logo-deltamoms
Search
Close this search box.

Χαλάζιο ή κριθαράκι; Ιδού η απορία

Χαλάζιο ή κριθαράκι; Ιδού η απορία

Ένα βλέφαρο που φλεγμαίνει με ή χωρίς «γρομπαλάκι» είναι αιτία επίσκεψης στον οφθαλμίατρο, ο οποίος θα απαντήσει και στην ερώτηση: «χαλάζιο ή κριθαράκι»;

Με ή χωρίς πόνο το χαλάζιο και το κριθαράκι είναι συχνοί επισκέπτες των ευαίσθητων παιδικών βλεφάρων και παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζουν μεταξύ τους, έχουν το καθένα ιδιαίτερα και διακριτά χαρακτηριστικά:

Χαλάζιο

Είναι μία μορφή κύστης, που εντοπίζεται στο βλέφαρο και –αντίθετα με το κριθαράκι- συνήθως δεν προκαλεί πόνο. Σχηματίζεται όταν φράξει ένας σμηγματογόνος αδένας και ενώ δεν προκαλείται από βακτηρίδια, μπορεί να επιμολυνθεί από αυτά. Σε κάποιες περιπτώσεις ένα χαλάζιο μπορεί να εξελιχθεί ξαφνικά σε οίδημα σε όλη την έκταση του βλεφάρου.

Αν και κάποιες φορές υποχωρεί μόνο του ή με συντηρητική αγωγή, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο οφθαλμίατρος θα συστήσει μία μικροεπέμβαση για την αφαίρεσή του.

Κριθαράκι

Προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη και εμφανίζεται συνήθως κατά μήκος του βλεφάρου και σπανιότερα στο εσωτερικό του. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει ότι αυτό το μικρό, κόκκινο και επώδυνο εξόγκωμα, που μοιάζει με σπυράκι, είναι ένα σταφυλοκοκκικό απόστημα του θυλάκου μιας βλεφαρίδας και του αντίστοιχου αδένα του Zeiss και του Moll. Γι αυτό είναι πιθανόν να δείτε μία λευκή «κορυφή» στο κριθαράκι, σημάδι ότι στην περιοχή υπάρχει πύον.

Διάγνωση και θεραπεία

Ο οφθαλμίατρος και όχι ο φαρμακοποιός -ή η πολύπειρη μητέρα-θεία-γιαγιά- είναι εκείνος που θα διαγνώσει την πάθηση και θα δώσει τις οδηγίες για να ανακουφίσει τον μικρό ασθενή, που, ειδικά όταν πρόκειται για το κριθαράκι, ταλαιπωρείται ιδιαίτερα.

Πιο συγκεκριμένα, το χαλάζιο, ενώ όταν είναι μικρό και ασυμπτωματικό μπορεί να υποχωρήσει μόνο του, σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται θεραπευτική αγωγή με τοπική χρήση οφθαλμικών αλοιφών και κολλύριων με αντιβιοτικό ή και με κορτιζόνη. Οι χλιαρές κομπρέσες φαίνεται ότι επίσης βοηθούν, αρκεί μετά το βλέφαρο να σκουπίζεται καλά με στεγνή και καθαρή γάζα.

Με το πέρας της θεραπείας ο γιατρός πιθανόν να ζητήσει επανεξέταση του μικρού ασθενή και σε κάποιες περιπτώσεις, που το χαλάζιο δεν υποχωρεί, να συστήσει τη χειρουργική αφαίρεση του. Πρόκειται για μία μικροεπέμβαση, που ενώ δεν απαιτεί νοσηλεία, είναι μία μικρή ταλαιπωρία ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά.

Το κριθαράκι ή αλλιώς «κριθή» συνήθως υποχωρεί μόνο του σε διάστημα μίας εβδομάδας. Οι ζεστές κομπρέσες και σε αυτή την περίπτωση βοηθούν, όπως και τα ειδικά οφθαλμικά σκευάσματα που περιέχουν συνδυασμό αντιβιοτικού και κορτιζόνης για τοπική χρήση. Κατά την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο πιθανόν ο γιατρός να αφαιρέσει την βλεφαρίδα, που σχετίζεται με τον πάσχοντα θύλακα, προκειμένου να παροχετευτεί το πύον.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ο οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει τη συστηματική λήψη αντιβίωσης.

Και στις δύο περιπτώσεις έχει μεγάλη σημασία η τήρηση του βασικού κανόνα υγιεινής ζωής: ποτέ τα χέρια στα μάτια!

Με τη συνεργασία της Χειρουργού-Οφθαλμιάτρου, Αγορής (Ρέας) Καζάκου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ