Η διατροφή του παιδιού είναι το Α και το Ω για τη σωστή ανάπτυξή του. Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος ειδικά στη σημερινή εποχή, καθώς το παιδί «βομβαρδίζεται» από ελκυστικές διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφών, γρήγορων φαγητών και σνακ, που δεν ...
6 Ιουνίου 2016
Το καλοκαίρι είναι εδώ… και μαζί με τον ήλιο και την εξωστρέφεια φέρνει μαζί του και αυξημένη φυσική δραστηριότητα για τα παιδιά. Και επειδή το ημερήσιο τους πρόγραμμα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το χειμερινό, αυτό συνεπάγεται και ανάγκη διαφορετικής διατροφής.
Η συνταγή για σωστό διατροφικό πρόγραμμα το καλοκαίρι για τα παιδιά είναι μια: τρία κύρια γεύματα την ημέρα, περισσότεροι σύνθετοι υδατάνθρακες και λιγότερα λιπαρά, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, επιβαρύνουν πολύ το πεπτικό σύστημα.
Η διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ψάρια, θαλασσινά (κυρίως λιπαρά ψάρια, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα). Αυξήστε λοιπόν την ποσότητα σε ω-3 και ω-6 λιπαρά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η σωστή ενυδάτωση επίσης είναι απαραίτητη, καθώς όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει παρατηρείται μεγαλύτερη εφίδρωση που μπορεί να προκαλέσει έντονη αφυδάτωση. Η απώλεια υγρών έχει ως συνέπεια την απώλεια βασικών ηλεκτρολυτών, όπως νάτριο, κάλιο, χλώριο, μαγνήσιο αλλά και πολύτιμα ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος και ψευδάργυρος.
Όταν τα παιδιά βρίσκονται στη θάλασσα έχουν ανάγκη από αυξημένη πρόσληψη υγρών (νερό, φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη, φρούτα, σαλάτες).
Η πρόσληψη του νερού και των φρούτων θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 20 – 25 λεπτά. Ιδιαίτερα το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για την καλή πνευματική και αθλητική απόδοση. Αποφύγετε να αντικαταστήσετε το νερό με αναψυκτικά.
Και βέβαια επειδή καλοκαίρι και παγωτά πάνε μαζί, δελεάστε τα με φρέσκα και λαχταριστά καλοκαιρινά φρούτα σε συνδυασμό με παγωμένο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών! Για ακόμα περισσότερη δροσιά και ακόμα λιγότερα λιπαρά, οι σπιτικές γρανίτες μπορούν να πρωταγωνιστούν καθημερινά, με προσοχή βέβαια στην ποσότητα ζάχαρης.
Επειδή όμως το καλοκαίρι είναι και συνδεδεμένο με τις λοιμώξεις, φροντίστε να καταναλώνουν τα παιδιά καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών, πλούσια σε βιταμίνη C, A, καροτενοειδή, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών οι οποίες αυξάνονται σε περίπτωση λοίμωξης. Επίσης, αυξήστε την κατανάλωση τροφών με προβιοτικά και πρεβιοτικά, όπως γιαούρτια, ξινόγαλα, κεφίρ, που προστατεύουν ιδιαίτερα το πεπτικό σύστημα από λοιμώξεις.
Η ζέστη του καλοκαιριού, κάποιες φορές συνδέεται και με το σύνδρομο αυξημένης κόπωσης. Οπότε, τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος, αφού «καθαρίζουν» τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, που παράγονται ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης κόπωσης και στρες. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, Ε, Α και όλα τα καροτενοειδή, καθώς και οι πολυφαινόλες, υπάρχουν στα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Το αντιοξειδωτικό σελήνιο, βρίσκεται κυρίως στα κρεατικά, στο αυγό και στα θαλασσινά. Εμπλουτίστε λοιπόν τη διατροφή των παιδιών σας με αυτά.
Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά
Τις πολύ λιπαρές τροφές και τα τηγανιτά, επειδή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα.
Οι φυτικές ίνες θα πρέπει να είναι περιορισμένες όταν το παιδί πρόκειται να κολυμπήσει. O λόγος είναι ότι καθυστερούν πολύ την πέψη της τροφής και την κένωση του στομάχου. Καλό είναι να λαμβάνονται στο γεύμα αμέσως μετά το μπάνιο.
Αποφύγετε επίσης τροφές που αλλοιώνονται εύκολα όπως κρουασάν, σοκολάτες, μπισκότα με γέμιση, λιπαρά τυριά και αυγά.
Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος)