5 τρόποι για να αποφύγετε την εμφάνιση διαβήτη

5 τρόποι για να αποφύγετε την εμφάνιση διαβήτη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η 20η Νοεμβρίου είναι η «Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη». Σκοπός της καθιέρωσης αυτή της μέρας είναι η ενημέρωση και η κινητοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού για μια ασθένεια που αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους στο δυτικό κόσμο, στο σημείο να θεωρείται πλέον ως μια σύγχρονη «επιδημία». Γιατί παρόλο που η γενετική προδιάθεση παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί εάν λάβουμε υπόψη μερικούς παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής μας και να κάνουμε επιλογές που θα μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, όπως:

 

Έλεγχος του βάρους

 

Τα αυξημένο σωματικό βάρος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που προδιαθέτει για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν 7πλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν, ενώ οι παχύσαρκοι είναι 20 έως 40 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 -σε σχέση με κάποιον που έχει φυσιολογικό βάρος. Η απώλεια των περιττών κιλών μπορεί να απομακρύνει το ενδεχόμενο, καθώς εάν κάποιος χάσει το 7-10% του σωματικού βάρους του μειώνει τον κίνδυνο στο μισό!

 

Διακοπή του καπνίσματος

 

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ακόμα πάθηση στη μακριά λίστα εκείνων που μπορεί να πυροδοτηθούν από το κάπνισμα. Σύμφωνα με έρευνες, οι καπνιστές έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν -ενώ όσοι χαρακτηρίζονται ως βαριοί καπνιστές έχουν ακόμα περισσότερες.

 

Συστηματική γυμναστική

 

Η φυσική άσκηση συμβάλλει με πολλούς τρόπος στην πρόληψη του διαβήτη γιατί βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και διευκολύνει το να διατηρούνται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα αυξάνοντας την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη. Σε ό,τι αφορά το είδος της άσκησης, έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι τόσο η αεροβική όσο και η γυμναστική μυϊκής ενδυνάμωσης είναι ευεργετικές, αλλά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 εξασφαλίζει ένα πρόγραμμα γυμναστικής που περιλαμβάνει και τα δύο είδη.

 

Ισορροπημένη διατροφή

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση διαβήτη, ενώ αντίθετα μια διατροφή πολύ πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Το μυστικό είναι η επιλογή τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που συμβάλλουν στο να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα -σε αντίθεση με όσα έχουν ψηλό γλυκαιμικό δείκτη και κάνουν το σάκχαρο να αυξάνεται απότομα. Επιπλέον, συνιστάται ο περιορισμός του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος (π.χ. αλλαντικά) και ο εμπλουτισμός της διατροφής με περισσότερους ξηρούς καρπούς και ψάρι.

 

Αποφυγή της υπερκατανάλωσης αλκοόλ

 

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη. Αντίθετα, η μικρή ποσότητα (όχι παραπάνω από ένα ποτήρι για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες την ημέρα) έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύει από τη νόσο, γιατί βοηθάει τον οργανισμό να αξιοποιήσει με καλύτερο τρόπο τη γλυκόζη στο αίμα.

 

Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό

 

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Διαβήτη, θα πρέπει να ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα όποιος:

  • Είναι άνω των 45 ετών και υπέρβαρος
  • Είναι κάτω των 45 ετών και υπέρβαρος ή έχει προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση διαβήτη, όπως οικογενειακό ιστορικό.