Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
15 Ιανουαρίου 2014
Χαζεύοντας στα μαγαζιά που βρίσκονται δίπλα ή μέσα στα μαιευτήρια, βλέπουμε τι παιχνίδια αγοράζουμε, εμείς οι συγγενείς και φίλοι, στο μωρό, ήδη από τις πρώτες μέρες της ζωής του. Η κρίση μας θολώνει από τον ενθουσιασμό για την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης και την άφιξη του «ωραιότερου κι εξυπνότερου μωρού που είδαμε ποτέ», κι αγοράζουμε, αλόγιστα, τεράστιες καμηλοπαρδάλεις, άλογα, κλόουν σε μέγεθος 4χρονου παιδιού, αυτοκινητάκια, μαϊμούδες, κούκλες με μακριά ξανθά μαλλιά.
Η... κινητή περιουσία του μωρού χωρά με δυσκολία στο αυτοκίνητο για να μεταφερθεί από το μαιευτήριο στο σπίτι και το δωμάτιο γεμίζει με θαυμαστά παιχνίδια ...του μέλλοντός του! Γιατί, προς το παρόν, το μωρό δεν παίζει με αυτά, ούτε κι ενδιαφέρεται, ούτε καν μπορεί να τα δει. Μα μήπως δεν το ξέρουμε εμείς οι παθιασμένοι αγοραστές παιχνιδιών; Το γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι αμέσου χρήσεως τα παιχνίδια που πήραμε, αλλά είναι τόση η χαρά μας όταν τα αγοράζουμε και όταν ονειρευόμαστε το μωρό (σε λίγους μήνες; σε λίγα χρόνια;) να παίζει με αυτά και να χαίρεται. Χαλάλι το έξοδο! Συγχωρητέο το παράπτωμα της αγοράς ακατάλληλου για την ηλικία παιχνιδιού. ΑΛΛΑ, πρώτη και τελευταία μας φορά! Δεν πρέπει να επαναληφθεί η επιπολαιότητα! Από τώρα και στο εξής πρέπει να θέσουμε και να τηρήσουμε αυστηρούς κανόνες επιλογής παιχνιδιών. Σύμφωνοι; Σύμφωνοι!
Τα παιχνίδια πρέπει να είναι:
- Κατάλληλα για την ηλικία (δηλαδή για τις ικανότητες του παιδιού, τις σωματικές και τις νοητικές).
- Ακίνδυνα (άθραυστα, όχι εύφλεκτα, με στρογγυλεμένες άκρες, κατάλληλο μέγεθος, καλής ποιότητας ώστε να μην αποσπώνται τμήματα μικρού μεγέθους που μπορεί να τα καταπιεί ένα παιδί, όπως κουμπιά, μάτια, κόπιτσες, με μη τοξικές βαφές). Προσοχή! Ελέγξτε όχι μόνο το παιχνίδι, αλλά και το περιτύλιγμα. Πετάξτε αμέσως την πλαστική σακούλα του περιτυλίγματος, μπορεί να κολλήσει στο μουτράκι του μωρού και να δυσκολέψει την αναπνοή του. Τα χρώματα στο ίδιο το παιχνίδι μπορεί να είναι μη τοξικά (θα το ελέγξετε), αλλά του κουτιού συσκευασίας ίσως δεν είναι.
- Κατάλληλα για το συγκεκριμένο παιδί.
- Κατάλληλα για το περιβάλλον του (μη χαρίσετε καραμούζα σε παιδί που μένει σε πολυκατοικία, μη χαρίσετε κάτι που μπορεί να δυσαρεστήσει τους γονείς, σκεφτείτε καλά τι χαρίζετε σε ένα νήπιο που έχει ένα μικρότερο αδελφάκι: Ένα παιχνίδι που για το πεντάχρονο είναι ακίνδυνο στα χέρια του βρέφους μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο).
Κατάλληλα παιχνίδια κατά ηλικία
Από τη γέννηση μέχρι τον τέταρτο μήνα
- Μομπάιλ Είναι κάτι που μπορεί να χαρεί το μωρό. Διαλέξτε ένα με ζωηρά χρώματα (τα αχνά ροζ και θαλασσί δεν είναι χρώματα που το ενδιαφέρουν). Σηκώστε το μομπάιλ ψηλά και κοιτάξτε την κάτω επιφάνεια ώστε να δείτε τι εικόνα θα βλέπει το μωρό κι όχι τι θα βλέπει η μαμά του. Έχω δει μομπάιλ με χελωνάκια πράσινα που είχαν μπεζ κοιλιά (το μωρό βλέπει βέβαια τη μπεζ κοιλιά). Καλό είναι να μην έχουν κοφτερές άκρες (κάποτε κυκλοφόρησαν κάποιες μελισσούλες, πολύ χαριτωμένες, που τα φτερά τους έκοβαν τις μαμάδες). Προσοχή! Το μομπάιλ είναι παιχνίδι μόνο για να το βλέπει, όχι για να το αγγίζει. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΤΟ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟ ΠΙΑΣΕΙ (Γύρω στον 5ο μήνα).
- Κουδουνίστρες.
- Μουσικά παιχνίδια (Καλό είναι να διαλέξτε ήρεμη μουσική. Διαλέγοντάς την, σκεφτείτε πόσο ενοχλητική σάς είναι η μουσική που ακούγεται από τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα σε κλειστούς χώρους).
- Άθραυστοι καθρέφτες, στερεωμένοι στα κάγκελα του κρεβατιού.
Σε κάθε καινούργιο παιχνίδι διαβάζουμε προσεκτικά τις πληροφορίες που το συνοδεύουν.
(Προσοχή! Συχνά οι πληροφορίες για την ενδεδειγμένη ηλικία και την ποιότητα είναι γραμμένες σε ένα χαρτί που αποσπάται και χάνεται πριν καν το διαβάσουμε, συχνά μάλιστα είναι γραμμένες με πολύ μικρά γράμματα).