Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
8 Ιανουαρίου 2014
Συγχαρητήρια!
Μόλις γίνατε γονιός. Φέρατε στον κόσμο το καλύτερο μωράκι του κόσμου. Το δικό σας μωρό!
Στο μαιευτήριο, αμέσως μόλις πέρασε η ταλαιπωρία του τοκετού, είδατε το μωρό σας, το χαϊδέψατε, το σφίξατε στην αγκαλιά σας, το θηλάσατε, το αλλάξατε, με δύο λόγια το χαρήκατε. Όμως ήσασταν στο μαιευτήριο. Και εκεί -κακά τα ψέματα- άλλοι είχαν την ευθύνη του παιδιού και ένας παιδίατρος ήταν πάντα παρών. Τώρα πηγαίνετε σπίτι και θα είσαστε το μωρό και εσείς.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, θα σας πουν μερικοί. Μην τους ακούσετε. Τα πράγματα δεν είναι δύσκολα. Με πολλή υπομονή, προσοχή, κοινή λογική και ορισμένες γνώσεις που σας δίνουμε παρακάτω, είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρετε πολύ καλά.
Ακόμη, ξέρετε ότι, για να σας δώσουν το μωράκι σας από το μαιευτήριο, θα πει ότι είναι γερό, χωρίς προβλήματα. Στο κάτω κάτω θα έχετε πάντα, αν χρειαστείτε, τη βοήθεια του παιδιάτρου σας.
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις:
Κάθε πότε πρέπει να τρώει το νεογέννητο;
Ασφαλώς, φεύγοντας από το μαιευτήριο, θα έχετε πάρει οδηγίες διατροφής από τους παιδίατρους. Να θυμάστε, πάντως, ότι το καλύτερο γάλα για το μωρό σας είναι το δικό σας γάλα, το μητρικό. Θηλάστε το μικρό όσες φορές εκείνο θέλει. Τα περισσότερα μωρά θηλάζουν κάθε 1½ έως 3 ώρες, ένα υγιές μωρό τρώει συνήθως 8-12 φορές το 24ωρο. Εάν τις πρώτες εβδομάδες δεν σηκώνεται από μόνο του για να θηλάσει, καλό είναι να το ξυπνάτε 3-4 ώρες από τον τελευταίο θηλασμό. Συμβουλευθείτε τον/την παιδίατρό σας για οτιδήποτε σας απασχολεί.
Πότε μπορούμε να το βουτήξουμε στο νερό για μπάνιο;
Μπάνιο στο μωρό καλό είναι να γίνεται 3-4 φορές την εβδομάδα. Φυσικά κάθε φορά που το μωρό είναι βρεμένο ή λερωμένο θα το πλένετε τοπικά. Το κανονικό μπάνιο καλό είναι να γίνει μία εβδομάδα μετά από τότε που «έπεσε ο ομφαλός», δηλαδή έπεσε το τσιμπιδάκι που βρίσκεται πάνω στον ομφαλό. Μέχρι τότε, αντί για μπάνιο, πλένουμε το μωρό τοπικά. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι για το μπάνιο του μωρού χρειάζονται δύο άτομα. Είναι μία καλή ευκαιρία να «ανακατευτεί» και ο μπαμπάς στην περιποίηση του μωρού. Η ώρα που γίνεται το μπάνιο δεν έχει σημασία. Όποια ώρα βολεύει την οικογένεια είναι καλή, αρκεί, επαναλαμβάνω, να υπάρχουν δύο άτομα που θ’ ασχοληθούν με το μπάνιο. Φυσικά το μπάνιο θα γίνει λίγο πριν ταΐσουμε το μωρό.
Μπορεί να βγει έξω από το σπίτι πριν γίνει σαράντα ημερών;
Και βέβαια μπορεί και πρέπει να βγαίνει έξω από το σπίτι το μωρό. Ιδίως στην Ελλάδα, που δεν έχουμε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν στη Β. Ευρώπη ή στη Β. Αμερική, η βόλτα έξω από το σπίτι είναι απαραίτητη. Καλά τυλιγμένο τον χειμώνα και καλά προστατευμένο από τον ήλιο και την αντηλιά το καλοκαίρι. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται οι πολυσύχναστοι χώροι.
Το να περιμένουμε να περάσουν 40 μέρες από τον τοκετό και μετά να βγει έξω το μωρό (και η μητέρα του) είναι έξω από κάθε λογική.
Γενικά το μωρό δεν κινδυνεύει να αρρωστήσει από το κρύο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα μωρά (όπως και όλοι μας) αρρωσταίνουν όχι διότι «έχουν κρυώσει», αλλά διότι έχουν «κολλήσει» έναν ιό ή ένα μικρόβιο. Τούτο σημαίνει ότι άτομα που είναι άρρωστα (βήχουν, έχουν συνάχι κ.λπ.) δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα μωρά, διότι θα τους «κολλήσουν» τον ιό ή το μικρόβιο από το οποίο έχουν προσβληθεί.
Τα υπόλοιπα άτομα, τα υγιή, μπορούν να έρθουν σε επαφή με το μωρό, όχι όμως να το φιλήσουν ή να το «φτύνουν» (φτου, φτου καλέ τι όμορφο που είναι!).
Τι θερμοκρασία να έχει το δωμάτιο του μωρού;
Η ιδανική θερμοκρασία στο δωμάτιο του μωρού είναι 20˚ C -22˚ C το χειμώνα και 24˚ C - 26˚ C το καλοκαίρι. Τούτο σημαίνει ότι, όπου υπάρχει δυνατότητα, μπορεί στο δωμάτιο του μωρού να υπάρχει κλιματιστικό μηχάνημα, μόνο που πρέπει το μηχάνημα να μη «φυσάει» ακριβώς πάνω στο κρεβάτι του.
Καλό είναι το κρεβάτι του μωρού να βρίσκεται μακριά από θερμαντικά σώματα. Το μωρό πρέπει να είναι ελαφρά ντυμένο για τον ύπνο του.
Επιτρέπονται τα εντομοκτόνα;
Για να προφυλάξουμε τα μωρά από τα κουνούπια, καλή είναι η κουνουπιέρα. Χρειάζεται όμως προσοχή μήπως έχει μπει κάποιο κουνούπι στην κουνουπιέρα. Η χρήση εντομοαπωθητικών πρέπει να γίνεται με προσοχή και σε χώρους που αερίζονται. Η χρήση όμως εντομοαπωθητικών αλοιφών κ.λπ. (με τα οποία αλείφουμε το δέρμα) απαγορεύεται στα μωρά κάτω των δύο μηνών. Ελαφρά και μακρυμάνικα ρούχα όταν βγει το μωρό βόλτα προστατεύουν και από τα κουνούπια και από τον ήλιο. Για μωρά μεγαλύτερα των δύο μηνών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με προσοχή εντομοαπωθητικά με όχι περισσότερο από 30% DEET (χημική ονομασία: N-diethyl-3-methyl-benzamide) σε εξωτερικό περιβάλλον (ηλικία άνω των 2 μηνών). Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας.
- Εφαρμόστε εντομοαπωθητικά μόνο σε εκτεθειμένο δέρμα ή ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος.
- Μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά κάτω από τα ρούχα.
- Ποτέ μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σε πληγές, ή ερεθισμένο δέρμα.
- Μην εφαρμόζετε στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά ή ταυτόχρονα με αντηλιακό.