Τα ινομυώματα περνούν απαρατήρητα ή αναστατώνουν τις ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Τα ινομυώματα είναι συχνές καλοήθεις παθήσεις της μήτρας και εμφανίζονται σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 25% των γυναικών αναπαρ ...
8 Νοεμβρίου 2016
Πώς να αποφύγετε να αρρωστήσετε κι εσείς όταν το παιδί σας έχει κάποια ίωση, σε τέσσερα βήματα.
Αυτούς του μήνες, μέχρι να περάσει ο χειμώνας και να έρθει ξανά η άνοιξη, σε όλα τα σπίτια όπου υπάρχουν παιδιά -ιδιαίτερα όταν πηγαίνουν στο σχολείο- πρωταγωνιστούν το συνάχι, ο βήχας, ο πυρετός και γενικά οι ιώσεις. Τι γίνεται όμως αν κολλήσει και η μαμά; Ποιος θα τους φροντίσει όλους τότε;
Επειδή, λοιπόν, καλώς ή κακώς ο πολύ σημαντικός ρόλος της φροντίδας για όλη την οικογένεια πέφτει στη μητέρα, ας ακολουθήσουμε αυτές τις απλές πρακτικές συμβουλές για να μπορούμε να ταΐζουμε, να αλλάζουμε, να αγκαλιάζουμε και να ξαπλώνουμε δίπλα στα παιδιά μας που μας έχουν ανάγκη μέχρι να γίνουν και πάλι καλά χωρίς να κινδυνέψουμε να κολλήσουμε κι εμείς την ίωση που τα ταλαιπωρεί.
Βήμα 1ο: Σωστό πλύσιμο των χεριών
Είναι ο πιο απλός αλλά και αποτελεσματικός τρόπος για να μην κολλάμε ο ένας από τον άλλο. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι (δεν χρειάζεται να είναι αντιμικροβιακό, και το απλό κάνει μια χαρά τη δουλειά) και φροντίστε να καθαρίζετε κάθε επιφάνεια: τις παλάμες, τις ράχες, τα δάχτυλα, τους καρπούς και κάτω από τα νύχια. Μην παραλείπετε ποτέ να πλένετε τα χέρια σας αφότου αλλάξετε πάνα στο μωρό, δώσετε στο παιδί το φαγητό του και το βοηθήσετε να φυσήξει τη μύτη του.
Βήμα 2ο: Φροντίστε τον εαυτό σας
Συνήθως οι μαμάδες ξεχνάμε να ασχοληθούμε με τις δικές μας ανάγκες όταν πρέπει να φροντίζουμε τα παιδιά μας 24 ώρες το 24ωρο. Για να μπορούμε όμως να είμαστε δίπλα τους έτσι όπως πρέπει μέχρι να τους πέσει ο πυρετός, να σταματήσει ο βήχας ή ο πόνος στο αυτάκι, είναι απαραίτητο να τρώμε και να κοιμόμαστε καλά για να έχουμε ενέργεια και καλό ανοσοποιητικό. Επιπλέον, καλό είναι να βγαίνουμε για δέκα λεπτά την ημέρα στον ήλιο ή εάν αυτό δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D. Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και κυρίως σε όσα περιέχουν βιταμίνη C, όπως τα λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα, τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια κλπ.
Βήμα 3ο: Απολύμανση του σπιτιού
Οι ιοί μπορεί να βρίσκονται σε δεκάδες επιφάνειες του σπιτιού, ιδιαίτερα όπου παίζει, κοιμάται και κινείται το παιδί. Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, όταν ένα παιδί περάσει μια ίωση είναι σκόπιμο να πλύνουμε με ζεστό νερό τα παιχνίδια, να βάλουμε στο πλυντήριο τα σκεπάσματά του, να αντικαταστήσουμε με καινούριες τις οδοντόβουρτσες όλης της οικογένειας και να σκουπίσουμε με πανί εμποτισμένο με οινόπνευμα ή αντιμικροβιακό απορρυπαντικό τα χερούλια στις πόρτες, τους διακόπτες, τα καλύμματα τις τουαλέτας, τα τηλέφωνα, τα τηλεκτοντρόλ κλπ. Μια καλή ιδέα είναι να περιορίσετε το παιδί που έχει ίωση σε ένα μόνο χώρο του σπιτιού.
Βήμα 4ο: Κάντε το εμβόλιο
Μπορεί να μην υπάρχουν εμβόλια για τις ιώσεις και τα κρυολογήματα που περνάνε τα παιδιά, όμως καλό είναι οι γονείς να εμβολιάζονται για τον ιό της εποχικής γρίπης -ιδιαίτερα όταν στο σπίτι υπάρχει μωρό που είναι σημαντικό να μην κολλήσει. Σε περίπτωση που το παιδί έχει γρίπη κι εσείς δεν έχετε κάνει εμβόλιο, ενημερώστε το γιατρό σας που είναι πιθανό να σας συστήσει να πάρετε προληπτικά αντι-ιικό φάρμακο.