Self-care, φροντίδα του εαυτού, είναι μια έννοια που περιλαμβάνει οποιαδήποτε συνήθεια ή πρακτική στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ατόμου, στην πρόληψη της ασθένειας και στην προαγωγή της ευημερίας και ευεξίας ...
10 Απριλίου 2014
Τώρα που το μωράκι σας έχει έρθει, έχετε πολλά στο μυαλό σας: το θηλασμό, τους κωλικούς, να ερμηνεύετε το κάθε κλάμα και βεβαίως πώς θα χάσετε τα παραπανίσια κιλά που πήρατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Είναι πολύ κρίσιμο να χαθεί το βάρος της εγκυμοσύνης. Σε αντίθετη περίπτωση οι έρευνες καταλήγουν στον κίνδυνο παχυσαρκίας για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια», εξηγεί η Ντέμπρα Κρούμελ, Διδάκτωρ σε θέματα διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.
Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να έχετε υπομονή. Μπορεί η Χάιντι Κλουμ να επέστρεψε στις πασαρέλες μόλις δύο μήνες μετά τη γέννηση του γιου της και τα social media να κατακλύζονται από τη φωτογραφία της Ζιζέλ που ετοιμάζεται για επίδειξη ενώ θηλάζει την 1 έτους κόρη της, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι αυτή για όλες τις γυναίκες.
«Όλοι ρωτούν πώς το έκανε, ενώ το πιο σημαντικό ερώτημα είναι γιατί το έκανε» υποστηρίζει η Μελίντα Τζόνσον διατροφολόγος και εκπρόσωπος της American Dietetic Association. «Το πετυχαίνουν με πολύ, πολύ αυστηρές δίαιτες» απαντά.
Η Τζόνσον ωστόσο, είναι υπέρμαχος της πιο σταδιακής προσέγγισης. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουν οι νέες μαμάδες κατά νου είναι να είναι υπομονετικές με το σώμα τους. Χρειάστηκε εννέα μήνες για να φτάσουν εδώ. Θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι τόσοι για να επιστρέψει το σώμα τους στην προηγούμενη κατάσταση». Και παραθέτει συγκεκριμένους κανόνες και συμβουλές για το πώς θα χαθεί το βάρος της εγκυμοσύνης και θα φορέσετε πάλι τα παλιά σας ρούχα.
Κανόνας 1ος: Μην κάνετε δίαιτα
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά εάν μπείτε σε προκαθορισμένη και αυστηρή δίαιτα μπορεί τελικά να απομακρυνθείτε από το στόχο. Η αίσθηση της στέρησης ενώ θηλάζετε και έχετε ήδη μεγάλο άγχος από τις αλλαγές που συντελούνται στη ζωή σας μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα. «Οι περισσότερες γυναίκες που τρώνε υγιεινά χωρίς αίσθηση πείνας διαπιστώνουν ότι χάνουν το επιπλέον βάρος τους φυσιολογικά» δηλώνει η Τζόνσον.
Αντί λοιπόν για αυστηρή δίαιτα, η ίδια προτείνει μία καλά ισορροπημένη διατροφή με πολλά μικρά υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, με βαρύτητα στα φρούτα και τα λαχανικά, που θα σας δώσουν και την απαιτούμενη ενέργεια. Εξηγεί ό,τι καθημερινά δεν πρέπει να παίρνετε λιγότερες από 1.800 θερμίδες, ειδικότερα εάν θηλάζετε. Ο θηλασμός είναι σύμμαχος στην απώλεια βάρους. Αρκετές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι όταν υπάρχει αποκλειστικός θηλασμός, τότε η μητέρα επιστρέφει ευκολότερα στο αρχικό της βάρος. Υπολογίζεται ότι με αποκλειστικό θηλασμό το σώμα σας χρειάζεται 300 θερμίδες περισσότερες την ημέρα. Αρκεί να μη χρησιμοποιήσετε το θηλασμό ως δικαιολογία για διατροφικά παραστρατήματα.
Κανόνας 2ος: Έξυπνη διατροφή
Επιλέξτε φαγητά που είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και χαμηλά σε θερμίδες και λίπος. Ψάρια που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά, όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι μία καλή επιλογή. Επίσης συστήνει να πίνετε αρκετό γάλα και να έχετε καθημερινά γιαούρτι στη διατροφή σας γιατί είναι πλούσια πηγή ασβεστίου. Σημαντικό ρόλο στη διατροφή σας πρέπει να έχει και η πρωτεΐνη, με κρέας και όσπρια.
Κανόνας 3ος: Πολύ νερό
Δεν είναι μόνο ότι μειώνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Εάν πίνετε πολύ νερό ενισχύεται ο μεταβολισμός και δεν έχετε τόσο έντονο το αίσθημα της πείνας. Ωστόσο, ο κανόνας των 8 ποτηριών την ημέρα, είναι σχετικός. Η Τζόνσον θεωρεί ότι μία καλή ένδειξη είναι να πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.
Κανόνας 4ος: Κινηθείτε
Η διατροφή είναι σημαντική, αλλά πρέπει να είναι μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης. Χρειάζεται να κάνετε αερόβιες ασκήσεις, αλλά και γυμναστική ενδυνάμωσης για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας και να επανέλθει το σώμα σας. «Η άσκηση, δε βοηθά μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά προσφέρει και άλλα οφέλη στη νέα μαμά» εξηγεί η Τζόνσον και συμπληρώνει: «Είναι σύμμαχος κατά της κατάθλιψης, βοηθά στον ύπνο και στην αντιμετώπιση του στρες που σίγουρα υπάρχει με ένα νέο μωρό στο σπίτι».
Δε χρειάζεται να τρέξετε κατευθείαν στο γυμναστήριο. Εάν επιταχύνετε λίγο το περπάτημα ενώ βγάζετε βόλτα το μωρό με το καρότσι, έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα. «Χρειάζεται να περπατάτε έντονα 150 λεπτά την εβδομάδα» δηλώνει ο Τζέιμς Πιβάρνικ, Καθηγητής Κινησιολογίας στο Michigan State University. Κι επειδή ίσως να είναι δύσκολο με το μωρό να βρείτε ακόμη και 30 λεπτά για περπάτημα, ο Πιβάρνικ συστήνει να ξεκινήσετε ακόμη και με 10 λεπτά έντονου περπατήματος και σταδιακά να αυξάνετε τον χρόνο. Μπορείτε ακόμη να κάνετε μερικές ασκήσεις με μικρά βάρη. Προτού ξεκινήσετε όμως, θα πρέπει να έχετε την έγκριση του γιατρού σας, ιδιαίτερα εάν γεννήσατε με καισαρική.
Πηγή: WebMD