Όλες οι νέες μανούλες γνωρίζουμε ότι λίγες μέρες αφότου γεννήσουμε πρέπει να επισκεφθούμε τον παιδίατρο με το μωρό μας για μια τυπική, καθιερωμένη εξέταση. Για να δούμε ότι όλα βαίνουν καλώς με την υγεία του. Όσον αφορά, όμως, την πρώτη επίσκεψη στον ...
20 Δεκεμβρίου 2019
Φταρνίσματα, καταρροή, «μπούκωμα»… Από τη μύτη «πιάνεται» το κοινό κρυολόγημα, όπως συνηθίζουμε να ονομάζουμε τις συνήθεις ιώσεις του χειμώνα, που δεν αφήνουν σε ησυχία ειδικά τα βρέφη και τα νήπια που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό.
Συνήθως μάλιστα τα παιδιά είναι όλο τον χειμώνα «μπουκωμένα», καθώς η μία ίωση δίνει τη θέση της στην επόμενη δημιουργώντας προβλήματα στον ύπνο και τη σίτιση του μικρού ή μεγαλύτερου παιδιού.
Τι μπορείτε να κάνετε εκτός από υπομονή;
Υπάρχουν πρακτικές οι οποίες ανακουφίζουν τους μικρούς ασθενείς, έως ότου η ίωση κάνει τον κύκλο της και τα συμπτώματα υποχωρήσουν.
Επιχείρηση ανάσα
Καθώς η αντιβιοτική αγωγή δεν έχει θέση σε ιογενείς λοιμώξεις και χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις επιπλοκών όπου υπάρξει επιμόλυνση με μικρόβια, η μόνη ασφαλής και ενδεικνυόμενη αγωγή για παιδιά είναι το πλύσιμο της μύτης με φυσιολογικό ορό, ο οποίος, εκτός από βλενολλυτική δράση (μαλακώνει τις βλέννες και βοηθά στην απομάκρυνσή τους) έχει και αποιδηματική δράση, μειώνει δηλαδή το οίδημα του ερεθισμένου βλεννογόνου. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η αναπνοή και μειώνεται ο κίνδυνος δευτερευουσών λοιμώξεων και ωτίτιδας, η οποία ακολουθεί συχνά τη ρινίτιδα.
Καλό είναι να προτιμώνται μικρές συσκευασίες φυσιολογικού ορού οι οποίες πετιούνται μετά τη χρήση. Μεγαλύτερες συσκευασίες (άνω των 10ml) μένουν ανοιχτές για επόμενη χρήση αφήνοντας έτσι πιθανότητες επιμόλυνσης με μικρόβια του περιβάλλοντος.
Για τη χορήγησή του φυσιολογικού ορού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύριγγα –χωρίς τη βελόνα!- ή οι ειδικές αμπούλες. Αν το παιδί το ανέχεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σπρέι φυσιολογικού ορού. Στα φαρμακεία υπάρχουν προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για μικρές ηλικίες με ψεκασμό χαμηλής πίεσης.
Στα πολύ μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους ή δεν την φυσούν επαρκώς, επικουρικά μαζί με το φυσιολογικό ορό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η ειδική μίας χρήσης συσκευή αναρρόφησης της ρινικής βλέννας. (Το kit αναρρόφησης χρησιμοποιείται αφού έχουμε ξεπλύνει τη μύτη με φυσιολογικό ορό και έχουν μαλακώσει οι βλέννες).
Όσον αφορά στη χρήση υγραντήρα, η ειδική συσκευή βοηθάει τον μικρό ασθενή όταν η ατμόσφαιρα «στεγνώνει» υπερβολικά από τη χρήση θερμαντικών σωμάτων. Θα πρέπει, όμως, να χρησιμοποιείται με φειδώ, καθώς, όταν το ποσοστό υγρασίας ανεβαίνει πάνω από το 50% , η ατμόσφαιρα του παιδικού δωματίου παύει να είναι υγιεινή και ευχάριστη.
Αντί για τη χρήση υγραντήρα μπορείτε να τοποθετήσετε μία βρεγμένη πετσέτα επάνω στο καλοριφέρ και να κάνετε στο παιδί σας ένα ζεστό μπάνιο πριν πέσει για ύπνο. Οι υδρατμοί θα διευκολύνουν την αναπνοή και θα ενυδατώσουν τον βλεννογόνο της μύτης.
Προσοχή!
Εάν το έκκριμα μυρίζει άσχημα, είναι μονόπλευρο ή έχει χρώμα διαφορετικό του άσπρου ή κίτρινου και συνυπάρχει πυρετός επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ο οποίος πιθανόν να συστήσει αντιβιοτική αγωγή.
Με τη συνεργασία της Χειρουργού-Ωτορινολαρυγγολόγου, Καλλιόπης Κοντογεώργη