Το βιβλίο του μήνα: «Ζογκ»

Το βιβλίο του μήνα: «Ζογκ»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

 

της Πέπης Νικολοπούλου

 

Ζογκ – Για όσους θέλουν να ονειρεύονται!

 

Η ιστορία μας διαδραματίζεται μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος που φιλοξενεί το δρακοσχολείο. Όλοι οι μικροί δράκοι καθημερινά πηγαίνουν στον σχολείο για να αποκτήσουν κλασική παιδεία: πέταγμα στους ουρανούς, εκτόξευση φωτιάς από το στόμα, απαγωγή πριγκιπισσών και αντιμετώπιση ιπποτών στήθος με στήθος. Με αυτή τη σειρά ή και όχι. Πάντως με καθημερινή εξάσκηση και με ενθάρρυνση από τη γλυκιά δασκάλα για πρακτική εξάσκηση.

 

Ο Ζογκ, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, είναι το πιο καλόκαρδο και γενναιόδωρο δρακάκι δρακοσχολείου αλλά και λίγο αδέξιος και απρόσεκτος. Κάθε φορά που μαθαίνει να βρυχάται, να πετάει ή να βγάζει φωτιές, κάτι αναπάντεχο του συμβαίνει και ποτέ δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει τις εργασίες του.

 

 

Όμως ο Ζογκ είναι τυχερός γιατί σε κάθε πάθημά του τον προστατεύει μία γλυκιά, καλοσυνάτη πριγκίπισσα, η Μαργαριταρένια.

 

 

Ροζ τραυμαπλάστ στη μύτη τη μία φορά, ροζ τραυμαπλάστ στο φτερό την άλλη, η Μαργαριταρένια έχει πάντα τη λύση μέσα στο μικρό της βαλιτσάκι που έχει πάντα μαζί.

 

Να όμως που ξαφνικά στο επόμενο μάθημα ο μικρός μας δράκος καλείται να κλέψει μία πριγκίπισσα και να την παρουσιάσει στη δρακοπαρέα. Τότε είναι που θα εμφανιστεί και ο ιππότης Σεζένια για να τη σώσει και δεν διστάζει να τα βάλει με τον Ζογκ, γιατί έτσι κάνουν οι σωστοί ιππότες. 

 

 

Η Μαργαριταρένια όμως θα παρέμβει δυναμικά για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. 

 

Ποιος του ζήτησε να τη σώσει και ποιος του είπε ότι εκείνη θέλει να γίνει νύφη; Έχει άλλα όνειρα που δεν χωράνε στις σελίδες ενός κλασικού παραμυθιού - ονειρεύεται να γίνει γιατρός! Και οι ανατροπές συνεχίζονται, αφού τελικά και ο ιππότης Σεζένια με ανακούφιση της απαντά πως μάλλον και εκείνος προτιμά το στηθοσκόπιο από την περικεφαλαία και της ζητάει την άδεια να γίνει βοηθός της!

 

 

Κάπως έτσι έζησαν αυτοί καλά και όλοι οι άλλοι πολύ καλύτερα, αφού ο Ζογκ με αλληλέγγυα αισθήματα τους βάζει και τους δυο στην πλάτη του και τους κάνει ιπτάμενους γιατρούς!

 

Κι έτσι όμορφα, φυσικά, χωρίς εντυπωσιασμούς, με απλά και κατανοητά λόγια, οι τρεις ήρωές μας ακολουθούν το όνειρό τους, συνεργάζονται και γίνονται, όχι αυτό που οι προσδοκίες των τρίτων θα περίμεναν από εκείνους, αλλά αυτό που οι καρδιές τους ποθούν και ονειρεύονται!

 

Κείμενο απλό, με ρυθμό, για να εντυπώνεται στο μυαλό και σελίδες γεμάτες ζωντανά έντονα χρώματα, για να ξυπνούν συναισθήματα, πάντα από τους γνωστούς δημιουργούς Julia Donaldson και Axel Scheffler.  Ένα υπέροχο και τρυφερό βιβλίο από τις εκδόσεις Ίκαρος που ήρθε για να μείνει στις καρδιές μας και να ανατρέψει όλα όσα πιστεύαμε για τους δράκους, τις πριγκίπισσες, τους ιππότες και τους άλλους προτού ακόμα τους γνωρίσουμε και τους δούμε όπως πραγματικά είναι – ξεχωριστοί και μοναδικοί!  Γιατί αλήθεια τώρα – ποιος πραγματικά θέλει να γίνει πριγκίπισσα και ιππότης όταν υπάρχουν τόσα υπέροχα πράγματα εκεί έξω για να κυνηγήσεις;

 

Λοιπές Πληροφορίες:

  • Η απόδοσή του στα ελληνικά έχει γίνει από τον Φίλιππο Μανδηλαρά. 
  • Το 2011 το βιβλίο τιμήθηκε με το Oxfordshire Book Award, για το οποίο ψηφίζουν αποκλειστικά παιδιά που διαβάζουν και επιλέγουν τα αγαπημένα τους βιβλία. Ενώ, το 2010 τιμήθηκε με το Galaxy Book Award, το λογοτεχνικό βραβείο που αποδίδεται κάθε χρόνο στους καλύτερους Βρετανούς συγγραφείς, όπως επιλέγεται από την Ακαδημία μελών του Βρετανικού εκδοτικού χώρου.
  • Από τους δύο δημιουργούς επίσης κυκλοφορεί το βιβλίο Ο γάμος των δύο σκιάχτρων και Ο Ξυλαράκης, ενώ από τον Axel Scheffler κυκλοφορεί η επιτυχημένη σειρά βιβλίων Τικ και Τέλα.