Όλες οι νέες μανούλες γνωρίζουμε ότι λίγες μέρες αφότου γεννήσουμε πρέπει να επισκεφθούμε τον παιδίατρο με το μωρό μας για μια τυπική, καθιερωμένη εξέταση. Για να δούμε ότι όλα βαίνουν καλώς με την υγεία του. Όσον αφορά, όμως, την πρώτη επίσκεψη στον ...
15 Δεκεμβρίου 2016
Τώρα το χειμώνα οι ιώσεις είναι πολύ συνηθισμένες στα παιδιά. Βέβαια, η τελική απόφαση για το πώς να αντιμετωπιστεί ένα παιδικό κρυολόγημα ή μία ίωση θα πρέπει να την πάρει ο παιδίατρος. Ωστόσο, δεν χάνουμε τίποτα να δοκιμάσουμε και μερικές φυσικές και ασφαλείς μεθόδους για την αντιμετώπιση ενός παιδικού κρυολογήματος, όπως τις μάθαμε από τις γιαγιάδες μας.
Ζεστά ροφήματα
Ένα ζεστό ρόφημα με λίγο μέλι και μερικές σταγόνες λεμονιού, θα μαλακώσει το λαιμό, θα βοηθήσει στην απόχρεμψη των εκκρίσεων, αλλά και θα ανακουφίσει πολύ το παιδί. Άλλωστε, όλες οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν πως η κατανάλωση πολλών υγρών κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος αποτρέπει το «στέγνωμα» του λαιμού και της μύτης, καθώς βοηθά τους βλεννογόνους αδένες να παραμένουν ανοιχτοί και έτσι είναι ευκολότερο να καθαρίσουν. Επίσης βοηθητικοί είναι και οι φρέσκοι χυμοί, ειδικά όσοι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C.
Κοτόσουπα
Μια ζεστή κοτόσουπα αποτελεί το κατεξοχήν τρόφιμο ενάντια στο κρυολόγημα. Ο ζωμός της όχι μόνο κρατά τον οργανισμό ενυδατωμένο και βοηθά στη μείωση του οιδήματος των ρινικών κοιλοτήτων, αλλά είναι και εξαιρετικά θρεπτικός, χωρίς να προκαλεί επιβάρυνση στο στομάχι.
Συχνές ρινικές πλύσεις
Αν το παιδί έχει εκκρίσεις στη μύτη του μπορεί ο βήχας να προέρχεται από την κάθοδο των βλεννών πίσω στο ρινοφάρυγγα, όποτε και θα πρέπει να αποσυμφορίσουμε τη μύτη. Οι συχνές ρινικές πλύσεις με αμπούλες φυσιολογικού ορού ή με σπρέι θαλασσινού νερού, είναι πολύ βοηθητικές.
Σωστός αερισμός του χώρου
Αερίστε καλά όλους τους χώρους του σπιτιού και ιδιαίτερα το παιδικό δωμάτιο. Επιπλέον, για να εξασφαλίσετε περισσότερη υγρασία, τοποθετήστε μια βρεγμένη πετσέτα ή ένα μπολ με νερό πάνω στο καλοριφέρ. Εννοείται πως στους χώρους στους οποίους βρίσκεται το παιδί, απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα.
Χλιαρό ντους
Πολλοί είναι οι παιδίατροι που συμβουλεύουν τους γονείς να κάνουν το παιδί ένα χλιαρό μπάνιο αν έχει υψηλό πυρετό. Οι υδρατμοί συμβάλλουν ώστε να μαλακώσουν οι βλεννώδεις εκκρίσεις στη μύτη και να καθαρίσει.
Άφθονο νερό
Δώστε στο παιδί πολύ νερό το οποίο έχει βλεννολυτικές ιδιότητες.
Πότε πρέπει να απευθυνθείτε οπωσδήποτε στον παιδίατρο;
Πρέπει να συμβουλευθείτε οπωσδήποτε τον παιδίατρο όταν το παιδί:
- Κάνει πυρετικούς σπασμούς.
- Έχει δερματικά εξανθήματα ή γογγυσμό (βογκητό).
- Ο πυρετός του είναι ψηλός.
- Έχει πόνο στο αφτί, στα ιγμόρεια ή στο θώρακα.
- Εμφανίζεται ταχέως αναπτυσσόμενο οίδημα (πρήξιμο) στο λαιμό ή τη γλώσσα.
- Τέλος αν έχετε υποψία ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε κάτι άλλο εκτός από ίωση, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας.