Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
12 Ιουλίου 2016
Οι πρώτες διακοπές (και βέβαια οι πρώτες βουτιές) με το μωρό σας είναι μία πραγματικά αξέχαστη εμπειρία. Αρκεί να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα και να προσέξετε κάποια πράγματα!
Από ποια ηλικία μπορεί να μπει στη θάλασσα ένα μωρό
Οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να περιμένουν μέχρι τον τέταρτο μήνα, αφού έχει κάνει το παιδί και το τριπλό εμβόλιο, πριν ξεκινήσει τα πρώτα του πλατσουρίσματα. Σε κάθε περίπτωση, για να απολαύσει το παιδί σας τη θάλασσα πρέπει πρώτα να έχετε ελέγξει τα εξής:
Ποια είναι η κατάλληλη ώρα
Πριν ξεκινήσετε για τις πρώτες σας βουτιές, επιλέξτε την κατάλληλη ώρα: Να θυμάστε ότι οι ιδανικές ώρες για τη θάλασσα είναι νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα, μετά τον μεσημεριανό ύπνο του παιδιού. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι καλό είναι να μη δει καθόλου ο ήλιος το παιδί πριν φτάσει στην ηλικία των έξι μηνών, οπότε μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί και αντηλιακό. Καλό θα είναι επίσης να αποφύγετε όσο το δυνατό τη φασαρία και την πολυκοσμία της παραλίας αλλά και τις πολύ κρύες θάλασσες και, φυσικά, τις ακτές που μπορεί να μην είναι καθαρές.
Η πρώτη του βουτιά, βήμα-βήμα
Πάρτε το μωρό αγκαλιά και μπείτε σιγά-σιγά στο νερό, ώστε να βραχούν τα ποδαράκια του και να αρχίσει να το συνηθίζει.
Καθίστε κάτω, πάντα με το μωρό στην αγκαλιά σας και αρχίστε να βρέχετε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο σώμα του. Αν το μωρό δείξει να καλοδέχεται το νερό (και πιθανότατα θα το κάνει) αρχίστε να το πιτσιλίζετε με λίγο νερό και να παίζετε μαζί του.
Σταδιακά μπορείτε να του βρέξετε με απαλές κινήσεις το κεφαλάκι και το πρόσωπο.
Εφόσον το μωρό δείξει να το απολαμβάνει, δοκιμάστε να το ξαπλώσετε μπρούμυτα, κρατώντας το με το ένα χέρι σας κάτω από το στήθος του και με το άλλο τον ποπό και προσέχοντας πάντα ώστε το κεφάλι του να είναι ψηλά. Δοκιμάστε να το μετακινήσετε σε αυτή τη θέση μπρος-πίσω, απομακρύνοντας το λίγο από το σώμα σας.
Έπειτα, κρατήστε το κάτω από τις μασχάλες και βουτήξτε το με αργές κινήσεις στο νερό, μέχρι τους ώμους. Καλό είναι το πρόσωπό του να είναι στραμμένο προς το μέρος σας. Μπορείτε ακόμα να αρχίσετε να το κουνάτε αριστερά-δεξιά, κρατώντας το καλά από τα πλευρά. Κατά την διάρκεια του μπάνιου μπορείτε να του μιλάτε, να του γελάτε για να γίνει η όλη διαδικασία ακόμα πιο διασκεδαστική.
Όλα τα παραπάνω αρκούν για το πρώτο μπάνιο του μωρού και για την πρώτη του επαφή με την θάλασσα.
Και θυμηθείτε:
- Δεν πιέζουμε ποτέ το μωρό να μπει στη θάλασσα με το ζόρι!
- Βάλτε στο μωρό οπωσδήποτε αντηλιακό για βρέφη και φορέστε του καπέλο.
- Επιλέξτε να καθίσετε σε ένα σκιερό μέρος και, αν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε να έχετε μαζί σας μια ομπρέλα θαλάσσης.
- Αποφύγετε τις πολύ παγωμένες θάλασσες, γιατί τα μωρά δεν μπορούν ακόμα να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους.
- Τέλος, προσέχετε πολύ μη βάλει στο στόμα του κάποιο πετραδάκι ή άμμο.
Και μετά το μπάνιο;
Αφού τελειώσετε με τις «βουτιές» πρέπει να το σκουπίσετε καλά με την πετσέτα του και στη συνέχεια να του φορέσετε την πάνα ενώ απαραίτητο είναι το καπέλο, ένα φορμάκι ή κάποιο φανελάκι.