Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
24 Φεβρουαρίου 2017
Σημειώστε ποια θεωρείτε ότι είναι η σωστή απάντηση στις ακόλουθες ερωτήσεις και τσεκάρετε τις γνώσεις σας σε ό,τι αφορά τη φροντίδα του μωρού!
1. Εάν το δερματάκι του είναι ερεθισμένο στην περιοχή της πάνας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να:
Α. Να του βάλετε μπόλικη κρέμα για τα συγκάματα
Β. Να μην του αλλάζετε τόσο συχνά πάνα
Γ. Να το αφήνετε χωρίς πάνα όσο περισσότερη ώρα γίνεται.
2. Καλό είναι τα βρέφη να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο μέχρι την ηλικία των:
Α. 2 εβδομάδων
Β. 6 εβδομάδων
Γ. 3 μηνών
3. Τα βρέφη βήχουν πολλές φορές μέσα στην ημέρα κι αυτό είναι φυσιολογικό.
Α. Σωστό
Β. Λάθος
4. Το βρεφικό καθισματάκι αυτοκινήτου πρέπει να κοιτάζει
Α. Μπροστά
Β. Πίσω
5. Η κούνια του μωρού θα πρέπει να έχει
Α. Σκληρό στρώμα
Β. Μαλακό στρώμα
Γ. Μαλακό μαξιλάρι
6. Κάθε πότε πρέπει να κάνει μπάνιο το μωρό
Α. Μια φορά την εβδομάδα
Β. Κάθε 2-3 μέρες
Γ. Κάθε μέρα
7. Μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος
Α. Θα πρέπει να το καθαρίζετε μόνο με υγρό σφουγγάρι
Β. Μπορεί να κάνει μπάνιο, αρκεί το μπανάκι να μην έχει παραπάνω από 2-3 εκατοστά νερό
Γ. Μπορεί να κάνει μπάνιο κανονικά στο μπανάκι του
8. Μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι το μωρό τρέφεται ικανοποιητικά όταν βρέχει την πάνα του:
Α. 2 έως 4 φορές την ημέρα
Β. 6 έως 8 φορές την ημέρα
Γ. 10 φορές την ημέρα ή περισσότερες
9. Πόση ώρα μετά από ένα γεύμα θα πρέπει να ξυπνήσουμε ένα μωρό για να ξαναφάει;
Α. 3 έως 4
Β. 4 έως 6
Γ. 6 έως 8
Σωστές απαντήσεις
1.
Γ. Ο καλός αερισμός της περιοχής δεν επιτρέπει σε παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως μύκητες και βακτήρια να αναπτυχθούν. Αντίθετα, το υγρό περιβάλλον που δημιουργείται μέσα από την πάνα ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τους.
2.
Β. Καλό είναι τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά τη γέννηση το μωρό να μην βρίσκεται σε χώρους με πολυκοσμία. Αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτικό τους χειμερινούς μήνες, όταν κυκλοφορούν πολλές ιώσεις.
3.
Β.
Μέχρι την ηλικία των 4 μηνών τα υγιή βρέφη δεν βρέχουν σχεδόν καθόλου -κι αν αυτό συμβεί θα πρέπει να εκτιμηθεί από τον παιδίατρό τους.
4.
Β.
Για τη μέγιστη ασφάλεια του παιδιού, θα πρέπει να ταξιδεύει σε ειδικό καθισματάκι αυτοκινήτου το οποίο κοιτάζει προς τα πίσω, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία τους ενός έτους -ή μέχρι να φτάσει τα 10-11 κιλά. Ιδανικά, ακόμα και μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να είναι σε καθισματάκια που κοιτούν προς τα πίσω στο αυτοκίνητο, προκειμένου να μην κινδυνεύουν από τραυματισμό του αυχένα σε περίπτωση σύγκρουσης.
5.
Α.
Για την ασφάλεια του μωρού το στρώμα θα πρέπει να είναι σκληρό και να εφαρμόζει απόλυτα στο μέγεθος της κούνιας. Ποτέ μην αφήνετε ένα βρέφος να κοιμάται σε μαλακό στρώμα, στρώμα νερού, από πούπουλα, με μαξιλάρια ή σε άλλη ακατάλληλη επιφάνεια.
6.
β.
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, τα βρέφη δεν χρειάζονται καθημερινά μπάνιο -αρκεί να καθαρίζετε επιμελώς την περιοχή που καλύπτεται από την πάνα σε κάθε άλλαγμα. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι μια καλή συχνότητα για το μπάνιο του στη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του. Εάν το πλένετε πιο συχνά είναι πιθανό να προκληθεί ξηρότητα στην επιδερμίδα του.
7.
Α.
Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος τα βρέφη πλένονται μόνο με σφουγγάρι, τονίζουν οι ειδική της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας. Μετά, μπορείτε να το βάλετε στο μπανάκι, αρχικά με λίγα εκατοστά νερό και καθώς μεγαλώνει και αρχίζει να παίζει και να απολαμβάνει το μπάνιο του μπορείτε να το γεμίζετε περισσότερο (προσοχή: ποτέ δεν αφήνουμε ένα μωρό χωρίς επίβλεψη στο μπανάκι).
8.
Β.
Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, εφόσον πίνει το γάλα που χρειάζεται, ένα μωρό βρέχει 6 έως 8 πάνες την ημέρα και έχει μία με δύο κενώσεις.
9.
Α.
Στα βρέφη, η ανάγκη για τροφή αποτελεί προτεραιότητα σε σχέση με τον ύπνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, θα πρέπει να ξυπνάτε το μωρό εάν έχουν περάσει 3-4 ώρες από το προηγούμενο τάισμα και δεν έχει ακόμα ξυπνήσει για να φάει. Όταν πρόκειται για πρόωρο μωρό, τότε τα γεύματα θα πρέπει να είναι ακόμα πιο συχνά.
Η βαθμολογία σας
Από 0 έως 3 σωστές απαντήσεις
Χρειάζεστε μελέτη
Δεν είναι κακό να μην γνωρίζετε πολλά για τη φροντίδα του μωρού -εξάλλου κανένας άνθρωπος δεν γεννήθηκε έτοιμος για να αναλάβει χρέη γονιού! Με λίγη προσπάθεια και πολλή μελέτη θα γίνετε εξπέρ! Ο παιδίατρός σας είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας σ' αυτή την προσπάθεια και ο άνθρωπος που θα λύσει κάθε απορία σας!
Από 4 έως 7 απαντήσεις
Αρκετά καλά
Γνωρίζετε ήδη πολλά και σιγά σιγά με την εμπειρία και τη βοήθεια του παιδιάτρου σας θα μάθετε πολύ περισσότερα. Μην διστάζετε να ζητάτε τη συμβουλή των ειδικών όταν κάτι σας προβληματίζει και πολύ σύντομα θα είστε σε θέση να φροντίζετε το μωράκι σας με τον καλύτερο τρόπο!
Πάνω από 7 σωστές απαντήσεις
Πολύ καλά
Γνωρίζετε αρκετά πράγματα για τη σωστή φροντίδα ενός νεογέννητου. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί το μωρό σας βασίζεται σε εσάς προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους, όπως το φαγητό, η καθαριότητα και η ασφάλειά του. Ωστόσο, μην διστάζετε να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας για κάθε απορία σας.