εκτέλεση:

1ος τρόπος:

Το μυστικό της επιτυχίας του ρυζόγαλου δεν είναι τα υλικά που είναι και θα είναι πάντα τα ίδια βασικά συστατικά (γάλα, ρύζι, άμυλο και ζάχαρη) αλλά ο τρόπος και ο χρόνος βρασμού. Μία γυναίκα που κυνηγάει την ουρά της θα κάνει ένα ρυζόγαλο εξπρές ρίχνοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα. Όταν το γάλα πάρει βράση, η φωτιά χαμηλώνει, η κατσαρόλα σκεπάζεται και το ρυζόγαλο σιγοβράζει για περίπου 20-25 λεπτά. Προσοχή! Ο κοχλασμός καταστρέφει τη συνταγή. Εάν το ρυζόγαλό σας κοχλάζει χαμηλώστε ακόμη περισσότερο τη φωτιά. Το γλυκό σας είναι έτοιμο να μπει στο μπολ όταν το ρύζι είναι μαλακό και το μείγμα χυλωμένο.

 

2ος τρόπος:

Αυτή η συνταγή είναι για πιο υπομονετικές μαγείρισσες και απαιτεί μεγαλύτερη εμπειρία, το «μάτι» της παλιάς νοικοκυράς δηλαδή. Το ρύζι βράζει πρώτα μαζί με το νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει και ν’ απορροφήσει το υγρό. Το συχνό ανακάτεμα σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό για να μην κολλήσει το ρύζι. Εν τω μεταξύ σε μια διπλανή κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα μέχρι να πάρει βράση. Το αποσύρετε, ρίχνετε το ρύζι και το τοποθετείτε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίξτε το κορν φλάουρ, τη βανίλια ή τη φλούδα λεμονιού και τη ζάχαρη και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να το γευτείτε όπως το ονειρεύεστε.
 
Η πρόκληση της συνταγής:

Να μην κολλήσει το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας, να μη μείνει σκληρό το ρύζι, να εξαφανιστεί η γεύση του γάλακτος και να αναδυθούν τα αρώματα της βανίλιας ή του λεμονιού. Και τελικά να χυλώσει αλλά να μην κολλήσει το ρυζόγαλο.
 


Η πρόκληση για την οικογένεια

Να περιμένουν μικροί και μεγάλοι να κρυώσει το ρυζόγαλο για να μπει στο ψυγείο και να μην το φάνε καυτό και λαχταριστό από την κατσαρόλα!