delta-logo

10 τρόποι να κάνετε το μωρό σας (ακόμα) πιο έξυπνο!

10 τρόποι να κάνετε το μωρό σας (ακόμα) πιο έξυπνο!

Όλα τα μωρά είναι έξυπνα. Μπορούν όμως να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο το IQ τους, αρκεί να τα βοηθήσουμε παρέχοντάς τους τα κατάλληλα ερεθίσματα, ιδιαίτερα στη βρεφική και νηπιακή ηλικία που οι ρυθμοί της ανάπτυξής τους είναι απίστευτα γρήγοροι. Να μερικές ιδέες για να δοκιμάσετε:

 

Διαβάστε του

 

Οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να διαβάζουν ιστορίες στα μωρά τους ήδη από τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που τους διηγήστε, είναι βέβαιο ότι απολαμβάνουν την αγκαλιά και τη ζεστή φωνή σας. Με αυτό τον τρόπο, συνδέουν στο μυαλό τους το διάβασμα με την αγάπη και μαθαίνουν να το αγαπούν για όλη τη ζωή τους.

 

Αγκαλιάστε το

 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος ώστε να αναζητά την ασφάλεια. Προκειμένου ο εγκέφαλος του μωρού να αναπτυχθεί, θα πρέπει πρώτα να έχει εξασφαλίσει αυτό το αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο για την επιβίωσή του.

 

Κοιτάξτε το στα μάτια

 

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν τα μωρά είναι να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα πρόσωπα και να αποκωδικοποιούν τις διάφορες εκφράσεις. Πλησιάστε κοντά στο πρόσωπό του και κοιτάξτε το, γελάστε, κάντε φατσούλες και αφήστε το να σας περιεργαστεί. Έτσι, θα έχει τα απαραίτητα ερεθίσματα που χρειάζεται για να αρχίσει να χτίζει τη μνήμη του.

 

Μιλήστε του

 

Πείτε του πώς περάσατε τη μέρα σας, τι ακριβώς βάλατε στο φαγητό, περιγράψτε του ένα σκυλάκι που περνάει από μπροστά σας, οτιδήποτε… Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερες λέξεις ακούνε τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 τόσο πιο ψηλό είναι το IQ τους μεγαλώνοντας.

 

Μετρήστε δυνατά

 

Χαϊδέψτε ένα ένα τα δαχτυλάκια στα χεράκια και τα ποδαράκια του και μετρήστε τα. Ή βάλτε σε σειρά τα κουκλάκια του αναφέροντας τη σειρά καθενός. Ή πείτε ου τραγουδάκια με αριθμούς. Καθώς μεγαλώνει, θα αναπτύσσει μια οικειότητα με τα νούμερα και τη μαθηματική σκέψη.

 

Δώστε του επιλογές

 

Όταν το μωρό σας είναι σε ηλικία να μπορείτε να συνεννοηθείτε -αυτό μπορεί να γίνει ήδη από τους 4-5 μήνες- δώστε του πού και πού την ευκαιρία να διαλέξει μόνο του. Για παράδειγμα, κρατήστε μπροστά του δύο βιβλία και ζητήστε του να επιλέξει αυτό που θα διαβάσετε ή δυο παιχνιδάκια για να πάρει εκείνο που προτιμά. Έτσι, θα μάθει να αποκτά σιγά σιγά κριτική σκέψη.

 

Βγάλτε το σε εξωτερικούς χώρους

 

Μια βόλτα στο πάρκο, στο ζωολογικό κήπο ή την παιδική χαρά είναι μια ευκαιρία να έρθει το παιδί σε επαφή με ερεθίσματα διαφορετικά από αυτά που έχει στο σπίτι. Οι καινούριοι ήχοι και οι εικόνες που θα δει θα δημιουργήσουν νέες συνάψεις μέσα στον εγκέφαλό του.

 

Μιλήστε του σε μια άλλη γλώσσα

 

Εάν ένας από τους γονείς ή κάποιο άλλο άτομο που περνάει αρκετό χρόνο με το παιδί έχει ευχέρεια σε μια ξένη γλώσσα, είναι καλή ιδέα να του μιλάει συστηματικά, σ’ αυτή. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να εκπαιδευτεί στην παράλληλη σκέψη, μια γνωστική δεξιότητα που θα του φανεί πολύ χρήσιμη στο μέλλον.

 

Παίξτε κρυφτό

 

Η εικόνα της μαμάς, του μπαμπά ή του μικρού παιχνιδιού που εξαφανίζεται για λίγο και στη συνέχεια εμφανίζεται πάλι θριαμβευτικά, διδάσκει στα μωρά την έννοια της μονιμότητας των αντικειμένων, κάτι που δεν διαθέτουν από μόνα τους.

 

Αφήστε το να ηρεμήσει

 

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας έχει δεχτεί υπερβολικά πολλά ερεθίσματα. Εαν του δείχνετε κάτι κι αυτό γυρνάει το κεφαλάκι του σ’ άλλη κατεύθυνση, μην το πιέζετε.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ