Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας – Οδηγός επιβίωσης

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας – Οδηγός επιβίωσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η εργαζόμενη μητέρα, η καλή νοικοκυρά, χρειάζεται και λίγο χρόνο για τον εαυτό της. Χρόνο ανασύνταξης, σωματικής και ψυχολογικής, όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά παράλληλα για το καλό της οικογένειας και των παιδιών της.

Έρευνες αναφέρουν πως τα παιδιά διαισθάνονται και επηρεάζονται από την κούραση και το στρες της μαμάς. Για να μην τα υποβάλλετε σε αυτή τη διαδικασία λοιπόν, βρείτε λίγο χρόνο γα τον εαυτό σας.

 

Κι αν νομίζετε ότι είναι ακατόρθωτο, δείτε ορισμένα βήματα.  

  • Βάλτε στόχο και πρόγραμμα: «Δεν μπορείτε να κερδίσετε ένα παιχνίδι αν δεν ξέρετε τους κανόνες του», λέει ο David Allen, ειδικός σε θέματα παραγωγικότητας και συγγραφέας του best seller, "Getting Things Done".  Κάντε μια λίστα των επιθυμιών σας. Καταγράψτε όλες τις δραστηριότητες που επιθυμείτε να κάνετε περισσότερο, είτε είναι πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένη, χαλαρή, υγιή, ή και τα τρία μαζί. Κατατάξτε τα στοιχεία με σειρά σπουδαιότητας και, στη συνέχεια, επιλέξτε ένα ή δύο για να επικεντρωθείτε σε αυτά. Τώρα καταγράψετε το πώς ξοδεύετε πραγματικά το χρόνο σας. Αν είναι όλα μπερδεμένα στο μυαλό σας, τηρήστε ένα λεπτομερές ημερολόγιο για λίγες μέρες. Μπορεί να εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας συχνά είναι:«Αξιοποιώ το χρόνο μου στα σωστά πράγματα;»
  • Αναθέστε σε άλλους ό,τι μπορείτε: Σε αυτήν την εξίσωση μπαίνουν και τα παιδιά. Μπορεί ένα 10χρονο παιδί να μη βάζει πλυντήριο πιάτων όσο καλά θα θέλατε, αλλά μπορεί να μάθει και στην πορεία παίρνει κι ένα πολύτιμο μάθημα υπευθυνότητας. Ζητήστε από το σύζυγό να αναλάβει και εκείνος οικιακές εργασίες και οργανωθείτε με άλλες μαμάδες για τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Εάν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, μην το παίζετε ήρωας και ζητήστε βοήθεια για την καθαριότητα του σπιτιού. Δοκιμάστε παρόμοιες στρατηγικές και στη δουλειά σας: Αναθέστε στους νεότερους συναδέλφους σας συγκεκριμένες δουλειές που αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, αντί να κάνετε τη δουλειά αυτή εσείς.
  • Εάν εργάζεστε στο σπίτι, τηρήστε απαρέγκλιτα τις ώρες εργασίας. Κλείστε την πόρτα. Σοβαρά. Αν έχετε δουλειά να κάνετε, καταστήστε σαφές στους γύρω, ότι θα πρέπει να μείνετε μόνη σας.
  • Ελέγξτε το e-mail σας μόνο δύο φορές την ημέρα και το Facebook μόλις μία
  • Κλείστε την τηλεόραση. Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι ο μέσος Έλληνας βλέπει καθημερινά 4 ώρες και 26 λεπτά τηλεόραση. Κρίμα δεν είναι;
  • Βάλτε νέα βάση στο πρόγραμμά σας: Τώρα που έχετε ελευθερώσει πολύτιμα λεπτά, αποφασίστε πώς θέλετε να ξοδέψετε την ενέργειά σας. Καθιερώστε τα «μη διαπραγματεύσιμα» πράγματα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, όπως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, δύο ώρες άσκησης την εβδομάδα, ή ένα βράδυ έξω για διασκέδαση. Δημιουργήστε την καθημερινή σας λίστα υποχρεώσεων, η οποία πρέπει πάνω από όλα να είναι ρεαλιστική και να περιλαμβάνει τουλάχιστον 1 από τους μη διαπραγματεύσιμους στόχους της εβδομάδας (ακόμη κι αν είναι τα 30 λεπτά αγκαλιά με το αγαπημένο σας βιβλίο).
  • Ξυπνήστε πιο νωρίς. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος. Ίσα-ίσα για να φτιάξετε έναν καφέ και να τον ευχαριστηθείτε διαβάζοντας ένα περιοδικό της αρεσκείας σας ή τους πρώτους τίτλους σε ένα ειδησεογραφικό σάιτ.
  • Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία. Οι περισσότερες πια έχετε τα λεγόμενα «έξυπνα» τηλέφωνα. Χρησιμοποιήστε τα, λοιπόν, και μην τα έχετε μόνο για επίδειξη. Σε πολλά πράγματα, μπορούν να σας λύσουν τα χέρια. Λογαριασμοί, έρευνα αγοράς, κράτηση εισιτηρίων, ακόμα και τα ψώνια του super market μπορείτε να κάνετε ιντερνετικά.

 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Real Simple, το 65% των γυναικών που λένε ότι είναι «πολύ χαρούμενες» βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους.

Τι έρχεται πρώτο, ο χρόνος ή η ευτυχία; Αδύνατον να πούμε. Αλλά οι πιθανότητες είναι ότι όσο περισσότερο χρόνο βρίσκετε για τον εαυτό σας, τόσο πιο ευτυχισμένες θα είσαστε.

 

 

Πηγή: www.realsimple.com