Όταν έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, χάρηκα πάρα πολύ, καθώς δεν περίμενα να έρθει η εγκυμοσύνη με την πρώτη προσπάθεια μετά την εξωσωματική. Όμως, οι καθημερινοί ρυθμοί με τον μεγάλο μου γιο που ήταν περίπου ενάμιση χρόνων και την full-time δου ...
29 Νοεμβρίου 2022
Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης και της προετοιμασίας για τον τοκετό, ωστόσο αποτελούν ταυτόχρονα και συχνή αιτία ανησυχίας για την εγκυμονούσα, λόγω της ομοιότητάς τους με τις αληθείς συσπάσεις. Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε τα χαρακτηριστικά των συσπάσεων Braxton Hicks, μεθόδους για να τις ξεχωρίσετε αλλά και περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας.
Τι είναι οι συσπάσεις Braxton Hicks;
Οι συσπάσεις Braxton Hicks, γνωστές επίσης και ως πρόδρομες συσπάσεις, προπαρασκευαστικές συσπάσεις, ψευδείς συσπάσεις, ψευδείς πόνοι ή ψευδο-ωδίνες είναι συσπάσεις της μήτρας που συμβαίνουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του 2ου & 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Σε αντίθεση με τις αληθείς συσπάσεις, δεν προαναγγέλλουν την έναρξη του τοκετού, ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν μία πηγή ανησυχίας και άγχους για πολλές κυοφορούσες, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη της γυναίκας.
Πότε ξεκινούν και για ποιο λόγο;
Όπως αναφέρθηκε, οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι διαδοχικές συσπάσεις και χαλαρώσεις του μυϊκού τοιχώματος της μήτρας, οι οποίες πιστεύεται πως ξεκινούν ήδη από τις 6 εβδομάδες κύησης, ωστόσο γίνονται αντιληπτές από τις περισσότερες γυναίκες στο τρίτο τρίμηνο, χωρίς να αποκλείεται να τις νιώσετε και νωρίτερα, εντός του δευτέρου τριμήνου, καθώς η εμπειρία της κάθε γυναίκας είναι διαφορετική.
Ο ακριβής μηχανισμός και ο ρόλος τους δεν έχει απόλυτα τεκμηριωθεί, ωστόσο η πιο ευρέως αποδεκτή άποψη είναι πως συνεισφέρουν στην προετοιμασία για τον τοκετό, τονώνοντας τους μυς τις μήτρας. Παράλληλα, αυτές οι συσπάσεις βελτιώνουν την αιματική ροή στη μήτρα και στον πλακούντα, αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Υπάρχουν παράγοντες που τις πυροδοτούν;
Γενικά, οι συσπάσεις Braxton Hicks δε σχετίζονται με συγκεκριμένους παράγοντες και μπορεί να ξεκινήσουν οποιαδήποτε στιγμή χωρίς κάποιο λόγο. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί ορισμένοι εκλυτικοί παράγοντες που τείνουν να τις πυροδοτούν, όπως:
- Έντονη σωματική δραστηριότητα/άσκηση
- Πλήρης ουροδόχος κύστη
- Σεξουαλική επαφή
- Αφυδάτωση
Πιστεύεται πως αυτοί οι παράγοντες τις πυροδοτούν, καθώς μπορούν δυνητικά να σχετίζονται με στρες στο έμβρυο οδηγώντας έτσι σε αύξηση των αναγκών του σε οξυγόνο, κάτι στο οποίο μπορούν να βοηθήσουν οι συστολές Braxton Hicks, όπως αναφέραμε παραπάνω.
Ποια είναι τα αναμενόμενα συμπτώματα; Πώς θα τις ξεχωρίσω από τις αληθείς συσπάσεις;
Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να ξεχωρίσουν τους δύο τύπους συσπάσεων και είναι σημαντικό να τους δώσετε προσοχή, είτε για αυτό-διάγνωση, είτε, ασφαλέστερα, για να ενημερώσετε κατάλληλα τον ιατρό που σας παρακολουθεί. Τα συμπτώματα και τα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει ιδιαίτερα να προσέξετε είναι τα εξής:
- Η συχνότητα των συσπάσεων: οι συσπάσεις Braxton Hicks δεν έχουν σταθερή συχνότητα, σε αντίθεση με τις αληθείς συσπάσεις του τοκετού, οι οποίες έρχονται σε τακτά χρονικά μεσοδιαστήματα, με όλο και αυξανόμενη συχνότητα, όσο πλησιάζει ο τοκετός.
- Η διάρκεια των συστολών: οι συσπάσεις Braxton Hicks δεν έχουν καθορισμένη διάρκεια, ούτε κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο, καθώς μπορεί να διαρκέσουν από λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα έως και πάνω από δύο λεπτά. Αντίθετα, όταν πλησιάζει ο τοκετός, οι αληθείς συσπάσεις ξεκινούν από 30-90 δευτερόλεπτα σε διάρκεια και αυξάνουν σταδιακά σε διάρκεια όσο πλησιάζει η ώρα.
- Ένταση των συσπάσεων: οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι τυπικά πολύ ήπιες και αδύναμες και τυπικά είτε παραμένουν ίδιες σε ένταση ή φθίνουν περισσότερο. Αντίθετα, οι αληθείς συσπάσεις γίνονται πιο δυνατές όσο περνάει η ώρα.
- Εντόπιση των συσπάσεων: οι Braxton Hicks τυπικά γίνονται αισθητές στην πρόσθια κοιλιακή χώρα ή σε άλλο σημείο, αλλά εντοπισμένα. Οι αληθείς συσπάσεις του τοκετού ξεκινούν από πίσω και σταδιακά έρχονται από τα πλάγια κοιλιακά τοιχώματα προς τη μέση γραμμή, ενώ μερικές γυναίκες αναφέρουν πόνο στους μηρούς και την πύελο.
- Άλγος μαζί με τις συσπάσεις: αν και ένας αρκετά υποκειμενικός παράγοντας, η πλειοψηφία των εγκύων αναφέρει πως οι Braxton Hicks προσομοιάζουν περισσότερο ένα αίσθημα ενόχλησης και ήπιας δυσφορίας, σε αντίθεση με τις αληθείς συσπάσεις, οι οποίες είναι επώδυνες.
- Αλλαγές με την κίνηση: οι συσπάσεις Braxton Hicks ενδεχομένως σταματήσουν με αλλαγή στη δραστηριότητα ή τη στάση του σώματος, αντίθετα με τις αληθείς συσπάσεις, οι οποίες μάλιστα μπορεί να γίνουν εντονότερες από κινήσεις του σώματος.
Μπορώ να κάνω κάτι για να τις περιορίσω;
Γενικά οι συσπάσεις Braxton Hicks όπως ήδη αναφέρθηκε είναι κάτι το φυσιολογικό και δεν υπάρχει κάποια ενδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, η γνώση ορισμένων τεχνικών που βοηθούν στην υποχώρησή τους γενικά βοηθάει τις περισσότερες γυναίκες να αποβάλουν το άγχος που τους φέρνουν αυτές οι ψευδείς συσπάσεις. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής μέτρα:
- Αλλαγή δραστηριότητας ή στάσης σώματος: εάν κάνετε μία έντονη φυσική δραστηριότητα, κάντε ένα διάλειμμα, ομοίως εάν είστε καθιστή για πολλές ώρες, σηκωθείτε και περπατήστε για λίγο.
- Σωματική και πνευματική χαλάρωση: το έντονο στρες έχει συσχετιστεί με αυξημένες συσπάσεις, οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στρες-συσπάσεων. Δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό λουτρό, μασάζ, ελαφρύ ύπνο ή κάποιο άλλο χόμπυ (parental yoga)που σας χαλαρώνει.
- Παραμείνετε ενυδατωμένη.
Υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να με ανησυχήσουν;
Όπως αναφέρθηκε ήδη αρκετές φορές, οι συσπάσεις Braxton Hicks από μόνες τους είναι ένα φαινόμενο φυσιολογικό και δεν αποτελούν καμία ένδειξη για ανησυχία. Ωστόσο, καθώς υπάρχει η περίπτωση της παρερμηνείας των αληθών συσπάσεων για Braxton Hicks, ή η ύπαρξη κάποιας άλλης παθολογίας, θα πρέπει να ενημερώσετε το γυναικολόγο που σας παρακολουθεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Όταν έχετε συσπάσεις οι οποίες δεν υποχωρούν με τα μέτρα που περιγράψαμε προηγουμένως.
- Όταν οι συσπάσεις αυτές γίνονται συχνότερες ή/και εντονότερες όσο περνάει η ώρα.
- Σε περίπτωση κολπικής αιμορραγίας.
- Σε περίπτωση εκροής διαυγούς ή άλλου υγρού από τον κόλπο.
- Όταν έχετε δυνατές συσπάσεις κάθε 5 λεπτά για μία ώρα.
- Όταν οι συσπάσεις είναι αρκετά έντονες ώστε δεν μπορείτε να τις αντέξετε ή να τις κάνετε λιγότερο έντονες με κανέναν τρόπο.
- Όταν αντιληφθείτε μία αισθητή αλλαγή στις κινήσεις του εμβρύου ή όταν οι κινήσεις μειώνονται σε λιγότερες από 10 κάθε 2 ώρες.
Συμπέρασμα (H2)
Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο του 2ου-3ου τριμήνου και προετοιμάζουν την μήτρα για τοκετό. Έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τις ξεχωρίζουν από τις αληθείς και τυπικά δε χρειάζονται κάποια αντιμετώπιση. Αν κάτι σας ανησυχεί ενώ το μόνο σύμπτωμα που έχετε είναι οι συσπάσεις, παρατηρήστε την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια των συσπάσεων μέσα στο χρόνο, καθώς αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τον ιατρό σας στην ερμηνεία της κατάστασης, ενώ όταν συνυπάρχουν κι άλλα συμπτώματα πρέπει να τον ενημερώσετε άμεσα.