Ο ρόλος του πατέρα ίσως δεν έχει λάβει την προσοχή που έχει λάβει η λειτουργία της μητέρας στη ζωή του παιδιού. Όμως, η συμβολή του είναι εξίσου μοναδική και κρίσιμη στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Πράγματι, η πατρική λειτουργία – χωρίς ...
15 Δεκεμβρίου 2016
Ως μέλλων μπαμπάς έχετε ξεκινήσει και εσείς μαζί με τη σύντροφό σας αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, που θα ολοκληρωθεί με τη γέννηση του παιδιού σας. Επειδή όμως η διαδρομή δεν είναι πάντα εύκολη, να κάποια πράγματα που θα πρέπει να θυμάστε για να στηρίξετε τη σύντροφό σας μέχρι το τέλος της υπέροχης αυτής περιπέτειας.
Δείξτε κατανόηση
Η συναισθηματική ανασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και τα οργανικά προβλήματα, όπως η ναυτία, οι εμετοί και η αλλαγή του σχήματος του σώματος, δημιουργούν στην έγκυο ταραχή ή πεσμένη διάθεση. Ένας σύντροφος ενημερωμένος γι' αυτές τις μεταβολές, με κατανόηση και αγάπη, μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια και να συμπαρασταθεί με τρυφερότητα στη γυναίκα του.
Δείξτε υπομονή
Επειδή η σύντροφός σας μπορεί να έχει συναισθηματικές διακυμάνσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και μετά τον τοκετό), μην παραξενεύεστε αν ώρες-ώρες γίνεται ευέξαπτη και οξύθυμη. Προσπαθήστε να κάνετε υπομονή και να θυμάστε ότι αυτή η κακοδιαθεσία δεν θα κρατήσει για πάντα. Οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων των ορμονών της εγκυμοσύνης και στις τεράστιες αλλαγές που υφίσταται το σώμα της αυτήν την εποχή.
Προετοιμαστείτε μαζί της
Κάνετε μαζί με τη σύντροφό σας τις απαραίτητες αγορές για το μωρό. Παρακολουθήστε μαζί τα μαθήματα τοκετού. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να συζητάτε συχνά τα συναισθήματα και τους φόβους σας.
Συνοδεύστε την στο γιατρό
Αν υπάρχει η δυνατότητα, καλό θα ήταν να συνοδεύετε τη σύντροφό σας όταν πηγαίνει να κάνει υπερηχογράφημα ή άλλες εξετάσεις. Έτσι θα δείτε πώς αναπτύσσεται το μωρό σας και θα συνειδητοποιήσετε πόσο αληθινή είναι η παρουσία του στη ζωή σας.
Μην κατακρίνετε τη λαιμαργία της
Αν θέλει ακόμα λίγη μακαρονάδα για δείπνο, απλώς φτιάξτε την.
Προστατεύστε την
Μην την αφήνετε να μπαίνει στο internet για ιατρικές συμβουλές, ή να επηρεάζεται από τις τραγικές ιστορίες που ακούσει από τους γύρω της. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εμπιστεύεστε (και οι δύο) τον γιατρό της.
Συζητήστε τα συναισθήματά σας
Όλες οι μέλλουσες μαμάδες ανησυχούν για τον ερχομό του μωρού τους. Θα είναι υγιές; Πώς θα τα βγάλετε πέρα και οι δυο σας με αυτήν την τεράστια αλλαγή στον τρόπο ζωής σας; Συζητήστε όλα αυτά τα θέματα ανοιχτά προτού γεννηθεί το μωρό.
Προσφέρετέ της πρακτική υποστήριξη στη διάρκεια του τοκετού
Ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού και παρακολουθήστε μαζί με τη σύντροφό σας μαθήματα τοκετού, που περιλαμβάνουν και οδηγίες για τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε. Η υποστήριξή σας στη διάρκεια των ωδίνων θα έχει θεμελιώδη σημασία, αφού όσο καλύτερα προετοιμασμένος είστε, τόσο περισσότερο θα βοηθήσετε τη σύντροφό σας. Μάθετε καλά τη συντομότερη διαδρομή για το μαιευτήριο και φροντίστε να ξέρετε τι πρέπει να πάρετε μαζί σας όταν έρθει η μεγάλη στιγμή
Δείξτε κατανόηση στο θέμα του σεξ
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το σεξ. Βέβαια, είναι γνωστό ότι το σεξ δεν απαγορεύεται και δεν είναι επικίνδυνο, εφόσον ο γιατρός σας έχει δώσει το πράσινο φως. Αλλά και εδώ, ο πρώτος λόγος ανήκει στην έγκυο γυναίκα και πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστός από τον σύντροφό της. Γιατί μερικές φορές, οι ορμόνες και οι συναισθηματικές της αλλαγές την οδηγούν σε άρνηση. Τότε είναι που χρειάζεται απέραντη κατανόηση και τρυφερότητα από το σύντροφό της. Από την άλλη, αν επιθυμεί σεξ, μην φοβάστε. Επειδή είναι έγκυος δεν σημαίνει ότι είναι εύθραυστη ή ότι θα τραυματίσετε το μωρό. Εάν της το επιτρέπει ο γιατρός, γιατί να της το απαγορεύετε εσείς; Χαλαρώστε και απολαύστε το σεξ!
Με τη συνεργασία της Βάλιας Καντούνη-ψυχολόγος