Ο Νοέμβριος είναι μήνας αντιγριππικού εμβολιασμού. Μην τον αφήσετε να περάσει έτσι: Εμβολιαστείτε.
Η γρίπη δεν είναι παίξε-γέλασε: Πρόκειται για μια σοβαρή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού, που εμφανίζεται στη χώρα μας συνήθως τον Οκτώβριο και επιδη ...
16 Δεκεμβρίου 2019
Ένα βλέφαρο που φλεγμαίνει με ή χωρίς «γρομπαλάκι» είναι αιτία επίσκεψης στον οφθαλμίατρο, ο οποίος θα απαντήσει και στην ερώτηση: «χαλάζιο ή κριθαράκι»;
Με ή χωρίς πόνο το χαλάζιο και το κριθαράκι είναι συχνοί επισκέπτες των ευαίσθητων παιδικών βλεφάρων και παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζουν μεταξύ τους, έχουν το καθένα ιδιαίτερα και διακριτά χαρακτηριστικά:
Χαλάζιο
Είναι μία μορφή κύστης, που εντοπίζεται στο βλέφαρο και –αντίθετα με το κριθαράκι- συνήθως δεν προκαλεί πόνο. Σχηματίζεται όταν φράξει ένας σμηγματογόνος αδένας και ενώ δεν προκαλείται από βακτηρίδια, μπορεί να επιμολυνθεί από αυτά. Σε κάποιες περιπτώσεις ένα χαλάζιο μπορεί να εξελιχθεί ξαφνικά σε οίδημα σε όλη την έκταση του βλεφάρου.
Αν και κάποιες φορές υποχωρεί μόνο του ή με συντηρητική αγωγή, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο οφθαλμίατρος θα συστήσει μία μικροεπέμβαση για την αφαίρεσή του.
Κριθαράκι
Προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη και εμφανίζεται συνήθως κατά μήκος του βλεφάρου και σπανιότερα στο εσωτερικό του. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει ότι αυτό το μικρό, κόκκινο και επώδυνο εξόγκωμα, που μοιάζει με σπυράκι, είναι ένα σταφυλοκοκκικό απόστημα του θυλάκου μιας βλεφαρίδας και του αντίστοιχου αδένα του Zeiss και του Moll. Γι αυτό είναι πιθανόν να δείτε μία λευκή «κορυφή» στο κριθαράκι, σημάδι ότι στην περιοχή υπάρχει πύον.
Διάγνωση και θεραπεία
Ο οφθαλμίατρος και όχι ο φαρμακοποιός -ή η πολύπειρη μητέρα-θεία-γιαγιά- είναι εκείνος που θα διαγνώσει την πάθηση και θα δώσει τις οδηγίες για να ανακουφίσει τον μικρό ασθενή, που, ειδικά όταν πρόκειται για το κριθαράκι, ταλαιπωρείται ιδιαίτερα.
Πιο συγκεκριμένα, το χαλάζιο, ενώ όταν είναι μικρό και ασυμπτωματικό μπορεί να υποχωρήσει μόνο του, σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται θεραπευτική αγωγή με τοπική χρήση οφθαλμικών αλοιφών και κολλύριων με αντιβιοτικό ή και με κορτιζόνη. Οι χλιαρές κομπρέσες φαίνεται ότι επίσης βοηθούν, αρκεί μετά το βλέφαρο να σκουπίζεται καλά με στεγνή και καθαρή γάζα.
Με το πέρας της θεραπείας ο γιατρός πιθανόν να ζητήσει επανεξέταση του μικρού ασθενή και σε κάποιες περιπτώσεις, που το χαλάζιο δεν υποχωρεί, να συστήσει τη χειρουργική αφαίρεση του. Πρόκειται για μία μικροεπέμβαση, που ενώ δεν απαιτεί νοσηλεία, είναι μία μικρή ταλαιπωρία ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά.
Το κριθαράκι ή αλλιώς «κριθή» συνήθως υποχωρεί μόνο του σε διάστημα μίας εβδομάδας. Οι ζεστές κομπρέσες και σε αυτή την περίπτωση βοηθούν, όπως και τα ειδικά οφθαλμικά σκευάσματα που περιέχουν συνδυασμό αντιβιοτικού και κορτιζόνης για τοπική χρήση. Κατά την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο πιθανόν ο γιατρός να αφαιρέσει την βλεφαρίδα, που σχετίζεται με τον πάσχοντα θύλακα, προκειμένου να παροχετευτεί το πύον.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ο οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει τη συστηματική λήψη αντιβίωσης.
Και στις δύο περιπτώσεις έχει μεγάλη σημασία η τήρηση του βασικού κανόνα υγιεινής ζωής: ποτέ τα χέρια στα μάτια!
Με τη συνεργασία της Χειρουργού-Οφθαλμιάτρου, Αγορής (Ρέας) Καζάκου