Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
17 Μαΐου 2021
Μπορούσες ποτέ να φανταστείς πως το λίγων μηνών μωράκι σου καταλαβαίνει πολλά από όσα λες με τον μπαμπά του μέσα στο σπίτι ή όταν μιλάς στο τηλέφωνο; Κι όμως, είναι αλήθεια. Πιθανότατα να σου φαίνεται εξωπραγματικό και πολύ περίεργο. Ίσως τόσο καιρό να πίστευες ότι τα μωρά μέχρι έξι μηνών αντιδρούν μόνο σε χαμόγελα, αγκαλιές και χαδάκια, όμως… Μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε ως σήμερα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, λοιπόν, που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα μωρά έξι μηνών καταλαβαίνουν και συνδέουν λέξεις όπως ακριβώς κάνουμε εμείς οι ενήλικες.
Ειδικότερα, ερευνητές του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Duke χρησιμοποίησαν λογισμικό παρακολούθησης των ματιών των μωρών και κάμερες, που είχαν τοποθετηθεί σε καπέλα, τα οποία φορέθηκαν σε μωρά, για να εξετάσουν αν εκείνα καταλαβαίνουν κάποιες λέξεις που συνδέονται μεταξύ τους (όπως «αυτοκίνητο» και «βόλτα»), και κάποιες άλλες που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση (όπως «γάλα» και «σκύλος»). Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά! Το πείραμα έδειξε ότι τα μωρά πράγματι γνωρίζουν πότε οι λέξεις έχουν σχέση μεταξύ τους και αυτό συμβαίνει διότι το λεξιλόγιό τους είναι επηρεασμένο από το λεξιλόγιο που οι γονείς τους χρησιμοποιούν για συγκεκριμένα αντικείμενα μέσα στο σπίτι.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στο πρώτο μέρος της έρευνας, τα μωρά βρέθηκαν στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Duke, όπου και τους έδωσαν να κοιτάξουν κάρτες με ζευγάρια εικόνων. Κάθε κάρτα είχε δύο εικόνες. Σε κάποιες κάρτες οι εικόνες είχαν σχέση μεταξύ τους, ενώ σε άλλες ήταν εντελώς άσχετες. Όταν τα μωρά έβλεπαν την κάθε κάρτα, η μαμά κατονόμαζε τα αντικείμενα που απεικονίζονταν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μωρά ξόδευαν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας την εικόνα που είχε άσχετα μεταξύ τους αντικείμενα συγκριτικά με εκείνη την κάρτα, που είχε αντικείμενα τα οποία σχετίζονταν μεταξύ τους.
Για να το καταλάβεις καλύτερα… Στα μωρά δόθηκε μία κάρτα που έδειχνε μία μύτη και ένα στόμα και άλλη μία κάρτα που απεικόνιζε ένα μπουκάλι και ένα αυτοκίνητο. Τα βρέφη, λοιπόν, κατάλαβαν ότι η πρώτη κάρτα είχε δύο σχετικές εικόνες μεταξύ τους, ενώ στη δεύτερη τα αντικείμενα ήταν εντελώς άσχετα. Σίγουρα, δεν ήξεραν την ακριβή σημασία των λέξεων, έτσι όπως τις καταλαβαίνουμε εμείς οι ενήλικες, αλλά έδειξαν να αναγνωρίζουν ότι κάποιες λέξεις μοιάζουν σημασιολογικά συγκριτικά με άλλες που είναι εντελώς άσχετες.
Το δεύτερο μέρος του πειράματος συνεχίστηκε… στο σπίτι με τα μωρά να συνεχίζουν να φορούν τα καπέλα με τις ενσωματωμένες κάμερες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα μωρά καταλάβαιναν λέξεις που έλεγαν οι γονείς τους για πράγματα που υπήρχαν στον χώρο και που μπορούσαν να δουν. Για παράδειγμα, μια μαμά κρατούσε ένα στυλό και είπε τη λέξη «στυλό». Αμέσως, το μωράκι έμαθε και αποτύπωσε στον εγκέφαλό του τη συγκεκριμένη λέξη, γιατί είδε ποιο αντικείμενο αφορά. Αν, όμως, η μαμά του μιλούσε για κάτι που το μωρό δεν μπορούσε να δει, τότε ίσως κι εκείνο να μην μπορούσε να κάνει τη σύνδεση.
Και κάπως έτσι καταλαβαίνουμε όλες εμείς οι μαμάδες πόσο μαγικό είναι να μεγαλώνουμε ένα μωράκι. Πόσα περισσότερα κατανοεί, βιώνει και αισθάνεται από ένα απλό χαμόγελο που θα χαρίσει σε εμάς κοιτάζοντάς μας! Αλήθεια, εσύ έχεις παρατηρήσει στο δικό σου μωράκι κάτι από τα παραπάνω; Αν όχι, για ξεκίνα σιγά-σιγά να βλέπεις πώς αντιδρά σε λέξεις και αντικείμενα. Σίγουρα θα έχει πολλή πλάκα!