Φτιάχνουμε την πιο απίθανη και light βάση για brunch και για σνακ, cloudbreads με μόλις 28 θερμίδες το ένα!!
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα ρίχνουμε σε δύο ξεχωριστά μπολ.
Στο μπολ με τα ασπράδια ρίχνουμε το baking κα ...
3 Απριλίου 2014
Εκτέλεση
Είναι πλέον κοινός τόπος ότι υγεία και σωστή διατροφή είναι απολύτως συνδεδεμένα.
Και τώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά της εποχής των ιώσεων, χρειάζεται να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή μικρών και μεγάλων.
Το πρωινό των παιδιών πρέπει να είναι πλήρες και η διατροφή τους πλούσια σε θετικές τροφές.
Δείτε λοιπόν συνταγές που θωρακίζουν τον οργανισμό από τις ιώσεις και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κοτόσουπα
Μία κλασική περίπτωση κατά την οποία η λαϊκή γνώση αποδεικνύεται σοφή. Η κοτόσουπα χαρακτηρίζεται «πενικιλίνη στο πιάτο». Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται κυστεΐνη και προστατεύει κυρίως από μολύνσεις του λαιμού. Η κυστεΐνη βοηθάει στην υγροποίηση και απομάκρυνση της βλέννας από τη μύτη και τους πνεύμονες. Φροντίστε η σούπα σας να μην περιέχει πολύ αλάτι, αλλά να είναι πλούσια σε λαχανικά.
Πράσινο τσάι με τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού
Το πράσινο τσάι έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Μελέτες αναφέρουν ότι οι κατεχίνες, οι συγκεκριμένες πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Το τζίντζερ έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει από τη ναυτία και να αποτρέπει τον εμετό, είναι πολύ ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει την πίεση του αίματος, ενώ το λεμόνι είναι βασική πηγή βιταμίνης C.
Βράστε λοιπόν αρχικά την πιπερόριζα με ξύσμα λεμονιού. Αφού πάρει μία καλή βράση προσθέστε το τσάι.
Σολωμός με μπρόκολο στον ατμό
Η φήμη του σολωμού ως τροφή ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία μας, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ασυνήθιστη περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το μπρόκολο από την άλλη πλευρά έχει δράση αντικαρκινική, αντι-μικροβιακή, ενισχυτική του ανοσοποιητικού, δρα ευεργετικά για την καρδιά και προστατευτικά για τα μάτια. Επιπλέον αποτελεί ιδανική πηγή βιταμίνης C.
Προτιμήστε να τα μαγειρέψετε στον ατμό γιατί έτσι διατηρούνται τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
Γιαούρτι με μέλι και αμύγδαλα
Ένα πραγματικό κοκτέιλ υγείας που θωρακίζει τον οργανισμό μας. Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση 4 κ.σ. μελιού ημερησίως μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 2 ημέρες. Τα γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά ή αλλιώς «φιλικά» βακτήρια με τις ευεργετικές ιδιότητές τους προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση προβιοτικών μειώνει το χρόνο που παραμένουμε άρρωστοι.
Επίσης, ο βλεννογόνος του εντέρου αποτελεί μία βασική γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά των παθογόνων μικροοργανισμών και το γιαούρτι είναι το κατεξοχήν τρόφιμο που βοηθά στη διατήρηση του βλεννογόνου του εντέρου σε καλή κατάσταση.
Τα αμύγδαλα τέλος είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, φολικού οξέως και φυτικών ινών για να υποστηρίξουμε τη σωστή λειτουργίας της πέψης.
Σπανάκι
Δεν είναι τυχαίο που το προτιμούσε ο Ποπάι. Το σπανάκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σουπερ-τροφή» επειδή είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και πολλά άλλα. Μπορείτε να το φάτε ωμό σε σαλάτα ή ακόμη και σε σπανακόρυζο.
Smoothies με φράουλες
Η φράουλα είναι ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς έχει άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α (καροτίνη), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, και αρκετές φυτικές ίνες.
Ανακατεύετε στο μπλέντερ 300 γρ. φράουλες, 400 γρ. πλήρες γάλα, 150 γρ. γιαούρτι και 1 κ.σ. μέλι.
Μακαρόνια με ελαιόλαδο και σκόρδο
Τόσο τα σκόρδα, όσο και τα κρεμμύδια, περιέχουν ενώσεις που επιταχύνουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Tο σκόρδο περιέχει την ουσία αλισίνη, η οποία καταπολεμά τα μικρόβια και τους μύκητες. Επειδή όμως, το σκόρδο δεν είναι το αγαπημένο των παιδιών, σας προτείνουμε να το συνδυάσετε με μακαρόνια, στην περιβόητη «μακαρονάδα των φτωχών» που κρύβει όμως, πολύτιμα οφέλη για την υγεία.
Βράζετε τα μακαρόνια al dente, δηλαδή «κλέβετε» περίπου μισό λεπτό από τον αναγραφόμενο χρόνο βρασίματος. Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα αν δεν έχετε – θα πρέπει να χωράει τα βρασμένα μακαρόνια) ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο μέχρι να χρυσίσει (δεν πρέπει να μαυρίσει γιατί η γεύση του θα βγει πικρή). Προσθέτετε μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Στραγγίζετε τα βρασμένα μακαρόνια (κρατώντας πάντα 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν, για την περίπτωση που θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο στα μακαρόνια) και τα ρίχνετε στη σάλτσα. Ανακατεύετε, προσθέτετε 4 κ.σ. τυριού (κατά προτίμηση παρμεζάνα) και μαγειρεύετε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώστε η σάλτσα να πάει παντού.
Μανιταρόσουπα
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μάς χαρίζει προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες (διαλυτοί πολυσακχαρίτες) που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πλένετε και κόβετε 300-500 γρ. μανιτάρια φρέσκα (όχι πλευρώτους) σε πολύ λεπτές φέτες. Λειώνετε 2 κ.σ. βούτυρο σ’ ένα τηγάνι και σωτάρετε ένα κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Προσθέτετε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και βγάζετε το σκεύος απ’ τη φωτιά. Σε μία κατσαρόλα λιώνετε 2 κ.σ. βούτυρο, ρίχνετε 4 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να κιτρινίσει. Προσθέτετε 3-4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών και αφήνετε τη σούπα να πάρει πολλές βράσεις. Ρίχνετε αλατοπίπερο, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια, και αποσύρετε από τη φωτιά. Τέλος προσθέτετε στη σούπα 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας και γαρνίρετε με λίγο ακόμη μαϊντανό.