Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
10 Ιουλίου 2017
Εάν διανύετε τις τελευταίες εβδομάδες ή ημέρες της εγκυμοσύνης σας έχετε έναν ακόμα λόγο να είστε ευτυχισμένη: Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που γεννιούνται μέσα στο καλοκαίρι είναι κατά μέσο όρο πιο υγιή αλλά και πιο ψηλά σε σχέση με τα όσα γεννιούνται τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου! Και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με την ηλιοφάνεια, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge οι οποίοι κατέληξαν σ' αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν στοιχεία από περίπου 500.000 άτομα στη Μ. Βρετανία! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, το καλοκαίρι είναι μάλλον η καλύτερη εποχή να γεννηθεί κανείς γιατί τα παιδιά που αντικρίζουν για πρώτη φορά τον κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες...
... έχουν πιο υγιές βάρος γέννησης
Το ιδανικό βάρος γέννησης εκτιμάται ότι είναι ανάμεσα στα 2,5 και τα 4 κιλά -όσα έχουν μικρότερο από τα 2,5 είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις ενώ είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, και όσα είναι πιο βαριά από 4 κιλά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αργότερα στη ζωή τους διαβήτη, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο. Από τα παιδιά που γεννιούνται τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η πλειοψηφία έχει διαπιστωθεί ότι κινείται ανάμεσα στα υγιή όρια βάρους!
...γίνονται πιο ψηλοί ενήλικες
Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, τα «καλοκαιρινά» μωρά γίνονται πιο ψηλά (σε σχέση με τα υπόλοιπα) κι αυτό είναι καλό επειδή οι πιο κοντοί άνθρωποι παρουσιάζουν συχνότερα καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη τύπου 1, ενώ από κοινωνικο-οικονομικής άποψης, σχετικές μελέτες δείχνουν ότι οι ψηλότεροι τείνουν να έχουν καλύτερη καριέρα, να κερδίζουν περισσότερα χρήματα και να κατέχουν περισσότερες ηγετικές θέσεις.
...μπαίνουν πιο αργά στην εφηβεία
Τα κορίτσια που γεννιούνται το καλοκαίρι περνούν κατά μέσα όρο το κατώφλι της εφηβείας πιο αργά από ό,τι οι συνομήλικές τους, σχολιάζουν οι επικεφαλής της έρευνας. Η πρώιμη έναρξη της εφηβείας (πριν την ηλικία των 10 ετών) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.
Ο ρόλος της ηλιοφάνειας
Αν και οι ερευνητές δεν είναι ακόμα απόλυτα σίγουροι για το τι είναι αυτό που κάνει το καλοκαίρι την καλύτερη εποχή να φέρει κάποιος στον κόσμο τα παιδιά του, εκτιμούν ότι έχει να κάνει με την άφθονη ηλιοφάνεια που επικρατεί αυτούς τους μήνες. Φαίνεται πως όσο περισσότερο μια έγκυος εκτίθεται στο φυσικό φως του ήλιου στη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου της κύησης, λαμβάνει πιο υψηλή δόση βιταμίνης D η έλλειψη της οποίας έχει συνδεθεί με προβλήματα στα οστά και άλλα προβλήματα υγείας στα παιδιά. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και θα γεννηθούν τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου είναι «καταδικασμένα». Εξάλλου, υπάρχουν εκατοντάδες άλλες παράμετροι που καθορίζουν την υγεία και την εξέλιξη ενός ανθρώπου, πέρα από την ημερομηνία της γέννησής του -και μπορούν να είναι πιο τυχερά σε κάποιους από αυτούς.