Θηλασμός και νέα εγκυμοσύνη – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Θηλασμός και νέα εγκυμοσύνη – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 3.3 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 4

Τα άγχη και οι αγωνίες της κάθε νέας μανούλας είναι πολλά. Σίγουρα κι εσύ μόλις θα γέννησες, θα είχες πολλές απορίες για το πώς πρέπει να κρατάς και να αλλάζεις το μωράκι σου ή για το πώς θα τα καταφέρεις με τα κλάματα και τα ξενύχτια. Ο βασικότερος, όμως, προβληματισμός σου ήταν ένας: ο θηλασμός. «Πώς πρέπει να κρατώ το μωρό μου για να νιώθουμε και οι δύο άνετα;», «έτσι όπως στέκομαι ίσως να μη βγαίνει πολύ γάλα», «θα τα καταφέρω με το θήλαστρο;» και άλλα πολλά ερωτήματα ταλάνιζαν συχνά το μυαλό σου. Μέχρι που τα κατάφερες και με το παραπάνω! Και μπράβο σου για αυτό.

Μόνο που… ξαφνικά -μετά από λίγους μήνες προσαρμογής με το νέο μέλος στο σπίτι- έμεινες και πάλι έγκυος. Πιθανότατα να μην το είχες υπολογίσει, να μην το είχες βάλει στο πρόγραμμα, όμως να που συνέβη! Και, βέβαια, η ανησυχία σου για τη νέα αυτή κατάσταση έχει κορυφωθεί. Σε απασχολεί το πώς θα τα καταφέρεις με δύο μωρά, αλλά κυρίως πώς θα συνεχίσεις να θηλάζεις το μόλις λίγων μηνών μωρό σου, ενώ η κοιλιά σου θα φουσκώνει παράλληλα. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα αυτήν τη στιγμή για εσένα. Όπως και για κάθε μαμά, φυσικά, που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση.

Δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος να αγωνιάς και να ανησυχείς. Πίστεψέ μας! Με ηρεμία και σωστή καθοδήγηση από τον γιατρό σου όλα μπορείς να τα καταφέρεις. Αν διαβάσεις, μάλιστα, και τις παρακάτω πέντε αλήθειες για τον θηλασμό και τη νέα εγκυμοσύνη, θα είσαι πλήρως προετοιμασμένη και κατάλληλα ενημερωμένη για όλο αυτό που σου συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Ο αποκλειστικός θηλασμός είναι φυσικός τρόπος αντισύλληψης

«Θεωρείται ότι ο αποκλειστικός θηλασμός είναι ένας φυσικός τρόπος αντισύλληψης. Κι αυτό, γιατί αν μια γυναίκα θηλάζει αποκλειστικά, αργεί αρκετά να έρθει η περίοδος. Μπορεί, δηλαδή, μετά τον τοκετό και εφαρμόζοντας αποκλειστικό θηλασμό, μια γυναίκα να αδιαθετήσει έπειτα από τρεις ή τέσσερις μήνες. Αν, ωστόσο, δεν κάνουμε αποκλειστικό θηλασμό, αλλά παράλληλα δίνουμε και ξένο γάλα στο μωρό μας, μπορεί να προκύψει πιο εύκολα μια νέα εγκυμοσύνη», επισημαίνει η μαία, Βικτώρια Σιώτη.

Καταλαβαίνεις πιο δύσκολα τη νέα εγκυμοσύνη

«Αν μια γυναίκα θηλάζει το πρώτο μωρό της και έχει μείνει πάλι έγκυος, δεν θα το καταλάβει εύκολα. Ειδικά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Εννοώ πως σε τέτοιες περιπτώσεις τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή. Ίσως να αισθανθεί λίγη κούραση και μερικές ναυτίες μόνο», εξηγεί η Βικτώρια Σιώτη.

Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει αποβολή

Παλαιότερα, υπήρχε η αντίληψη πως ο θηλασμός του πρώτου παιδιού μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, αν η γυναίκα μείνει παράλληλα έγκυος για δεύτερη φορά. Τι ισχύει τελικά; «Κάτι τέτοιο υπήρχε σαν υπόνοια στο παρελθόν, διότι γενικά, όταν μια γυναίκα θηλάζει, αισθάνεται πως η μήτρα κάνει έντονες συσπάσεις. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως προκύπτει και αποβολή. Έχει παρατηρηθεί πως ο θηλασμός του πρώτου μωρού δεν επηρεάζει το νέο έμβρυο που υπάρχει στη μήτρα. Οπότε, και εμείς σαν ειδικοί, επιτρέπουμε σε κάθε γυναίκα που είναι έγκυος να θηλάζει το πρώτο μωρό της, ενώ παράλληλα κυοφορεί για δεύτερη φορά. Βέβαια, με την προϋπόθεση πως η γυναίκα αυτή δεν έχει ιστορικό, δεν έχει προηγούμενες αποβολές, δεν έχει αιμορραγία ή πολύ έντονες συσπάσεις της μήτρας. Αν κάτι από αυτά συμβεί, τότε ναι! Πρέπει να σταματήσουμε τον θηλασμό», λέει η Βικτώρια Σιώτη.

Και συνεχίζει: «Αν, όμως, δεν υπάρχει κάποια ανησυχητική ένδειξη, αφήνουμε τη γυναίκα να θηλάζει κανονικά. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις που η μαμά γεννάει το δεύτερο παιδί και έχουμε παράλληλο θηλασμό. Σε αυτήν τη συνθήκη, πάντα δίνουμε προτεραιότητα στο νεογνό, ώστε να πάρει το πρωτόγαλα, που είναι πολύ σημαντικό. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο το γεγονός πως οι γυναίκες που έχουν πρόσφατα θηλάσει κατεβάζουν πιο εύκολα γάλα για το δεύτερο παιδί. Το σώμα θυμάται. Τους είναι πιο εύκολη η διαδικασία».

Αλλάζει η γεύση του μητρικού γάλακτος

«Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος για δεύτερη φορά, λόγω των ορμονών, αλλάζει η γεύση του μητρικού γάλακτός της. Και, συνήθως, για αυτόν ακριβώς το λόγο το πρώτο μωρό απογαλακτίζεται σχεδόν αμέσως», επισημαίνει η Βικτώρια Σιώτη.

Η σωστή στάση θηλασμού είναι σημαντική για την άνεση της μαμάς

Μπορεί στο κομμάτι του θηλασμού να μας ενδιαφέρει πολύ το πόσο θα φάει το μωρό μας και αν νιώθει άνετα όσο θηλάζει, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη βολή της μητέρας. «Επειδή όσο περνά ο καιρός η μητέρα φουσκώνει, είναι καλό να ταΐζει το πρώτο μωρό της σε πλάγια στάση, για να μην την ενοχλεί η κοιλίτσα. Επίσης, είναι σημαντικό η μέλλουσα μαμά να ξεκουράζεται, να τρέφεται σωστά και να ενυδατώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού και της δεύτερης εγκυμοσύνης. Και, βέβαια, να παρακολουθείται στενά από τον γιατρό της», τονίζει η κ. Σιώτη. 

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές της συμβουλές τη μαία, Βικτώρια Σιώτη.