delta-logo

Πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο: Πότε πρέπει να προγραμματιστεί

Πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο: Πότε πρέπει να προγραμματιστεί
Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι σημαντική για την υγεία των δοντιών του μικρού σου, αλλά και για την αποφυγή μελλοντικών οδοντιατρικών προβλημάτων.

Όλες οι νέες μανούλες γνωρίζουμε ότι λίγες μέρες αφότου γεννήσουμε πρέπει να επισκεφθούμε τον παιδίατρο με το μωρό μας για μια τυπική, καθιερωμένη εξέταση. Για να δούμε ότι όλα βαίνουν καλώς με την υγεία του. Όσον αφορά, όμως, την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο οι περισσότερες… δεν έχουμε ιδέα για το πότε πρέπει να προγραμματιστεί. Αλήθεια, εσύ ξέρεις; Μάλλον όχι!

Πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο- Πότε ενδείκνυται

Τόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (AAPD) όσο και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστούν η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο να γίνει το αργότερο στα πρώτα γενέθλιά του.

Λογικά θα σκέφτεσαι τώρα… «Μα τόσο νωρίς; Για ποιον λόγο;»! Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το μικρό σου πρέπει να πάει για πρώτη φορά στον παιδοδοντίατρο σε τόσο μικρή ηλικία.

Η πρώτη και έγκαιρη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσει, να διαγνώσει και να προλάβει ο γιατρός πιθανές οδοντικές κοιλότητες, οι οποίες – σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών- αποτελούν το πιο κοινό και χρόνιο πρόβλημα της παιδικής ηλικίας.

Μελέτες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι οι επισκέψεις στον οδοντίατρο από πολύ μικρή ηλικία έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες κοιλότητες στα δόντια, άρα λιγότερη ταλαιπωρία για το παιδί και μικρότερο κόστος θεραπείας. Απίστευτο δεν είναι;

Τι να περιμένεις την πρώτη φορά στον οδοντίατρο

Η πρώτη επίσκεψη του μικρού σου στον οδοντίατρο περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη εξέταση σε ολόκληρο το στόμα του. Αυτό σημαίνει ότι ο παιδοδοντίατρος δεν κοιτά μόνο τα δόντια, αλλά εξετάζει τα ούλα, τους μαλακούς ιστούς του στόματος, καθώς και τις αναπτυσσόμενες γνάθους του παιδιού.

Συνήθως, η εξέταση του παιδιού πραγματοποιείται στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά, με τη μορφή παιχνιδιού, ώστε να μην αισθανθεί φόβο και να νιώσει οικειότητα με τον χώρο του ιατρείου, τα εργαλεία και τον ίδιο τον παιδοδοντίατρο.

Ενημέρωση των γονέων στην πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο

Αφού, λοιπόν, ο παιδοδοντίατρος εξετάσει ενδελεχώς το στόμα του μικρού σου, μετά… έρχεται και η δική σου σειρά. Όχι! Προφανώς και δεν θα σε εξετάσει ο οδοντίατρος, αλλά θα συζητήσει μαζί σου όσα χρειάζεται να γνωρίζεις και να κάνεις για την καλή υγεία των δοντιών του παιδιού σου.

Θα μιλήσεις, λοιπόν, με τον οδοντίατρο για τα εξής:

  • Σωστή στοματική υγιεινή στο σπίτι
  • Διατροφικές συμβουλές που προλαμβάνουν τις οδοντικές κοιλότητες
  • Διακοπή των στοματικών συνηθειών, όπως είναι η πιπίλα και ο θηλασμός δακτύλου
  • Πώς καθησυχάζεις το παιδί που βγάζει δόντια
  • Πώς η ανάπτυξη του στόματος επηρεάζει την ομιλία
  • Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών
  • Αναγνώριση υπνικής άπνοιας στο παιδί

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ