logo-deltamoms
Search
Close this search box.

ΡΙΝΙΚΗ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ: Οι πρώτες βοήθειες σε μία «κρυωμένη» μύτη.

ΡΙΝΙΚΗ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ: Οι πρώτες βοήθειες σε μία «κρυωμένη» μύτη.

Φταρνίσματα, καταρροή, «μπούκωμα»… Από τη μύτη «πιάνεται» το κοινό κρυολόγημα, όπως συνηθίζουμε να ονομάζουμε τις συνήθεις ιώσεις του χειμώνα, που δεν αφήνουν σε ησυχία ειδικά τα βρέφη και τα νήπια που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό.

Συνήθως μάλιστα τα παιδιά είναι όλο τον χειμώνα «μπουκωμένα», καθώς η μία ίωση δίνει τη θέση της στην επόμενη δημιουργώντας προβλήματα στον ύπνο και τη σίτιση του μικρού ή μεγαλύτερου παιδιού. 

Τι μπορείτε να κάνετε εκτός από υπομονή;

Υπάρχουν πρακτικές οι οποίες ανακουφίζουν τους μικρούς ασθενείς, έως ότου η ίωση κάνει τον κύκλο της και τα συμπτώματα υποχωρήσουν.

Επιχείρηση ανάσα

Καθώς η αντιβιοτική αγωγή δεν έχει θέση σε ιογενείς λοιμώξεις και χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις επιπλοκών όπου υπάρξει επιμόλυνση με μικρόβια, η μόνη ασφαλής και ενδεικνυόμενη αγωγή για παιδιά είναι το πλύσιμο της μύτης με φυσιολογικό ορό, ο οποίος, εκτός από βλενολλυτική δράση (μαλακώνει τις βλέννες και βοηθά στην απομάκρυνσή τους) έχει και αποιδηματική δράση, μειώνει δηλαδή το οίδημα του ερεθισμένου βλεννογόνου. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η αναπνοή και μειώνεται ο κίνδυνος δευτερευουσών λοιμώξεων και ωτίτιδας, η οποία ακολουθεί συχνά τη ρινίτιδα.

Καλό είναι να προτιμώνται μικρές συσκευασίες φυσιολογικού ορού οι οποίες πετιούνται μετά τη χρήση. Μεγαλύτερες συσκευασίες (άνω των 10ml) μένουν ανοιχτές για επόμενη χρήση αφήνοντας έτσι πιθανότητες επιμόλυνσης με μικρόβια του περιβάλλοντος.

Για τη χορήγησή του φυσιολογικού ορού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύριγγα –χωρίς τη βελόνα!- ή οι ειδικές αμπούλες. Αν το παιδί το ανέχεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σπρέι φυσιολογικού ορού. Στα φαρμακεία υπάρχουν προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για μικρές ηλικίες με ψεκασμό χαμηλής πίεσης.

Στα πολύ μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους ή δεν την φυσούν επαρκώς, επικουρικά μαζί με το φυσιολογικό ορό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η ειδική μίας χρήσης συσκευή αναρρόφησης της ρινικής βλέννας. (Το kit αναρρόφησης χρησιμοποιείται αφού έχουμε ξεπλύνει τη μύτη με φυσιολογικό ορό και έχουν μαλακώσει οι βλέννες).

Όσον αφορά στη χρήση υγραντήρα, η ειδική συσκευή βοηθάει τον μικρό ασθενή όταν η ατμόσφαιρα «στεγνώνει» υπερβολικά από τη χρήση θερμαντικών σωμάτων. Θα πρέπει, όμως, να χρησιμοποιείται με φειδώ, καθώς, όταν το ποσοστό υγρασίας ανεβαίνει πάνω από το 50% , η ατμόσφαιρα του παιδικού δωματίου παύει να είναι υγιεινή και ευχάριστη.

Αντί για τη χρήση υγραντήρα μπορείτε να τοποθετήσετε μία βρεγμένη πετσέτα επάνω στο καλοριφέρ και να κάνετε στο παιδί σας ένα ζεστό μπάνιο πριν πέσει για ύπνο. Οι υδρατμοί θα διευκολύνουν την αναπνοή και θα ενυδατώσουν τον βλεννογόνο της μύτης.

Προσοχή!

Εάν το έκκριμα μυρίζει άσχημα, είναι μονόπλευρο ή έχει χρώμα διαφορετικό του άσπρου ή κίτρινου και συνυπάρχει πυρετός επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ο οποίος πιθανόν να συστήσει αντιβιοτική αγωγή.

Με τη συνεργασία της Χειρουργού-Ωτορινολαρυγγολόγου, Καλλιόπης Κοντογεώργη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ