Η σύνδεση νου - σώματος έχει μελετηθεί και ερευνηθεί από διάφορους τομείς όπως η ιατρική, η φιλοσοφία, η ψυχολογία, η ανθρωπολογία, κλπ. Η σύνδεση της σωματικής και της ψυχικής υγείας θεωρείται πλέον δεδομένη και έχει οδηγήσει στη δημιουργία της ψυχο ...
3 Οκτωβρίου 2014
Τα παιδιά έχουν τη μαγική ικανότητα να μας βγάζουν τον καλύτερο, αλλά δυστυχώς και το χειρότερο εαυτό.
Ας παραδεχθούμε πως δεν παθαίνουν μόνο τα παιδιά κρίσεις οργής, αλλά και οι γονείς. Γυρνάτε εξαντλημένη από τη δουλειά, βλέπετε με απόγνωση το σίδερο και το μαγείρεμα που σας περιμένει, ενώ τo super-market κλείνει, δεν προλαβαίνετε τα αγγλικά και το παιδί σας ζητάει με επιμονή και φωνές εκείνη τη σοκοφρέτα που του είχατε τάξει πριν από 3 ημέρες. Σίγουρα όλα τα σπίτια έχουν βιώσει κάποια παραλλαγή τέτοιων καταστάσεων οργής και απόγνωσης.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι ειδικοί επί γονεϊκών θεμάτων, οι ιστοσελίδες και τα περιοδικά επαναλαμβάνουν ότι το κλειδί για έναν επιτυχημένο γονέα είναι η ηρεμία, να μην φωνάζετε στα παιδιά και να συζητάτε μαζί τους πολιτισμένα.
Ναι αλλά πως;
Η ζωή της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας έχει φρενήρεις ρυθμούς και απαιτήσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά τέτοια ξεσπάσματα οργής.
«Αυτή είναι η αλήθεια: το να χάσετε την ψυχραιμία σας είναι μέρος της ζωής, είναι κάτι πολύ αληθινό, αν και δυσάρεστο» δηλώνει η Δρ. Joan Simeo Munson, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν τρόποι να ελέγξετε τα νεύρα σας και να ανακτήσετε τον έλεγχο.
1. Διαπιστώστε τι είναι αυτό που σας νευριάζει πιο πολύ
Το πρώτο βήμα είναι να διαπιστώσετε γιατί χάνετε την ψυχραιμία σας. Το να κατανοήσετε τι είναι αυτό που σας βγάζει εκτός ελέγχου είναι το πιο σημαντικό βήμα. «Εγώ έχω διαπιστώσει ότι αυτό που με νευριάζει είναι η κακή συμπεριφορά του παιδιού. Όταν αρχίζει την γκρίνια, ή αντιμιλάει πρέπει να αποτραβηχτώ για λίγο και πραγματικά να επικεντρωθώ στα συναισθήματά μου εκείνη την στιγμή. Νιώθω την ένταση στο λαιμό μου, τα μάγουλά μου κοκκινίζουν και μετά βίας προσπαθώ να μην ξεστομίσω τις λέξεις οργής που μου έρχονται στο κεφάλι» αναφέρει η Δρ. Munson και συμπληρώνει: «Από τη στιγμή που αναγνωρίζω τι είναι αυτό που με βγάζει εκτός ελέγχου όπως και τις σωματικές αντιδράσεις του σώματός μου σε αυτές τις περιπτώσεις, έχω τη δυνατότητα να αναγνωρίσω ότι πρέπει να σταματήσω και να αλλάξω πορεία». Άλλες μητέρες εξοργίζονται όταν το παιδί τους λέει συνέχεια «όχι», όταν αρνείται να διαβάσει τα μαθήματά του ή όταν δεν τρώει. Εάν είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που σας εξοργίζει περισσότερο, έχετε καταφέρει ήδη πολλά.
2. Βρείτε νέους τρόπους επικοινωνίας
Αυτό που μετανιώνουν οι περισσότεροι γονείς για τις στιγμές εκείνες που χάνουν την ψυχραιμία τους, είναι ο τρόπος που μίλησαν στο παιδί. Πολύ συχνά, οι σημερινοί γονείς υποκύπτουν στα ίδια σφάλματα επικοινωνίας που έκαναν και οι δικοί τους γονείς. Κι αυτό συμβαίνει κυρίως σε τέτοιες στιγμές έντασης. Μπορεί να πουν βαριές κουβέντες, υποτιμητικά ή σαρκαστικά λόγια στα παιδιά τους, να σταματήσουν να τους μιλάνε ή να αντιδράσουν με υπερβολικές τιμωρίες.
Είναι όμως, σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και εκείνη την στιγμή – πέρα από όλα τα άλλα – είστε το πρότυπο του παιδιού και του μαθαίνετε πώς να χειρίζεται και εκείνο το θυμό του. Κι αυτό είναι ένα μάθημα που δεν αφορά μόνο τα παιδικά του χρόνια, αλλά και τη ζωή του ως ενήλικας. Ορισμένες φορές είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά ότι δεν είμαστε καλά, ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι ή χαρούμενοι, αλλά πως βρίσκουμε έναν κατάλληλο τρόπο να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.
3. Βρείτε στρατηγικές ηρεμίας που σας ταιριάζουν
Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε μία στρατηγική ή ένα τέχνασμα που να σας ηρεμεί άμεσα. Ίσως να χρειάζεται να απομακρυνθείτε από τον τόπο του εγκλήματος και να περπατήσετε λίγο μέχρι να ηρεμήσετε.
Εάν το παιδί σας είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορείτε να του πείτε:
«Ξέρεις δεν είμαι έτοιμη να σου μιλήσω τώρα για αυτό. Θέλω να μείνω για λίγο μόνη μου μέχρι να ηρεμήσω».
Μία άλλη στρατηγική είναι να πάρετε βαθιές ανάσες. Καθίστε κάπου αναπαυτικά και αναπνεύστε βαθιά μέχρι να ηρεμήσετε (εάν γνωρίζετε και τεχνικές γιόγκα ή πιλάτες ακόμη καλύτερα).
Άλλοι γονείς προτιμούν το μέτρημα. Εάν οδηγείτε ή μαγειρεύετε και δεν μπορείτε να πάρετε τους δρόμους, το μέτρημα είναι μία σωτήρια λύση. Πολλοί γονείς μετρούν ανάποδα, ξεκινώντας από ένα νούμερο πιο μεγάλο από το βαθμό που έχουν τα νεύρα τους. Μπορεί για παράδειγμα να χρειαστεί να μετρήσετε ανάποδα από το 10 ως το μηδέν ή - σε περιπτώσεις μεγάλης έντασης - από το 100 ως το μηδέν. Κερδίζετε χρόνο και το μυαλό απασχολείται με κάτι άλλο κι έτσι αποφεύγετε να ξεστομίσετε λόγια που μπορεί μετά να μετανιώσετε.
Εάν χρειάζεστε πιο μακροπρόθεσμες στρατηγικές, τότε η καλύτερη λύση είναι να βάλετε τη σωματική άσκηση και τη γυμναστική στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Σίγουρα το πρόγραμμα όλων, με τη δουλειά, τα παιδιά και το σπίτι είναι ασφυκτικό. Ένας τρόπος όμως, να γίνουμε καλύτεροι γονείς είναι να φροντίζουμε και τον εαυτό μας. Τρέξιμο, γιόγκα, διαλογισμός, πιλάτες, ποδήλατο ή ακόμη και το απλό περπάτημα θα αλλάξουν πολλά στην καθημερινότητά σας.
4. Επικοινωνήστε με ηρεμία
Η υγιής επικοινωνία προϋποθέτει ότι τόσο εσείς όσο και το παιδί σας είστε ήρεμοι.
Μην προσπαθήσετε λοιπόν να συζητήσετε με το παιδί εάν ακόμη δεν έχει ηρεμήσει ή εάν εσείς είστε ακόμη νευριασμένη.
Αποφύγετε επίσης την εκτεταμένη συζήτηση. Δεν έχει νόημα να καταπιαστείτε εκείνη την στιγμή με όλα όσα σας ενοχλούν. Προτιμήστε σχόλια σύντομα και στοχευμένα.
«Δεν γίνεται να έρχομαι από τη δουλειά και να μην έχεις διαβάσει καθόλου. Πήγαινε σε παρακαλώ να κάνεις τώρα τις εργασίες σου» ή
«Δεν είναι σωστό να παίρνεις τα παιχνίδια του αδερφού σου και να κλαίει. Εάν συνεχίσεις θα έχεις συνέπειες».
Όταν τελειώσετε τη φράση σας, προχωρήστε σε κάτι άλλο. Μην διογκώνετε αυτό που έχει μόλις συμβεί.
5. Επιλέξτε τις μάχες σας
Εάν ασχολείστε εξονυχιστικά με κάθε ενοχλητικό πράγμα που κάνει το παιδί, τότε κινδυνεύετε με ψυχολογική και σωματική εξάντληση. Σκεφτείτε καλά ποια θέματα είναι πραγματικά σημαντικά και ποια θα μπορούσατε να αγνοήσετε.
Τα μικρότερα παιδιά έχουν πολλές καθημερινές συμπεριφορές που ενοχλούν: είναι ακατάστατα, κλαίνε συχνά, σκαρφαλώνουν σε επικίνδυνα σημεία, έχουν κρίσεις οργής και πολλά άλλα. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι, είναι επίσης ακατάστατοι, ανεύθυνοι και μπορεί να έχουν πρόβλημα στόχευσης ή συγκέντρωσης. Αναλογιστείτε ποιες αξίες ενδιαφέρουν περισσότερο την οικογένειά σας και αποφασίστε ποια είναι τα σημεία που σας ενδιαφέρει να διορθώσετε.
Για τα μικρότερα παιδιά για παράδειγμα, τα θέματα ασφαλείας μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικά από το εάν το παιδί θα μιλήσει ευγενικά στη θεία του που ήρθε να το δει. Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο ξεκαθαρίστε τι είναι για εσάς πιο σημαντικό. Να διαβάσει τα μαθήματά του, να έχει τακτοποιημένο δωμάτιο ή να συμπεριφέρεται με σεβασμό; Καταστήστε σαφές και στο παιδί ποιες είναι οι προσδοκίες σας και κάντε λίγο τα στραβά μάτια για ότι δεν είναι τόσο ψηλά στην ιεραρχία σας.
6. Ζητήστε κι εσείς συγνώμη εάν έχετε κάνει λάθος
Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας είναι να του μάθετε να αναγνωρίζει τα λάθη του και να ζητά συγνώμη. Ορισμένοι γονείς έχουν μεγάλο πρόβλημα με αυτό. Θεωρούν ό,τι είναι σαν να δείχνουν την αδυναμία τους ή να παραδίδουν την εξουσία. Αναρωτηθείτε όμως, ποιες αξίες θέλετε πραγματικά να μάθετε στο παιδί σας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από έναν γονέα που παραδέχεται το λάθος του και ζητά ειλικρινά συγνώμη.
7. Βρείτε βοήθεια
Δεν γίνεται να τα κάνετε όλα μόνες σας, χωρίς να έχετε έστω κάποιον να μιλήσετε. Αναζητήστε στο φιλικό ή τον οικογενειακό σας κύκλο άλλες μαμάδες με τις οποίες να βιώνετε αντίστοιχες εμπειρίες. Ανθρώπους στους οποίους θα μπορείτε να εξομολογηθείτε τα συναισθήματά σας χωρίς να αισθάνεστε ενοχή ή ντροπή. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει λόγος να μοιραστείτε αυτές τις άσχημες στιγμές με επικριτικούς ανθρώπους. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αισθανθείτε ακόμη χειρότερα.
8. Αγαπήστε τον εαυτό σας
Οι περισσότεροι γονείς είναι πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους. Ίσως επειδή αγαπούν τόσο πολύ τα παιδιά τους και νιώθουν έντονα το συναίσθημα της αγωνίας και της ευθύνης.
Η αυτοτιμωρία όμως, δεν είναι λύση. Δεν υπάρχει τέλεια μαμά.
Οι περισσότερες είναι τυχερές εάν βγάλουν τη μέρα και έχουν κάνει τα περισσότερα πράγματα «καλούτσικα».
Ακόμη κι αν χάσετε την ψυχραιμία σας, δώστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να κάνει λάθη και δεσμευθείτε ό,τι θα προσπαθήσετε να βελτιωθείτε στο μέλλον. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι απλώς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.
Πηγή: http://www.empoweringparents.com