Όταν έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, χάρηκα πάρα πολύ, καθώς δεν περίμενα να έρθει η εγκυμοσύνη με την πρώτη προσπάθεια μετά την εξωσωματική. Όμως, οι καθημερινοί ρυθμοί με τον μεγάλο μου γιο που ήταν περίπου ενάμιση χρόνων και την full-time δου ...
8 Αυγούστου 2023
Ένα από τα πιο ευχάριστα και συγκινητικά βιώματα που μας περιγράφουν συχνά οι έγκυες γυναίκες είναι όταν νιώσουν το μωρό να «κλωτσάει» μέσα στην κοιλιά. Αυτές οι εμβρυικές κινήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν την πρώτη αντιληπτή αλληλεπίδραση του μωρού με τη μητέρα και για πολλές γυναίκες, ανεξάρτητα από τις ιατρικές συμβουλές και διαβεβαιώσεις, αποτελούν το πιο καθησυχαστικό σημείο για την υγεία και ανάπτυξη του μωρού τους. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούμε και το αντίστροφο, δηλαδή έντονη ανησυχία και άγχος για την υγεία του μωρού σε περιπτώσεις που οι κινήσεις αργήσουν να γίνουν αντιληπτές ή είναι πιο αδύναμες. Τελικά είναι βάσιμη αυτή η ανησυχία; Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.
Πώς να αναγνωρίσω τις εμβρυικές κινήσεις;
Γενικά, όσο προχωράει η εγκυμοσύνη, οι εμβρυικές κινήσεις γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες και εξελίσσονται στις χαρακτηριστικές και οικείες σε όλους μας «κλωτσιές». Ωστόσο οι κινήσεις ξεκινούν πολύ πιο ήπια στην αρχή, σε βαθμού που συχνά δεν γίνονται αντιληπτές ή παρερμηνεύονται για άλλες λειτουργίες στην κοιλιά, όπως εντερικές κινήσεις. Η κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του μωρού διαφορετικά. Συχνές περιγραφές των κινήσεων τις παρομοιάζουν με φτερούγισμα, με φυσαλίδες που σπάνε, με μικρούς μυϊκούς σπασμούς, με αίσθημα ελαφρών χτύπων ή σαν ήπιες περιστροφές. Γενικά, σιγά σιγά θα εξοικειωθείτε με την κινητικότητα του μωρού σας και θα μπορείτε πιο εύκολα να ξεχωρίσετε από τα υπόλοιπα ερεθίσματα στην κοιλιά, ενώ ταυτόχρονα, οι κινήσεις θα αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα όσο προχωράει η εγκυμοσύνη. Σε αυτή την εξοικείωση συχνά βοηθάει η ταυτόχρονη απεικόνιση του μωρού στον υπέρηχο από το Γυναικολόγο σας. Βλέποντας και ταυτόχρονα νιώθοντας τις κινήσεις του, θα μπορέσετε να τις ταυτοποιήσετε πολύ ευκολότερα.
Πότε περίπου είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται;
Το έμβρυο μπορεί να ξεκινήσει τις κινήσεις ήδη από τη 12η εβδομάδα κύησης, ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες δεν το αντιλαμβάνονται τόσο νωρίς, καθώς είναι ακόμα μικρό. Οι κινήσεις αυτές του εμβρύου βοηθούν στην ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος και στη λειτουργικότητα των αρθρώσεων, και αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο το έμβρυο προετοιμάζεται για τη ζωή έξω από τη μήτρα. Για γυναίκες που είχαν και άλλες εγκυμοσύνες στο παρελθόν, τυπικά είναι ευκολότερο να αναγνωρίσουν τις κινήσεις ήδη από τη 16η εβδομάδα, χάρη στην εμπειρία τους. Για τις γυναίκες που κυοφορούν πρώτη φορά, είναι λίγο δυσκολότερο και τυπικά αντιλαμβάνονται τις κινήσεις από την 20η εβδομάδα και μετά. Αυτοί είναι γενικοί χρόνοι και μπορεί να επηρεαστούν από παράγοντες όπως η θέση του πλακούντα (ο πρόσθιος πλακούντας τυπικά δυσκολεύει την αντίληψη των κινήσεων), το επίπεδο δραστηριότητας του μωρού, το ιστορικό των προηγούμενων κυήσεων κ.α.
Πόσο συχνά πρέπει να νιώθω τις κινήσεις;
Η συχνότητα των κινήσεων είναι κάτι που διαφέρει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα, καθώς η κάθε γυναίκα έχει διαφορετική ευαισθησία στα ερεθίσματα και κάθε μωρό έχει διαφορετική «συμπεριφορά» κατά την εγκυμοσύνη. Τυπικά όμως, αφού έχετε πρωτοαντιληφθεί τις κινήσεις στο διάστημα των 24-28 εβδομάδων κύησης, όταν πλέον έχετε μπει στο τρίτο τρίμηνο (μετά τις 28 εβδομάδες), το αναμενόμενο είναι περίπου 10 κινήσεις ή περισσότερες κάθε δύο ώρες. Ωστόσο μην πανικοβληθείτε εάν οι κινήσεις του είναι λιγότερες από τις αναμενόμενες. Τις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να είναι υπερβολικά ήπιες, τόσο ώστε να μην τις καταλαβαίνετε και το μωρό να είναι υγιέστατο. Επίσης είναι σημαντικό να θυμάστε πως το μωρό έχει περιόδους ύπνου και ξεκούρασης στη μήτρα, οπότε περίοδοι που δεν κάνει κινήσεις είναι αναμενόμενο να υπάρχουν. Ωστόσο, εάν έχετε ακόμα ανησυχίες, ένα τηλεφώνημα ή επίσκεψη στο Γυναικολόγο θα αντιμετωπίσει το άγχος σας, ενώ μερικές σύντομες, απλές εξετάσεις μπορούν να εξακριβώσουν εάν υπάρχει κάποιος πραγματικός λόγος ανησυχίας.
Μπορώ με κάποιον τρόπο να αυξήσω τις κινήσεις;
Το μωρό έχει τον δικό του κύκλο ύπνου και εγρήγορσης. Έτσι μπορεί να υπάρχουν περίοδοι που κινείται ασταμάτητα και άλλες που δεν κινείται καθόλου. Συχνά, αυτές οι περίοδοι αδράνειας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρα, καθώς οι κινήσεις σας κατά την καθημερινή σας ρουτίνα το νανουρίζουν, οδηγώντας σε μείωση των κινήσεων. Εάν παρατηρήσετε πως το μωρό δεν έχει κουνηθεί για ένα διάστημα, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:
- Να φάτε ένα γεύμα ή ένα ρόφημα με ζάχαρη, όπως πχ χυμό.
- Περπάτημα.
- Να χτυπήσετε απαλά με δύο-τρία δάκτυλα την κοιλιά σας ή να την τρίψετε.
- Να βάλετε δυνατή μουσική ή να ζητήσετε από κάποιον να μιλήσει κοντά στην κοιλιά σας.
- Να ακουμπήσετε τις παλάμες σας ανοιχτές στην κοιλιά σας, να χαλαρώσετε και σε ένα ήσυχο δωμάτιο να συγκεντρωθείτε στο αίσθημα. Τις περισσότερες φορές ή είστε υπερβολικά απασχολημένες μέσα στη μέρα για να καταλάβετε τις κινήσεις, οι οποίες τελικά γίνονται αντιληπτές κατά τη χαλάρωση.
Πότε πρέπει να απευθυνθώ στον ιατρό μου;
Όταν πρωτο-αισθανθείτε τις κινήσεις, ιδιαίτερα εάν πρόκειται και για την πρώτη σας εγκυμοσύνη, είναι πολύ συχνό και αναμενόμενο να αγχώνεστε με την παραμικρή αλλαγή στο ρυθμό και την ένταση των κινήσεων του μωρού σας, καθώς ακόμα δεν έχετε εξοικειωθεί με τη συμπεριφορά του. Ωστόσο, όσο προχωράει η κύηση, οι περισσότερες γυναίκες είτε ασυνείδητα είτε συνειδητά αντιλαμβάνονται το μοτίβο των κινήσεων, την κινητική «συμπεριφορά» του μωρού τους. Έτσι, γίνεται ευκολότερο να γίνουν αντιληπτές αποκλίσεις από το φυσιολογικό. Μικρές αποκλίσεις δεν αποτελούν λόγο ανησυχίες και είναι αναμενόμενες. Όμως, εάν καταλάβετε μία μεγάλη παύση ή μείωση της συχνότητας, δηλαδή λιγότερες από 10 κινήσεις για αρκετές ώρες, συστήνετε να επικοινωνήσετε με τον Γυναικολόγο σας. Πολλές φορές αποδεικνύεται πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά η συμβουλή και ο έλεγχος από τον ιατρό σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να σιγουρευτείτε.
Οι εμβρυικές κινήσεις είναι πηγή χαράς και ενθουσιασμού καθώς επιτρέπουν την άμεση αλληλεπίδραση με το μωρό σας, οπότε είναι φυσιολογικό να αγχώνεστε σε οποιαδήποτε απόκλιση από το φυσιολογικό. Όταν αυτό συμβαίνει θα πρέπει να έχετε ψυχραιμία και υπομονή, καθώς τις περισσότερες φορές το μωρό θα επιστρέψει στην αναμενόμενη ζωηράδα του σύντομα. Να θυμάστε, ο Γυναικολόγος σας είναι συνεχώς στο πλευρό σας και μπορεί εξατομικευμένα να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε άγχος και αμφιβολία.