Ο ύπνος είναι ένα απαραίτητο δομικό στοιχείο για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Η κατανόηση των αναγκών για ύπνο είναι το πρώτο βήμα προς την παροχή καλύτερου ύπνου στα παιδιά. Συνδυάζοντας κατάλληλες για την ηλικία ρουτίνες και ιδι ...
16 Δεκεμβρίου 2019
Ο Νοέμβριος είναι μήνας αντιγριππικού εμβολιασμού. Μην τον αφήσετε να περάσει έτσι: Εμβολιαστείτε.
Η γρίπη δεν είναι παίξε-γέλασε: Πρόκειται για μια σοβαρή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού, που εμφανίζεται στη χώρα μας συνήθως τον Οκτώβριο και επιδημική έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, ενώ περιστατικά διαγιγνώσκονται μέχρι και τον Απρίλιο. Προκαλείται από τους ιούς γρίπης (Α και Β) και έχει εύκολη μετάδοση μέσω σταγονιδίων (βήχας,φτέρνισμα), ή διαμέσου άμεσης επαφής (μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες). Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως λίγες ημέρες και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια. Άτομα όμως, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ανάμεσά τους βρέφη, μικρά παιδιά και παιδιά με χρόνια νοσήματα μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές απειλητικές σε κάποιες περιπτώσεις και για τη ζωή τους.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Αν και ο ιός της γρίπης είναι δυνητικά επικίνδυνος για όλους, υπάρχουν ομάδες πληθυσμού πιο ευαίσθητες, οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου και γι αυτό κρίνεται απαραίτητο τα άτομα που ανήκουν σε αυτές να εμβολιάζονται όποτε είναι αυτό είναι δυνατόν. Ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος σε:
- Άτομα άνω των 65 ετών
- Διαβητικούς ασθενείς
- Παχύσαρκα άτομα
- Άτομα με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Ασθενείς με καρδιακή νόσο
- Άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή
- Μεταμοσχευμένους ασθενείς
- Άτομα με Δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Χρόνια νεφροπαθείς
- Ασθενείς με Νευρομυϊκά νοσήματα
- Άτομα με μακρόχρονη λήψη ασπιρίνης καθώς κινδυνεύουν να εμφανίσουν σύνδρομο Reye μετά από γρίπη
- Άτομα που φροντίζουν ή έρχονται σε στενή επαφή με βρέφη <6 μηνών στα οποία αντενδείκνυται ο αντιγριπικός εμβολιασμός
Στο εμβόλιο λέμε «ναι»
Η επικράτηση της υγείας έναντι της αρρώστιας είναι μείζονος σημασίας για τους επιστήμονες υγείας. Όπως και σε άλλα νοσήματα έτσι και στη γρίπη, η πρόληψη συνίσταται καταρχήν στην τήρηση ορισμένων κανόνων:
- Αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους
- Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ιδιαίτερα της υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού)
- Απομόνωση των πασχόντων είναι τα μέτρα πρόληψης που προτείνονται από τους επιστήμονες υγείας.
Ο αποτελεσματικότερος όμως τρόπος πρόληψης της γρίπης παραμένει ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο αν χορηγηθεί έγκαιρα προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό από νόσηση. Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο κάθε έτους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να εμβολιαστεί σε όλο το διάστημα κατά το οποίο υπάρχουν κρούσματα γρίπης. Σε μεγάλες μάλιστα επιδημίες συστήνεται από τις υπηρεσίες υγείας ο εμβολιασμός του πληθυσμού ακόμη και στο τέλος της επιδημίας.
Εύλογα ρωτάει κανείς: «Γιατί δεν με προστατεύει το εμβόλιο ισόβια;»
Η απάντηση είναι ότι επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπό-ορότυπους το αντιγριπικό εμβόλιο περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, που εμφανίστηκαν σε προηγούμενες χρονιές. Γι αυτό και ο εμβολιασμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και από την ημέρα που γίνεται χρειάζεται δύο εβδομάδες για να αυξήσει τα αντισώματα έναντι του ιού. Ακόμη, πρέπει να τονιστεί, ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης που λειτουργούν διεθνώς δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.