logo-deltamoms
Search
Close this search box.

Το Facebook σκοτώνει το γάμο; Τι λένε οι έρευνες

Το Facebook σκοτώνει το γάμο; Τι λένε οι έρευνες

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook δέχεται τα πυρά επειδή σκοτώνει το θεσμό του γάμου.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις συνταρακτικών αποκαλύψεων που έχουν γίνει μέσα από φωτογραφίες χρηστών του Facebook, οι οποίες έφεραν στο φως συζυγικές απιστίες, οδηγώντας σε δραματικά διαζύγια.

Το θέμα όμως, δεν είναι μόνο η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και οι αποκαλύψεις που γίνονται μέσω Facebook. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν μία ακόμη πτυχή των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Αποδεικνύουν ότι η ενεργή χρήση τους ενδεχομένως να αποτελεί παράγοντα που προκαλεί δυσαρέσκεια στο γάμο και –εν τέλει– αύξηση του αριθμού των διαζυγίων.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ενεργά τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν 32% περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τον/την σύζυγο.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χρήση των κοινωνικών δικτύων, τα συζυγικά θέματα και το διαζύγιο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ποσοστά διαζυγίων σε 43 πολιτείες των ΗΠΑ την περίοδο 2008-2010. Για να εξακριβώσουν εάν υπήρξε επιρροή από τον «παράγοντα Facebook» μελέτησαν επίσης τον αριθμό των εγγεγραμμένων χρηστών και τον διαίρεσαν με τον πληθυσμό της κάθε πολιτείας. Βρήκαν, ότι αύξηση κατά 20% του αριθμού των χρηστών του Facebook σε μία πολιτεία μπορεί να συνδέεται με αύξηση του αριθμού των διαζυγίων κατά 2,18%.

Αφού μελέτησαν και άλλους παράγοντες όπως η εργασία και η ηλικία, κατέληξαν ότι η σχέση της χρήσης κοινωνικών δικτύων θα μπορούσε να είναι «σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης για το ρυθμό αύξησης των διαζυγίων». «Η έρευνα εξέτασε τα στοιχεία για να κατανοήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά και το πώς επηρεάζεται από την τεχνολογία της επικοινωνίας» δήλωσε ο κ. James E. Katz, από το Feld Family Professor of Emerging Media Studies στο College of Communication.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης χρησιμοποίησε τα στοιχεία και μιας προηγούμενης έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου 1.160 άνθρωποι ηλικίας 18 – 39 ετών ρωτήθηκαν πόσο ευτυχισμένοι ήταν στη σχέση τους. Οι μη χρήστες κοινωνικών δικτύων βρέθηκαν κατά 11,4% περισσότερο ικανοποιημένοι από το γάμο τους, από ότι εκείνοι που έκαναν συχνή χρήση των δικτύων. Οι πιο συχνοί χρήστες, ήταν 32% πιθανό να σκεφτούν να εγκαταλείψουν το γάμο τους, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τους μη χρήστες.
 

Ο καθηγητής Κatz δηλώνει ότι αιφνιδιάστηκε από τα αποτελέσματα των ερευνών. Συμπληρώνει ωστόσο, πως με μία δεύτερη ματιά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι άνθρωποι που δεν είναι ευτυχισμένοι στο γάμο τους στρέφονται στο Facebook για να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους.
Προσθέτει ότι η ευκολία που προσφέρει το Facebook στη γνωριμία άλλων ανθρώπων μπορεί να ενισχύσει τη δυσαρέσκεια στο γάμο.

«Η προφανής σχέση ανάμεσα στο Facebook (και άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης) με τον αριθμό των διαζυγίων και το βαθμό της δυσαρέσκειας στο γάμο στις ΗΠΑ εγείρει δύσκολα ερωτήματα όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία χρησιμοποιεί τελικά αυτά τα εργαλεία, αλλά και για το πώς επηρεάζουν το γάμο» δηλώνει ο κ. Katz και καταλήγει: «Ο θεσμός της οικογένειας, που ήδη δέχεται πιέσεις, φαίνεται πως αντιμετωπίζει ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο από την ενθουσιώδη χρήση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης».

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ