Self-care, φροντίδα του εαυτού, είναι μια έννοια που περιλαμβάνει οποιαδήποτε συνήθεια ή πρακτική στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ατόμου, στην πρόληψη της ασθένειας και στην προαγωγή της ευημερίας και ευεξίας ...
7 Ιανουαρίου 2014
Η γυναίκα αμέσως μετά τον τοκετό της επιστρέφει στο σπίτι συνήθως μετά το 3ο-6ο 24ωρο. Εκεί στο σπίτι έχει να αντιμετωπίσει:
- Τη μητρότητα γενικά, που είναι αναπτυσσόμενο συναίσθημα και όχι αυθύπαρκτο.
- Το μωρό, το καινούργιο μέλος της οικογένειας, που δημιουργεί μια ισχυρή δυαδική σχέση μητέρας – παιδιού, η οποία απειλεί να διαταράξει την προηγούμενη σχέση του ζευγαριού.
- Την ψυχολογική της κατάσταση, που είναι απόρροια από την ανακατανομή των ορμονών της.
- Την κούραση και την αϋπνία που προέρχονται από τη φροντίδα του μωρού, η οποία απαιτεί λίγες βδομάδες μέχρι να γνωρίσει ο ένας τον άλλον.
- Το σώμα της, το οποίο έχει αλλάξει τόσο, σε σημείο που να λέει «πώς έγινα έτσι!» γιατί το στήθος είναι τεταμένο-υπερφορτωμένο και κάνει τις ωμοπλάτες να γέρνουν, η κοιλιά μεγάλη, οι κοιλιακοί χαλαροί και η μήτρα για να παλινδρομήσει, να πάει δηλαδή από το ύψος του ομφαλού στην ηβική σύμφυση, θέλει χρόνο. Σ’ όλα αυτά προστίθεται το οίδημα στα πόδια και η ενόχληση στο τραύμα του τοκετού (περινεοτομία ή τομή καισαρικής).
Η κάθε λεχώνα μπορεί να κάνει τη λοχεία της, τις πρώτες δηλαδή τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό της, όχι μόνο καλύτερη, αλλά πραγματική απόλαυση, αρκεί να έχει κατά νου ότι:
α) Το σώμα της έχει μια δυναμική αλλιώτικη από την πρότερή του κατάσταση. Η αγκαλιά της, τα νεύματά της, ο λόγος της αλλάζουν – αποκτούν συναισθηματικό δυναμικό τέτοιο, που να τυχαίνει αντικείμενο μελέτης για πολλούς ερευνητές. β) Οι ερευνητές δείχνουν ότι η παθητική γυμναστική (απλές γυμναστικές ασκήσεις) όχι μόνο εξασφαλίζει καλύτερη κίνηση στις αρθρώσεις και στους μυς, αλλά βοηθά στην έκκριση των ενδορφινών, ουσίες οι οποίες τής δίνουν ευεξία, πράγμα που αντισταθμίζει την ανησυχία και το φόβο που προέρχονται από τις καινούργιες και συνεχείς ευθύνες.
Μερικές από τις ασκήσεις μετά τον τοκετό είναι:
Άσκηση 1
Περιστροφή της κεφαλής προς τη δεξιά ωμοπλάτη πίσω στη σπονδυλική στήλη - προς την αριστερή ωμοπλάτη και μπρος. Αυτό γίνεται σιγά-σιγά για να μη ζαλίζεται η λεχώνα, δέκα φορές προς τα δεξιά και δέκα φορές προς τα αριστερά. Σκοπός της άσκησης είναι να χαλαρώσει ο αυχένας από το πολύ σκύψιμο που γίνεται κατά την ώρα των θηλασμών.
Άσκηση 2
Οι παλάμες είναι μπροστά στην κοιλιά με τα δάκτυλα του ενός χεριού πλεγμένα στα δάκτυλα του άλλου. Από τις ωμοπλάτες ξεκινάμε περιστροφή: ανεβαίνουν οι ωμοπλάτες επάνω (ταυτόχρονα και οι δύο), πάνε πίσω προς τη σπονδυλική στήλη, κατεβαίνουν κάτω και μετά εμπρός. Την ίδια κίνηση περιστροφής κάνετε δέκα φορές προς τα πίσω και δέκα φορές προς τα εμπρός. Σκοπός της άσκησης είναι να χαλαρώσουν οι ωμοπλάτες που επιβαρύνονται από την κλίση προς τα εμπρός λόγω βάρους του στήθους.
Άσκηση 3
Η λεχώνα καθιστή ή ξαπλωμένη βάζει τις δύο παλάμες με ανοιχτά τα δάκτυλα η μία να εφάπτεται της άλλης μπροστά στο στήθος της. Το ένα χέρι σπρώχνει με μεγάλη δύναμη το άλλο και ανεβοκατεβάζει τα χέρια της από το ύψος του στήθους μέχρι λίγο πάνω από το κεφάλι της για δέκα φορές. Σκοπός της άσκησης είναι να βοηθήσει το στήθος να μη χαλαρώσει, αλλά να παραμείνει σφριγηλό.
Άσκηση 4 Η λεχώνα ξαπλώνει σε ένα σταθερό στρώμα και, έχοντας τα πόδια τεντωμένα και ενωμένα τα ανασηκώνει περίπου μια πιθαμή πάνω από το στρώμα και τα ανοίγει αργά-αργά, όσο πιο πολύ μπορεί, και τα ξανακλείνει. Είναι τα λεγόμενα παράλληλα ψαλίδια. Η ίδια άσκηση μπορεί να γίνει με το να ανεβοκατεβαίνουν τα πόδια πάνω και κάτω, κάθετα ψαλίδια, ή να γίνονται τα παράλληλα, αλλά το ένα πόδι τη μία να έρχεται πάνω από το άλλο και την άλλη κάτω, δηλαδή τα χιαστί ή σταυρωτά ψαλίδια. Κάθε άσκηση γίνεται πάνω από 10 φορές. Σκοπός της άσκησης είναι να τονώσει τους άνω και κάτω κοιλιακούς μυς.
Άσκηση 5 Η γυναίκα -είτε όρθια, είτε ξαπλωμένη, είτε καθιστή- μπορεί να κάνει την παρακάτω άσκηση: με τα πόδια ανοιχτά σε οξεία γωνία συσπά και χαλαρώνει το σφιγκτήρα της ουρήθρας εναλλάξ. Συσπά σα να θέλει να ουρήσει και να μην της το επιτρέπουν οι συνθήκες. Το ίδιο κάνει και για τον κόλπο, τον συσπά και τον χαλαρώνει 8-10 φορές με σταδιακή σύσπαση κάθε φορά. Τέλος, συσπά και χαλαρώνει το σφιγκτήρα του ορθού. Σκοπός της άσκησης είναι να δώσει τόνο στο περίνεο και να αρχίσει να το λειτουργεί όπως εκείνη θέλει και όχι να το φοβάται επειδή έχει γίνει η περινεοτομία. Το περίνεο είναι πολύ σημαντική περιοχή για τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας, γι’ αυτό χρειάζεται σεβασμό, φροντίδα και άσκηση.